Siri-ous fordeler og farer ved stemmeteknologi

[ware_item id=33][/ware_item]

Fordelene og risikoen med stemmeteknologi


"Hei Siri"

Spør en hvilken som helst iOS-bruker om de har uttalt seg over, og de vil dele personlige anekdoter om skisserte spørsmål og morsomme svar. Det folk flest ikke legger merke til, er at fremkomsten av stemmeteknologi som Siri og Amazons Alexa innvarsler et nytt paradigme innen databehandling, noe som gir nye bekvemmeligheter så vel som en viss avslappende risiko.

En kort historie med grafiske brukergrensesnitt

Inntil nylig var vår interaksjon med datamaskiner avhengig av grafiske brukergrensesnitt (GUIer). GUIer ble først drømt opp på 1930-tallet av den amerikanske ingeniøren Vannevar Bush, som så for seg en maskin kalt Memex (et portmanteau av minne og indeks) som ville presentere all menneskelig kunnskap via to grafiske skjermbilder, et tastatur og en skanner.

Teknologien fra Bushs tid klarte ikke å bringe Memex til liv, og det var ikke før Xerox Alto ble introdusert i 1973 at datamaskiner var i stand til å kombinere alle elementene som kreves for moderne GUIer.

Xerox Alto-datamaskinen med GUISom den første datamaskinen designet med et operativsystem basert på et grafisk brukergrensesnitt, er Alto en datamaskinmilepel.

Siden den gang har GUI-er blitt en kjernekomponent i våre digitale liv. Enten du skriver på en Macbook eller tapper på en Android, er du avhengig av en skjerm for å hjelpe deg med å betjene enheten din og videresende informasjonen du søker. Men med stemmeteknologi kan GUI til slutt bli foreldet.

Hvilke fordeler og risikoer kan vi forvente at taleteknologi vil legge til vår dataopplevelse?

Fordelene med taleteknologi

For det første gjør taleteknologi kommunikasjonen med maskiner mer naturlig. I stedet for å bruke timer på å lære deg selv (eller et eldre familiemedlem) hvordan du bruker et fancy nytt OS, gir stemmeteknologi oss mulighet til å samhandle med maskiner på et mye enklere språk - vårt eget.

Tenk deg lettelsen i bestemors ansikt når hun innser at hun kan sjekke e-posten sin uten å åpne en nettleser, skrive inn en URL og legge inn det utrolig kompliserte passordet. Når taleteknologien forbedres, kan vi tjene på økt bekvemmelighet og effektivitet når hindringene for å betjene en digital enhet faller.

Ikke bare gir taleteknologi ekstra bekvemmelighet for eksisterende databrukere, det lar også folk som ikke har vært i stand til å bruke datamaskiner, delta i den digitale samtalen. En stemmestyrt datamaskin lar synshemmede nyte (de fleste av) fordelene som følger med å være online, mens fysisk funksjonshemmede brukere vil kunne betjene digitale enheter med lite problemer..

Når maskiner blir bedre til å forstå menneskers språk, vil samtidig oversettelsesteknologi hjelpe oss med å kommunisere med utlendinger enda raskere. Den resulterende produktive effektiviteten vil sannsynligvis være en fordel for alle involverte parter.

Farene ved stemmeteknologi

Men det er ikke alle regnbuer og sommerfugler. Taleteknologi krever smarte enheter som stadig lytter og (potensielt) tar opp. Selv om mange enheter må aktiveres (“Hey, Siri,” “Hey, Cortana”) før de videresender muntlig informasjon til en online server, er det ingen klar innsikt i hvem som lagrer hva, på hvilket tidspunkt og hvor lenge.

Det er ingen hemmelige moderne webtjenester som allerede samler informasjon om deg, men taleteknologi lar dem få tak i et sentralt stykke av din identitet - din stemme.

Selv om vi fremdeles er mange år unna mareritt-scenarier der hackere samler og manipulerer stemmeapparatene dine av ekle grunner, kan man bare lure på om bekvemmelighetene med stemmeteknologi er verdt de ekstra erosjonene til personvernet. Hvis noe, må teknologiselskaper sikre at deres datasikkerhetstiltak forblir opp til oppgaven og fortsette å kjempe om forespørsler om datordører på enheter.

Bruk taleteknologi trygt med en VPN

ExpressVPN-app på iOS-enheterInntil stemmeaktiverte VPN-er er introdusert, kan du koble ExpressVPN med et enkelt trykk på en knapp!

Taleteknologi lover å åpne for en ny verden med fordeler og risikoer, men et eksisterende teknologiverktøy kan ivareta det digitale livet ditt. En VPN krypterer og sikrer noen data som forlater enheten din, så det er ingen grunn til å bekymre deg for at ubehagelige tredjeparter kobler til internettforbindelsen din og får tak i stemmen din (eller tingene du sier med den).

Selv om ingenting slår ved å bruke teknologi med sunn fornuft, går en VPN langt for å sikre at informasjonen din (uansett hvordan du videresender den) forblir din.

Hva tenker du om taleteknologi? Er du begeistret for å se at interaksjon mellom mennesker og datamaskiner tar sitt neste kvantesprang? Som et fremtidsrettet selskap som har introdusert en IP-kontroller, en DNS-lekkasjetest og en fantastisk app for rutere bare det siste året, er ExpressVPN begeistret for potensialet til stemmeteknologi.

Ikke tell ut muligheten for en stemmestyrt VPN i nærmeste fremtid!

Xerox Alto: Michael Hicks / Wikimedia Commons
iPhone: Pixabay / Pexels (bildet er endret)

Siri-ous fordeler og farer ved stemmeteknologi
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.