PPTP, L2TP og en mengde VPN-protokoller

[ware_item id=33][/ware_item]

PPTP, L2TP, UDP, TCP, IKEv2, OpenVPN, SSTP i talebobler.


UDP? TCP? Herregud!

Selv om de kan virke skremmende, er VPN-protokoller ganske enkle å forstå og avgjørende for å sikre din online aktivitet. I den ånden tilbyr ExpressVPN denne raske guiden til VPN-protokoller - hva de er, og de beste å bruke for en sikker og privat internettopplevelse.

VPN-protokoller for dummies

La oss begynne med det grunnleggende. VPN står for Privat virtuelt nettverk, som er en sikker tunnel mellom to eller flere enheter. Når du bruker en VPN, er du koblet til internett via en mellomleddsserver som drives av VPN-leverandøren (f.eks. ExpressVPN).

Sikkerheten for forbindelsen din er diktert av VPN-protokoll, som er et sett med instruksjoner som definerer krypteringen mellom to enheter.

Ulike protokoller bruker forskjellige krypterings- og autentiseringsmetoder, noe som resulterer i forskjellige nivåer av hastighet og sikkerhet. Her er de mest fremtredende protokollene:

PPTP: Point-to-Point Tunneling Protocol

Som en av de eldste og mest grunnleggende protokollene har PPTP sparket rundt siden de gode oldagene av Windows 95, ved hjelp av MS-CHAP v2 autentiseringssuite. På plussiden er PPTP veldig rask og enkel å sette opp. Det er imidlertid slett ikke sikkert og nesten sikkert dekrypterbart av NSA og andre etterretningsorganer.

Kort oppsummert: ikke bruk PPTP hvis det er andre protokollalternativer tilgjengelig.

L2TP: Layer 2 Tunnel Protocol

L2TP er en oppgradering fra PPTP, og tilbyr sterkere sikkerhet til redusert hastighet. L2TP brukes ofte med IPsec (Internet Protocol Security) -protokollen, så de to blir ofte referert til som L2TP / IPsec.

I likhet med PPTP er L2TP tilgjengelig på alle moderne plattformer og er ganske enkel å sette opp. Selv om det ikke er like sikkert som noen av de andre protokollene på denne listen og kan blokkeres av brannmurer, kan L2TP betjenes for anonymisering eller for å endre VPN-lokasjoner. Alt i alt, L2TP er en "rask og skitten" løsning.

OpenVPN

alle expressvpn-apper bruker openvpnHva er det ikke å elske med OpenVPN? Det gir mest sikkerhet, er åpen kildekode og er standardprotokoll på alle ExpressVPN-apper.

OpenVPN er gullstandarden for VPN-protokoller. Det tilbyr den høyeste ytelsen, den beste sikkerheten, og er svært konfigurerbar. Som en åpen kildekode-protokoll drar fordelene av OpenVPN også støtte fra open source-samfunnet, som ofte forbedrer koden for å sikre at det ikke blir manipulert av overvåkningsorganer.

Og i tilfelle du lurer på: Ja, alle ExpressVPN-apper bruker OpenVPN som standard. Du kan velge mellom UDP (den beste kombinasjonen av hastighet og sikkerhet) og TCP (økt tilkoblingssikkerhet men redusert hastighet) porter for å få tilkoblingen best tilpasset dine behov. Men med OpenVPN kan du virkelig ikke gå galt.

SSTP: Secure Socket Tunneling Protocol

SSTP tilbyr de fleste fordelene med OpenVPN, men bare på Windows-operativsystemet. På plussiden er SSTP veldig sikker, støttes innfødt på alle Windows-enheter og kan omgå de fleste brannmurer med letthet.

Dessverre er SSTP ikke tilgjengelig på andre operativsystemer og er ikke åpen kildekode som OpenVPN. Så mens det er en lurt å bruke SSTP der OpenVPN ikke er tilgjengelig, husk at protokollen tilhører Microsoft og kan ha en innebygd bakdør.

IKEv2: Internet Key Exchange versjon 2

IKEv2 er en av de nyeste og mest avanserte protokollene. Den tilbyr stor hastighet, er svært sikker og gir en veldig stabil tilkobling. IKEv2 er også tilgjengelig på de fleste databehandlingsplattformer (Windows, Mac, Android, iOS) og er stort sett det eneste alternativet for BlackBerry-brukere.

Dessverre er IKEv2 for øyeblikket ikke tilgjengelig på alle plattformer (f.eks. Linux) og er ganske begrenset i konfigurasjonen (i motsetning til OpenVPN). I tillegg er ikke alle implementeringer av protokollen pålitelige, så vær forsiktig med det Bruk bare åpen kildekode-versjoner av IKEv2.

Hvilken VPN-protokoll skal jeg bruke?

vpn-tilkoblinger er en sikker tunnel mellom enheterHvis en VPN er en tunnel for dataene dine, avhenger sikkerheten til den tunnelen av protokollen du bruker.

Nå som du kjenner de mest populære VPN-protokollene rundt, her er et sammendrag av når du skal bruke dem.

Bruk når tilgjengelig:

OpenVPN

  • Fordeler: Mest sikker, omgår brannmurer, meget konfigurerbar, åpen kildekode
  • Ulemper: Komplisert installasjonsprosess krever tredjepartsprogramvare

Brukes når OpenVPN ikke er tilgjengelig:

L2TP

  • Fordeler: Sikrere enn PPTP, enkel å sette opp, allment tilgjengelig
  • Ulemper: Sliter med restriktive brannmurer

SSTP

  • Fordeler: Veldig sikker, omgår de fleste brannmurer, støttet opprinnelig på Windows
  • Ulemper: Bare tilgjengelig på Windows, ikke åpen kildekode

IKEv2

  • Fordeler: Veldig sikker, veldig rask, veldig stabil
  • Ulemper: Ikke tilgjengelig på alle plattformer, begrensede konfigurasjoner, ikke-open source implementeringer som er upålitelige

Bruk når sikkerhet og personvern ikke er nødvendig:

PPTP

  • Fordeler: Veldig raskt, enkelt å sette opp, allment tilgjengelig
  • Ulemper: Ikke sikker

Så der har du det, en oversikt over de mest populære VPN-protokollene som er tilgjengelige i dag. Som en generell regel er noe som er sterkere enn PPTP ok for daglig bruk av internett. Men hvis du vil ha den optimale kombinasjonen av hastighet, sikkerhet og ytelse, OpenVPN er det klare valget.

Og for de som leter etter maksimal Internett-personvern og sikkerhet, ikke stopp med å bruke riktig VPN-protokoll. Ta et øyeblikk og sjekk ut disse mobilappene, nettleserutvidelsene og generelle tips også!

Tunnel: Manuel Joseph / Pexels (bildet er endret)

PPTP, L2TP og en mengde VPN-protokoller
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.