Hva er de farligste teknologiene i overvåkningsalderen?

[ware_item id=33][/ware_item]

Et advarselsskilt med hodeskalle og korsbein og ordet


Teknologi som kryptering, VPN-er og Tor kan hjelpe oss med å opprettholde og forsvare personvernet vårt på nettet.

Men teknologi kan også fungere i motsatt retning, og hjelpe spookene med å lære om våre private liv og atferd, noe som gjør det vanskelig for enkeltpersoner å utvikle personligheter fritt fra frykt og kontroll.

Men hvilke teknologier skal vi være redd for mest, og hvorfor? Og hva kan hjelpe oss å beskytte oss mot disse trendene?

1. Ansiktsgjenkjenningssystemer

Det er allerede kameraer overalt, og selv om det unektelig er underholdende å se bloopere fra hverdagen på youtube, er det skummelt å vite at alt vi gjør i det offentlige liv potensielt blir gjort tilgjengelig for verden å konsumere.

Med avansert teknologi vil det snart være mulig å ikke bare registrere hele vårt offentlige liv, men også analysere det i nesten sanntid. Selv om ansiktsgjenkjenning langt fra er perfekt, gjør det allerede mulig for en datamaskin å matche en person selv om briller eller hatter skjuver deler av ansiktet.

Ansiktsgjenkjenningsprogramvaren vil sannsynligvis bli mer nøyaktig enn mennesker - spesielt når den skaleres til databaser på størrelse med byens velgerregister, nasjonale pass eller til og med Facebooks..

Med avansert programvare for ansiktsgjenkjenning kan en stat være i stand til å finne ut med høy nøyaktighet hvor en person til enhver tid er, hvem han er sammen med og hva de gjør for øyeblikket.

Det er ganske vanskelig å beskytte mot ansiktsgjenkjenning. De mest effektive verktøyene skiller seg betydelig ut for det menneskelige øyet, og de fungerer egentlig bare hvis et stort antall mennesker bruker dem. Hvis bare noen få mennesker bruker triks for å lure kameraer, vil det være ganske enkelt å finne ut hvem de er.

Foreløpig er ting som lurer kameraene hovedsakelig et tegn på (sårt tiltrengt) protest og innvending mot automatisering av politistaten.

2. Ride-deling apps

Bilen din er din eiendom, og det er grenser for hva regjeringer kan gjøre med den. De kan ikke nekte deg tilgang til det, gripe det eller søke i det uten god grunn.

I bilen bestemmer du også hvor du skal gå, og hvilken maskinvare og programvare du skal installere.

Når du leier en bil eller hopper inn i andres rideshare, er du imidlertid ikke beskyttet av de samme bestemmelsene. På toppen av det vet appen du bruker for å komme turen hvor du er til enhver tid og vil registrere disse dataene.

Appen vet til og med hvor du skal før du kommer dit, og kan i noen tilfeller til og med forutsi din pendlingsadferd (denne risikoen er også endemisk for navigasjonssystemer). All denne informasjonen er tilgjengelig for annonsører og myndigheter.

For øyeblikket er det fortsatt relativt enkelt å unngå rideskift hvis hjembyen har anstendig offentlig transport eller du har råd til en bil.

3. Elektroniske penger

Det er upraktisk å bære endring i lommene. Å finne en minibank i nærheten kan koste penger og ta tid. De fleste av oss har tilgang til elektroniske betalingsmetoder som kredittkort, Google Pay, Wechat Pay eller Venmo.

Men å stole på disse systemene kan være farlig. Ikke bare blir alle transaksjonene dine analysert og solgt til annonsører, men de er også tilgjengelige for myndighetene dine. Turister som krysser USAs grense fra nord kan nektes innreise, og muligens til og med møte fengslingstid, fordi de kjøpte marihuana lovlig i Canada.

Elektroniske penger kan ikke bare brukes til å undersøke og straffeforfølge deg, men også for å nekte deg tilgang til tjenester som bare er tilgjengelige med kredittkort, for eksempel nettkjøp eller bare butikker.

Hvis vi ender med å utrydde kontanter, slik vi allerede har for dyre varer, gjør vi det enkelt å marginalisere folk uten tilgang ytterligere.

Bruk kontanter så mye du kan, og Bitcoin når du handler online.

4. Prediktiv politiføring

Prediktiv politiarbeid har inspirert mange science fiction-historier, mest kjent Philip K Dick's The Minority Report.

I motsetning til i Minority Report, kan vi ikke stole på psykiske mutanter for å se fremtidig kriminalitet, men i stedet må vi stole på eksisterende kriminalitetsdatabaser, de fleste har en god del fordommer og skjevheter.

Prediksiv politifisering forsterker denne skjevheten, noe som betyr at noen kriminalitet blir mindre straffet, mens borgere i kriminelle områder blir vanskeliggjort gjennom konsentrert rettshåndhevelseshandling, som ligner på raseprofilering på flyplasser.

Det kan virke langsiktig, men prediktiv politiarbeid er allerede i prøvefase flere steder rundt om i verden - spesielt gjennom den amerikanske militærentreprenøren Palantir i New Orleans.

Alt dette er grunnen til at vi alle bør kreve etisk teknologi

Det er oss alle å bruke og videreutvikle etisk teknologi mens vi avviser teknologi som kan brukes mot oss.

Bruk ansiktsdeksler der du kan, selv om det bare er som en protest. Benytt deg av din egen bil eller enda bedre, offentlig transport, og betal med kontanter og Bitcoin der det er mulig.

Vær årvåken mot forsøk i samfunnet ditt mot enhver politikk som bringer likheten mellom alle og erosjonen av dine rettigheter.

Hva er de farligste teknologiene i overvåkningsalderen?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.