Er Internett-personvern en tapt sak?

[ware_item id=33][/ware_item]

En gravstein med


De fleste tenker på personvern som en grunnleggende rettighet. Retten til å føre en personlig samtale uten at noen hører på, retten til å holde eiendelene dine utenfor offentlig syn.

ExpressVPN mener at individuelt privatliv er noe alle fortjener.

I lang tid på internett var det en illusjon av personvern. Fra sikre online shoppingbetalinger til passordbeskyttede kontoer i sosiale nettverk - vi ble fortalt at informasjonen vår var beskyttet og trygg. Kanskje du fremdeles tror det er?

Men for mange mennesker har hendelser som masse NSA-overvåking og tyveri av kjendisenes personlige fotografier endret oppfatningen om Internett-personvern. Det virker altfor lett for hackere å komme inn på tingene våre - og mye av den ‘hacking’ er sponset av myndighetene.

Å få dataene dine er som å ta godteri fra en baby

Det har vært mange høyprofilerte tilfeller av hacking og overvåking de siste årene.

 • Nasjonalt sikkerhetsbyrå: NSA overvåker lovlig hver amerikaners telefonoppføringer, har tilgang til telefon- og internettrafikk i USA og i utlandet, og hacking mål etter behov. Storbritannia og andre regjeringer gjør det også.
 • Tyveri av kjendisfoto: Anonymous la ut over 500 kjendisbilder på 4chan-bildebrettet i 2014, mange inneholdt nakenhet. Apples iCloud-tjeneste antas å være kilden til bruddet.
 • eBay: Nettbasert shoppingtjeneste ble hacket i midten av 2014 og avslørte millioner av brukeres passord og data.
 • Mål: 70 millioner Target-kunder fikk kredittkortsdataene sine stjålet i 2014 etter at hackere fant et sikkerhetshull i selskapets systemer.
 • PlayStation Network: Online-spilltjenesten ble hacket av LulzSec i 2011, noe som resulterte i tyveri av rundt 77 millioner brukeres kontodata.

Når dataene våre blir stjålet og overvåket så ofte, fra store selskaper som insisterer på at dataene våre er trygge i deres hender, virker det som fornuftig å være litt mindre tillit til informasjonen vår.

Kostnaden for gratis online tjenester er ditt privatliv

Bruker du gratis e-post og sosiale medietjenester, gir du også opp din private informasjon til tredjepart hver dag.

Det er en grunn til at disse tjenestene er gratis. Noen av måtene de bruker dataene dine inkluderer:

 • Annonsemålretting: Søkemotorer, sosiale nettverk og andre tjenester sporer aktivitetene dine, slik at de kan målrette deg mot annonser.
 • Selger dataene dine: Med ditt samtykke, og noen ganger uten, selger selskaper du registrerer deg på nettet ofte informasjonen din til markedsføringsliste. Søppelpost!
 • Overvåke e-posten din: Mange populære gratis webmail-tjenester overvåker meldingene dine for kriminell aktivitet og kan være juridisk forpliktet til å dele dataene dine med offentlige etater.

Selvfølgelig kan du godt være klar over alt dette - og likevel velger du sannsynligvis fortsatt å bruke Facebook, Gmail, Twitter og så videre.

Tross alt er ingenting virkelig gratis. Kanskje det er verdt å gi opp litt av informasjonen din?

Ondsinnede hackere

En annen stor trussel mot Internett-personvern er en vi antagelig alle kan være enige om er uvelkomne.

Symantecs “Internet Security Threat Report” fra 2014 fant at malware, phishing og andre angrep på våre personlige datamaskiner førte til eksponering av over 552 millioner identiteter i 2013. Det var en økning på 62% i antall brudd og en 91% økning i målrettet angriper kampanjer samme år.

Når online kriminalitet øker, fremtiden for Internett-personvern fremstår langt fra trygg.

Personvernstrinn du kan ta

Hvem er ansvarlig for personvernet ditt på nettet når alt er sagt og gjort? Du er.

Alle som ønsker å holde dataene sine helt private, kan holde seg på internett, men det er ikke mye av alternativet i dagens verden. Så det handler om å ta de riktige sikkerhetstrinnene og ta informerte valg om hvordan vi deler våre data. Noen ganger, som med myndighetsovervåking, er disse valgene utenfor våre hender. Men det er trinn du kan ta for å øke personvernet ditt.

 • Ta sikkerhetstiltak: Hold onlinekontoer trygge, reduser risikoen for sikkerhetsbrudd ved å holde programvaren oppdatert og ved å bruke sikkerhetsprogramvare. Vær oppmerksom på vanlige risikoer på nettet.
 • Vær forsiktig med hvem du registrerer deg med: Ikke stol på hver skytjeneste med et fancy nettsted. Undersøk på nettet, les tjenestevilkårene og se etter hvordan de vil bruke dataene dine.
 • Bruk en VPN-tjeneste: VPN-tjenester krypterer Internett-trafikken din slik at tredjeparter ikke kan snuse på aktivitetene dine. Data er mye sikrere når du kobler deg til Internett via en VPN.

Les flere topp tips for personvern på internett her.

En tilkoblet verden betyr sannsynligvis mindre personvern

Så er Internett-personvern en tapt sak? Som vi har sett, er det ikke veldig sikkert å legge våre personlige opplysninger i hendene på store selskaper. Det er en reell risiko for at den blir stjålet. Og risikoen ser ut til å øke.

Å bruke online tjenester betyr med vilje å gi fra seg litt av personvernet vårt. Men fordi vi ønsker å være en del av en tilkoblet verden, er mange av oss glade for å gjøre det.

I internettøkonomien er dataene verdifull valuta. Internett-personvern vil sannsynligvis ikke bli enklere i fremtiden. Vær bevisst, vær sikker og velg hvordan du deler dataene dine nøye. Og glem selvfølgelig ikke å bruke et VPN for å beskytte dataene dine.

Er Internett-personvern en tapt sak?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.