Edward Snowden, Captain America, og privatliv i hjulverdenen

[ware_item id=33][/ware_item]

2016 topp privatlivsfilmer


Hva har en tidligere amerikansk regjeringsentreprenør, en amnesiac spion, en supersoldat med en stor "A" på pannen og to vanlige tenåringer til felles?

Svar: De er hovedpersonene i årets største personvernrelaterte blockbusters!

2016 har levert en smattering av flotte filmer, fra snakkende dyr (Zootopia) til superheltesatire (Deadpool) til flere snakkende dyr (The Jungle Book, Finding Dory og The Secret Life of Pets). Spesielt har fire filmer levert pulsslag mens de berører grunnleggende spørsmål om anonymitet, overvåking og sikkerhet.

Så demp lysene og fyr opp popcornmaskinene dine når ExpressVPN bryter ned fire av de beste fra de siste månedene. Å og, avslørings varsel!

Nasjonal sikkerhet og personlig privatliv i Snowden

snowden filmplakatSnowden minner oss om at frihet på nettet er en grunnleggende rettighet verdt å kjempe for, uansett kostnad.

Å sparke av listen er den største personvernrelaterte blockbuster på flere år. Snowden kroniserer transformasjonen av den ekstraordinære varsleren fra en idealistisk 20-noe utskrevet fra den amerikanske hæren til en tilbakevendende regjeringsentreprenør som ville fortsette å avsløre CIAs urolige overvåkningsevner.

Den sentrale ideen som utforskes i filmen er om personvern skal ofres for sikkerhet. Corbin O’Brian (Rhys Ifans), en høyt rangert CIA-drakt som også er Snowdens sjef, lærer sin protégé (Joseph Gordon-Levitt) at alle overvåkingsmidler er berettiget når det gjelder å bekjempe utenlandske trusler. Snowden distanserer seg imidlertid etter hvert fra O’Brians filosofi når han er vitne til første gang den uetiske praksis som regjeringen bruker for å spore mål på nettet.

Regissøren Oliver Stone gjør hele filmen tydelig at han er på Snowdens side, og minner oss om at selv de mest uskyldige interaksjonene våre med nettet kan spores, spilles inn og analyseres av myndighetspersoner bak låste dører..

Som film er Snowden et anspent og hjerteskjærende drama som trofast skisserer livet til Edward Snowden. Men mer enn det er det en lanseringsplate for debatter om personvern og en hyllest til en mann som lenge vil bli holdt som en mester for internettfrihet.

Se Snowden og andre filmer

Sosiale medier og masseovervåkning i Jason Bourne

jason bourne plakatAkkurat som du vet navnet hans, selskaper i sosiale medier kjenner ditt (og mye mer)

Du ville ha det. Du ventet på det. Og til slutt, nesten et tiår senere (fordi Legacy ikke teller), er Jason Bourne (Matt Damon) tilbake på sølvskjermen.

Med Bournes opprinnelse ganske mye utforsket i den forrige trilogien, fordyper denne beinknusende femte utbetalingen David Webbs familiehistorie, etter Bourne over hele kloden da han avslører sannheten bak sin avdøde fars engasjement med CIA og eventuell bortgang. Etter hvert som den rystende handlingen får 11, fremhever Jason Bourne også noen viktige saker på sosiale medier og masseovervåking.

I filmen er den unge teknologiske tyconen Aaron Kalloor (Riz Ahmed) ansiktet til privatliv i internettalderen. Mens han er på en teknologikonferanse i Las Vegas, forteller Kalloor en munter publikum at hans Facebook-lignende kreasjon, Deep Dream, vil "personalisere" brukeropplevelser uten å dele brukerinformasjon med andre parter.

Hvis det høres for godt ut til å være sant, er det fordi det er det. Sosiale medieplattformer som Facebook og Twitter (og Deep Dream) samler hver smidgen av personopplysninger du sender inn på nettet, ved å bruke den til å foreslå venner du kanskje kjenner, anbefale arrangementer du kanskje vil delta på, og vise målrettede annonser. En rask gjennomgang av personvernreglene deres vil fortelle deg at disse plattformene også har rett til å dele informasjonen din med andre ukjente parter.

Det som er verre, viser seg at Deep Dream ble delvis finansiert av den amerikanske regjeringen, som har til hensikt å gjøre plattformen for sosiale medier om til et massivt overvåkningsprogram i sanntid. Hvis Kalloor underkaster seg regjeringens forespørsler om en "bakdør" i Deep Dream, ville alle profilene, meldingene og de besøkte stedene som er delt på plattformen, bli regjeringsdata.

I tillegg til å legge vekt på spørsmålene som ble tatt opp i Snowden, avslører Jason Bourne at selskaper i sosiale medier som påstår å støtte Internett-personvern raskt kan endre holdning over natten. Enten disse endringene er en intern beslutning eller resultatet av en ekstern utkjøp, minner filmen oss om at vi må være tydelige i personvernreglene til hver nettjeneste vi bruker, og de beste portvokterne for vår informasjon er oss selv.

Se Jason Bourne og andre filmer

Autonomi og offentlig sikkerhet i Captain America: Civil War

kaptein amerika borgerkrigEpiske kampscener, emosjonelle karakterinteraksjoner og en betimelig diskusjon om autonomi kontra sikkerhet. Hva er det ikke å elske ved Cap 3?

I tillegg til å være den høyeste bruttofilmen over hele verden for 2016, er Captain America: Civil War også en hjerteskjærende historie om ansvarlighet, skjeletter i skapet og svik.

Filmens opphissende hendelse er et supermakt showdown i Lagos, de grufulle konsekvensene som tvinger regjeringen til å regjere i Avengers i et forsøk på å plassere dem under regjeringens tilsyn.

I sentrum av denne konflikten står Captain America (Chris Evans) og Iron Man (Robert Downey Jr.). Cap, etter å ha kjempet mot nazistene i The First Avenger og opplevd undergangen til S.H.E.I.L.D. i Vintersoldaten, er på vakt mot myndighetens myndighet og mener Avengers ikke bør svare til noen eksterne komiteer som kan bli ødelagt av makten. Stark, som fremdeles er frisk fra sin skyld i Age of Ultron, velger å akseptere offentlig ansvarlighet og hilser U.N. tilsyn for teamet velkommen.

Mens de to allierte knirker over sine filosofiske forskjeller, sprøt en fryktelig hendelse fra Starks fortid, der Cap's beste venn Bucky (Vintersoldaten) involveres, bruddene på Avengers og tenner en borgerkrig.

Men bak skjoldkastingen og nettkjøringen stiller borgerkrig noen viktige spørsmål som enhver kino-spiller skal vurdere:

  • Bør Avengers, og andre generelle sivilbeskyttelsesmidler, bli sanksjonert av regjeringen?
  • Å bli myndighetssanksjonert gjør fremtidige handlinger utført av Avengers (eller generell rettshåndhevelse) moralsk akseptabelt?
  • Hvor bør en regjering trekke grensen mellom å beskytte sine sivile og fjerne deres personlige friheter?

Filmen gir ikke et lett svar på disse spørsmålene. Og ettersom Cap risikerer liv og lem for å redde vennen sin og enheten til Avengers, er det klart at kampen for privatliv og sikkerhet i vår verden er ikke mindre vanskelig.

Se Captain America: Civil War og andre filmer

Online anonymitet og ansvar i Nerve

nerveNerve: Den nye kjepphesten etter Pokémon GO?

Har du noen gang lurt på hva som ville skje hvis folk tok spillet “Truth or Dare”, digitaliserte det som en nedlastbar app, og gjorde det til en strømmetjeneste? Det gjorde folkene bak Nerve, og det er definitivt ikke morsomt og spill.

Ariel Schulman-Henry Joost regisserte flickstjerner Emma Roberts og Dave Franco i en stram thriller der et tilsynelatende ufarlig online realityspill avsløres for å involvere livstruende innsatser, alt mens vi stiller spørsmål ved vår egen deltagelse i lignende digitale tilbud.

Det eponyme spillet har "spillere", som fullfører utfordringer for pengene, og "seere", som betaler for å se spillere fullføre utfordringene de legger ut. Gjennomsnittlig videregående senior Vee (Roberts) møter medspiller Nerve-spilleren Ian (Franco) mens hun fullfører sin første utfordring, og sammen fullfører duoen stadig farligere oppgaver til de befinner seg på toppen av rangeringen og kjemper for livene sine i siste runde.

I kjernen undersøker Nerve virkningen av tjenester som Facebook Livestream og YouTube Live. Vil du gjøre ting du vanligvis ikke vil gjøre hvis handlingene dine ble sett (og belønnet) av millioner over hele verden? Vil du oppfordre andre til å utføre livstruende handlinger hvis du kan gjemme deg bak en vegg av online anonymitet?

Filmen skildrer de ødeleggende konsekvensene som oppstår når netizens misbruker personvern på internett i underholdningens navn og lar løftet om stjernestatus på nettet påvirke sine handlinger. Mens filmens setting og handling kan virke fantastisk, er nerves sentrale budskap at en slik verden er langt nærmere virkeligheten enn vi ofte vil tro.

Se Nerve og andre filmer

Hva tar du??

Dette er ExpressVPNs oppsummering av årets fire største personvernrelaterte blockbusters.

Er du enig i ideene som er utforsket i disse filmene? Hvilken var favoritten din? Var det andre filmer som burde vært omtalt her?

Del kommentarene dine nedenfor, og sørg for å få tak i årets beste filmer hvis du ikke allerede har gjort det!

Snowden: Filmfan / Wikipedia
Jason Bourne: Filmfan / Wikipedia
Captain America: Civil War: TriiipleThreat / Wikipedia
Nerve: Film Fan / Wikipedia

Edward Snowden, Captain America, og privatliv i hjulverdenen
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.