Australias nye anti-piratkopierett: Synk eller svøm?

[ware_item id=33][/ware_item]

australias nye anti-piratkopier lover blokkerer nettsteder


Hva skjer når regjeringen bestemmer seg for å slå ned på piratkopiering av Internett? I Australia er resultatet The Copyright Change (Online Infringement) Bill 2015, som ser ut til å gi digitale rettighetshavere mer kontroll over innholdet, uansett hvor det kan være vert. På papiret har ideen fortjeneste, men i det minste gråter noen eksperter på åndsverk, og advarer om at den nye loven kan synke mer enn å svømme.

Flyging av det svarte flagget

Digital piratkopiering er et alvorlig problem over hele verden. I følge Global Post, for eksempel, da HBO-megahit Game of Thrones debuterte sin fjerde sesong i april i fjor, ble den første nye episoden ulovlig lastet ned mer enn en million ganger på en enkelt dag. Og som nevnt av New York Times, har land som Sverige blitt et arnested for piratkopiering - ingen overraskelse, siden det er fødestedet til det beryktede fildelingsnettstedet The Pirate Bay, og mer enn 280 millioner filmer og TV-show ble ulovlig lastet ned i Sverige i 2014 alene.

Selvfølgelig sørger ikke landets piratleverandører for alt dette innholdet for seg selv, og er glade for å selge det eller gi det bort til interesserte parter over hele verden. Det er dette enorme lagerhuset med brudd på opphavsrettslig side som bekymrer australske lovgivere, og som fikk 37-13 stemmer til støtte for den nye lovforslaget. Faktisk er loven spesielt rettet mot utenlandske nettsteder, kalt "online-lokasjoner", som distribuerer piratkopiert innhold. Simon Bush fra Australian Home Entertainment Distributors Association kaller den nye lovgivningen et "vannskillingsøyeblikk", og beskriver det som et "virkelig positivt tegn for den kreative innholdsbransjen." Glødende ros ... men hva er den virkelige effekten?

Hovedformål?

Slik skal det virke: Hvis eiere av digitale rettigheter oppdager at innholdet deres blir vert på et nettsted utenfor Australia, kan de søke en dommer fra Forbundsretten og be om at nettstedet blir fullstendig sperret for alle australske brukere. Handlingen for å sperre nettstedet faller på Internett-leverandører (ISP-er) som Telstra og Optus.

Men det er et problem. Flere, faktisk. Først opp er definisjoner. Loven sier at ethvert nettsted med det "primære formålet å lette brudd på opphavsretten" er rettferdig spill for en domstolutfordring. Men lovforslaget skisserer ikke detaljene for disse begrepene, ifølge Dr. Matthew Rimmer, førsteamanuensis ved ANU College of Law, som kaller vedtakelsen av denne lovforslaget "en veldig mørk dag for Internett i Australia." Uten solide definisjoner overlates det til domstolene i Federal Court å avgjøre hva som utgjør det "primære formålet" med et nettsted. Hva om 30 prosent av alle filer som er vert piratkopiert? Er det et primært formål, eller bare tilfeldigheter? Og hva identifiserer et nettsted som "lettere" brudd på opphavsretten? Er hosting nok? Eller trenger de å annonsere og kreve et gebyr for innhold?

Det er også spørsmålet om hvor nøyaktig nettsteder vil bli blokkert. Det er sannsynlig at Internett-leverandører vil velge sin foretrukne metode, som betyr to ting: enkel å utføre og sannsynligvis komme med en ny kostnad for forbrukerne. Det er også bekymret for en gjentakelse av hva som skjedde med myndighetsorganet ASCI, som tvang ISP-er til å sperre IP-adressen til en server i stedet for en krenkende nettsteds URL, noe som resulterer i sperret tilgang til mer enn 250 000 ikke-kriminelle nettsteder.

Open Waters

Så hvordan planlegger innholdsultne australiere å håndtere den nye loven? I følge The World Today er en sannsynlig avenue en uptick i bruken av virtuelle private nettverk (VPN), som lar brukerne anonymt få tilgang til nettsteder og forringe dette nye regelverket. Og selv om det er en viss bekymring for at lovforslaget også kan søke å blokkere utenlandske VPN-selskaper, rapporterer SBS at et forklarende notat knyttet til den nye lovgivningen gjør det klart at VPN ikke vil bli målrettet, selv om det ikke gir noen spesifikke beskyttelse.

Australia håper å hindre tidevannet av piratkopiert innhold ved å blokkere tilgangen til nettstedets port-of-call som er mindre enn fantastisk anseelse. Men planen kan slå tilbake når flere brukere velger VPN-er og lignende løsninger for å sikre sine aktiviteter på nettet og la dem få tilgang til det de vil, når de vil ha det.

Utvalgt bilde: Petr Kratochvil / Public Domain Pictures.net

Australias nye anti-piratkopierett: Synk eller svøm?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.