Zelfs een schandaal zal Facebook er niet van weerhouden uw gegevens te verzamelen

[ware_item id=33][/ware_item]

Duim omlaag pictogram van Facebook


Nieuws over de rol van Facebook in de verzameling miljoenen gebruikersprofielen van Cambridge Analytica voorafgaand aan de Amerikaanse algemene verkiezingen van 2016 schetst een zorgelijk beeld van hoe informatie kan worden gebruikt om individuen te targeten.

Temidden van de verontwaardiging zijn de inspanningen van Facebook voor het verzamelen van gegevens opnieuw onder de aandacht gebracht, en zoals de cynische lezer zou verwachten, blijken ze nog meer manieren te hebben gevonden om gegevens van u te extraheren.

De steeds verder gaande gegevensverzameling van Facebook

De hoeveelheid gegevens die Facebook verzamelt, is al zorgwekkend genoeg - van elke interactie die je op het netwerk hebt gehad tot elke foto die je ooit hebt geüpload (en zelfs verwijderd). Maar hun methoden hebben onlangs een meer verontrustende wending genomen, met behulp van de gevel van beveiliging en privacy om apps en functies te pushen die precies die dingen ondermijnen die ze zijn gebouwd om te beschermen.

In een bijna anticiperende beweging naar het recente protest publiceerde Facebook in januari zijn eerste Privacy Principles. De principes schetsen de controle die gebruikers hebben over hun informatie en Facebook is sindsdien begonnen functies en apps uit te duwen om dit idee te promoten, zoals veiligere fototagging en zelfs zijn eigen VPN.

Deze inspanningen om mensen te overtuigen dat Facebook de privacy en veiligheid van hun gebruikers beschermt, zijn spectaculair geflopt, maar dat heeft Facebook er niet van weerhouden om bij de meesten van hen te blijven.

In deze blog splitst ExpressVPN drie nieuwe apps en functies op die volgens Facebook uw gegevens veilig en privé houden, maar in feite, verzamel nog meer informatie over jou.

1. Onavo-apps van Facebook verzamelen uw gegevens, zelfs wanneer u Facebook niet gebruikt

Onavo is in 2013 overgenomen door Facebook vanwege hun software die het mobiele gegevensverbruik optimaliseert en analyseservices biedt voor mobiele apps. Beide apps claimen beveiliging voor je telefoon, maar doen zoiets niet. In plaats daarvan sturen de apps alle gegevens die er doorheen gaan naar Facebook.

Onavo Protect - VPN-beveiliging

In februari zagen Facebook-gebruikers een nieuw menu-item in hun apps met de naam 'Beschermen', dat u wanneer u werd ingedrukt, omleidde naar een app: Onavo Protect - VPN-beveiliging. De app belooft "uw gegevens veilig te houden wanneer u bladert en informatie op internet deelt", door uw internetverbinding te beveiligen.
Wanneer u Onavo Protect gebruikt, worden de gegevens die erdoorheen gaan - zoals uw Wi-Fi en mobiel gegevensgebruik, uw app-gebruik en zelfs wanneer uw scherm is in- of uitgeschakeld - bijgehouden, vastgelegd en teruggestuurd naar Onavo en door extensie, Facebook.

Hun privacybeleid bepaalt:

"We kunnen de informatie die we ontvangen gebruiken om nieuwe, innovatieve diensten te bieden, analyseren, verbeteren en ontwikkelen voor gebruikers, gelieerde ondernemingen en derden."

En dat:

"We kunnen persoonlijk identificeerbare informatie delen met derden en" gelieerde ondernemingen "(bedrijven die juridisch deel uitmaken of worden van dezelfde groep bedrijven waarvan Onavo deel uitmaakt, inclusief maar niet beperkt tot Facebook, Inc.)."

Kortom, wanneer u Onavo Protect gebruikt, worden al uw online activiteiten geregistreerd en verzameld door en voor Facebook, zelfs als u geen Facebook gebruikt.

Bout-appvergrendeling

Een maand later bracht Onavo stilletjes een andere app uit, Bolt App Lock, waarmee je beveiligingsmaatregelen zoals pincodes en vingerafdrukherkenning aan je apps kunt toevoegen.

Door deze app te downloaden en te gebruiken (die beweert uw veiligheid te verhogen), stuurt u onbedoeld uw gebruikersgegevens en netwerkinformatie naar Facebook.

Net als bij Protect, zal Bolt deze informatie naar Facebook sturen, die het bijvoorbeeld kan gebruiken om erachter te komen wat uw aandacht afleidt van Facebook en zijn producten, Instagram en WhatsApp.

Het privacybeleid van Bolt is heel duidelijk over wie het verzamelt en uw informatie analyseert voor:

Schermafbeelding van het privacybeleid van Bolt App LockEen screencap van het Privacybeleid van Bolt App Lock voordat ze het uit de App Store verwijderden. Bron: TechCrunch

De App Store heeft Bolt App Lock slechts enkele dagen na de release verwijderd vanwege verontwaardiging over de pogingen van Onavo om nog meer informatie te verkrijgen van gebruikers van mobiele telefoons voor Facebook. Een Facebook-woordvoerder vertelde naar verluidt aan TechCrunch dat de release van de app een "kleine, korte test" was.

Het feit blijft: de apps van Onavo registreren uw activiteit en sturen deze naar Facebook om te doen met wie wat weet.

2. Facebook-gezichtsherkenningssysteem heeft u misschien toegevoegd zonder uw medeweten

Begin maart kregen Facebook-gebruikers een waarschuwing in hun nieuwsfeed die hen kennis liet maken met de verbeterde software voor gezichtsherkenning, die hen zou identificeren in alle foto's.

De software beweert ook dat het je foto's beschermt tegen het gebruik door vreemden (denk aan catfishing) en mensen met visuele beperkingen helpt weten wie jouw foto's zijn. Facebook stuurde twee varianten van het bericht: de ene verklaarde dat je je kon aanmelden, de andere zei dat je er al was en moest afmelden als je wilde.

Eh, nee bedankt, @facebook. Ik vraag me af hoe lang dit opt-in zal zijn. pic.twitter.com/ek5kDzOOsF

- Walt Mossberg (@waltmossberg) 27 februari 2018

Ik ben erachter gekomen dat ik de A / B-testvariant ben die standaard is 'aangemeld' (India����).

Mensen, als je dit ergens vandaag hebt gezien terwijl je door je feed schoof en de optie om je af te melden hebt gemist, hier is de link: https://t.co/fqSeSPlbOH pic.twitter.com/qDawry5U4r

- Shreyas Narayanan Kutty (@ dun3buggi3) 27 februari 2018

Deze software is niet nieuw - het werd voor het eerst geïmplementeerd in 2013 toen Facebook begon met het voorstellen van tags in nog niet-getagde foto's van jou of je vrienden.

Onder de nieuwe gevel van veiliger en attenter foto-taggen zit Facebook diep in biometrische mogelijkheden, zoals Alvaro Bedoya, uitvoerend directeur van het Center on Privacy and Technology aan de Universiteit van Georgetown, uitlegde aan Leisteen:

“Facebook zou foto's van goede vrienden scannen om te zien of zij jou omvatten. Nu scannen ze elke op Facebook geposte foto om u te vinden. Dat laat zien dat het systeem nog geavanceerder is geworden. ”

Er zijn duidelijk zorgen over wat Facebook van plan is te doen met al deze biometrische gegevens. De software voor gezichtsherkenning herkent menselijke gezichten met een nauwkeurigheid van 98% en identificeert een persoon van 800 miljoen anderen binnen 5 seconden.

Zou Facebook je kunnen identificeren op de foto van een complete vreemdeling? Zouden ze die biometrische gegevens kunnen verkopen aan bedrijven om ze te gebruiken, of zelfs die gegevens aan overheden kunnen geven om u te identificeren?

Gelukkig vechten sommige privacygroepen op Facebook om deze bevoegdheden. Het verzamelen van biometrische informatie wordt momenteel uitgevochten in een class-action case in Illinois, waar biometrische informatie wordt beschermd door de Biometric Information Privacy Act. Als de groep wint, kan dit nieuwe beperkingen op de biometrische gegevensverzameling van Facebook betekenen.

Voor nu, als u zich wilt afmelden voor Facebook's gezichtsherkenning, gaat u naar Instellingen op uw telefoon > Privacy snelkoppelingen > Meer instellingen > Gezichtsherkenning en selecteer vervolgens Nee.

Klik op de website op de pijl-omlaag in de rechterbovenhoek en ga vervolgens naar Instellingen > Gezichtsherkenning > Bewerken en selecteer vervolgens Nee.

Houd er rekening mee dat deze opties niet beschikbaar zijn op plaatsen als Canada en Europa, en alleen als optie worden weergegeven als u ten minste 18 jaar oud bent.

3. Facebook gebruikt 2FA om u meldingen te sturen

Twee-factor authenticatie (2FA) als beveiligingsstap kan nuttig zijn om uw accounts te beveiligen, maar Facebook heeft zijn 2FA een stap te ver gezet door het te gebruiken om Facebook-gebruikers met meldingen te spammen.

Zoals de in San Francisco gevestigde ingenieur Gabriel Lewis ontdekte:

Dus ik heb me aangemeld voor 2 factor auth op Facebook en ze gebruikten het als een gelegenheid om me meldingen te spammen. Toen plaatsten ze mijn antwoorden op mijn muur. ��‍♂️ pic.twitter.com/Fy44b07wNg

- Gabriel Lewis �� (@Gabriel__Lewis) 12 februari 2018

Anderen zijn ook nogal ongemakkelijke situaties tegengekomen bij het beantwoorden van de 2FA-teksten.

Het onbeleefde antwoord van de man op een tekst waarvan hij dacht dat het spam was, werd op de Facebook-wall van zijn vriend geplaatst: //t.co/bJN6ALtNCI pic.twitter.com/lcn0PJAZvJ

- Daily Mail US (@DailyMail) 14 maart 2017

En ook met Instagram die eigendom is van Facebook:

Facebook maakt ook misbruik van 2FA-contactgegevens voor Instagram-spam. https://t.co/u9njcm9HT1 pic.twitter.com/8f4of7uBZ5

- Nick Heer (@nickheer) 14 februari 2018

Door hun 2FA-teksten te verdubbelen als meldingen, heeft Facebook een beveiligingsmaatregel omgezet in een extra meldingstool om gebruikers terug te halen naar het sociale netwerk. Daarbij ondermijnt Facebook een kritieke beveiligingsmaatregel, waardoor gebruikers hun 2FA-maatregel volledig hebben uitgeschakeld, waardoor hun Facebook-accounts minder veilig zijn geworden.

Hoewel het zogenaamd een bug was en zal worden opgelost, heeft Facebook's Chief Security een verklaring afgelegd: "Jarenlang, vóór de alomtegenwoordigheid van smartphones, ondersteunden we berichten op Facebook via sms, maar deze functie is tegenwoordig minder handig."

Critici zijn niet overtuigd van de uitleg van Facebook, die wijst op de pogingen van het bedrijf om de betrokkenheid bij zijn site te verbeteren, die de afgelopen maanden is afgenomen.

Veel mensen suggereren dat de Facebook SMS-spam een ​​bug is. Bullshit. Iemand bij FB heeft een bewuste beslissing genomen om "gebruikers opnieuw te betrekken" door al die mobiele telefoonnummers te spammen die 2FA-gebruikers hadden ingevoerd. Helemaal geen bug.

- Matthew Green (@matthew_d_green) 14 februari 2018

Als je nog steeds een extra stap in je Facebook-beveiliging wilt, maar je telefoonnummer niet wilt overhandigen, kun je hun codegenerator of een beveiligingssleutel gebruiken.

Wil je weten wat Facebook op jou heeft? Nu kan je!

Als u uw Facebook nog niet wilt verwijderen, kunt u alle gegevens bekijken die Facebook over u heeft door eenvoudigweg het archief van al uw interacties op Facebook te downloaden.

Volg gewoon deze drie stappen op hun site en ze zullen u op de hoogte brengen zodra ze klaar zijn met het archiveren van al uw gegevens.

Vanuit dit archief kun je al je interacties met Facebook zien vanaf het moment dat je je voor het eerst hebt aangemeld, waaronder:

  • Alle communicatie met vrienden (en onvriendelijke vrienden)
  • Al uw foto-metadata
  • Aanmeldings- en sessiegegevenspunten
  • Honderden afbeeldingen gebruikt voor gezichtsherkenning
  • Uw contactenlijst

De enorme omvang van het archief van Facebook op jezelf is genoeg om je twee keer te laten nadenken over hoe je omgaat met het sociale netwerk.

Het grotere plaatje: waarom we ons allemaal zorgen moeten maken over de ongebreidelde gegevensverzamelingstactiek van Facebook

Wat misschien wel het meest verontrustend is aan het zien van Facebook's ranken die alle gegevens op onze telefoons begrijpen, is het misbruik van die gegevens. Hoewel de gevolgen van het Cambridge Analytica-schandaal nog niet volledig bekend zijn, is het duidelijk dat Facebook met deze gegevens ontzettend veel kaarten heeft om de wereld te beïnvloeden op een manier die zowel getuige als ervaring aangaat.

Facebook kan zeggen dat ze uw privacy serieus nemen, maar er zijn momenteel geen echte tekenen dat de sociale kolonie geïnteresseerd is in iets anders dan gegevensverzameling om redenen waarover ze nog niet helemaal eerlijk zijn.

Hoewel je gebruik van Facebook onschuldig genoeg kan zijn - van het uploaden van foto's tot contact houden met vrienden - is het duidelijker dan ooit dat het gebruik van je gegevens door Facebook alles is maar.

Zelfs een schandaal zal Facebook er niet van weerhouden uw gegevens te verzamelen
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.