WikiLeaks maakt een doorzoekbaar archief van gehackte e-mails en documenten van Sony

[ware_item id=33][/ware_item]

e-mail aanmeldingsformulier


Volgens de BBC zijn duizenden documenten en e-mails die vorig jaar tijdens een aanval op Sony Pictures zijn gesmokkeld, op WikiLeaks gepubliceerd.

De schat aan gegevens - 30.287 documenten en 173.132 e-mails - zijn eerder online beschikbaar gesteld, maar de manier waarop ze werden geüpload en gepresenteerd, maakte het zoeken naar een moeizame taak.

Nu heeft WikiLeaks echter alle gegevens, samen met 2.200 Sony Pictures-e-mailadressen, gepresenteerd in een "volledig doorzoekbaar" formaat via een "Google-achtige zoekmachine".

Hoewel de beheerders achter WikiLeaks niet de tijd hebben genomen om iets van groot belang op te sporen uit de massa gegevens waarover ze beschikken, hebben anderen.

Onafhankelijke beveiligingsonderzoeker Graham Cluley heeft bijvoorbeeld ontdekt dat Sony Pictures en zijn medewerkers nogal laks waren als het ging om wachtwoordbeveiliging.

Hoewel we er zeker van zijn dat ExpressVPN-klanten op de hoogte zijn van dergelijke dingen, hebben werknemers van Sony een alarmerende minachting voor serverbeveiliging aangetoond door het gebruik van wachtwoorden zoals de tijdloze klassieker van ... "wachtwoord", evenals andere oude favorieten, waaronder dagen van de week en het instellen van een wachtwoord dat identiek was aan de gebruikersnaam.

In een verdere demonstratie van incompetentie van Sony publiceerde Cluley ook één document dat hij op WikiLeaks aantrof, dat duidelijk een grote lijst met aanmeldingen en bijbehorende wachtwoorden toont..

Zoals je je misschien kunt voorstellen, is Sony niet zo blij dat zijn privégegevens weer zijn weg naar het internet hebben gevonden, vooral in een formaat dat zo gemakkelijk te doorzoeken is.

Het bedrijf gaf een verklaring af dat het de verhuizing door WikiLeaks "sterk veroordeelt" en dat de informatie niet in het publieke domein zou mogen bestaan.

Julian Assange, de oprichter en hoofdredacteur van WikiLeaks, is het hier niet mee eens. Sprekend vanuit de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar hij sinds 19 juni 2012 is opgesloten, zei hij dat de dossiers een zeldzame blik bieden op de innerlijke werking van wat hij beschreef als een "grote, geheime multinationale onderneming".

Assange ging verder en zei dat de Sony Archives "nieuwswaardig waren en in het centrum van een geopolitiek conflict". Hij beweerde dat de informatie in het publieke domein thuishoorde en dat WikiLeaks zou proberen ervoor te zorgen dat deze daar bleef.

Wat betreft het geopolitieke conflict waarnaar WikiLeaks verwijst, we kunnen alleen aannemen dat dit een verwijzing was naar Noord-Korea, het land dat door velen werd verondersteld achter de aanval te staan.

Voor het geval je het je niet meer herinnert, werd Sony Pictures gehackt in november, net voor de release van "The Interview", een komische film over twee verslaggevers die zijn aangeworven om de leider van Noord-Korea, Kim Jong-un, te vermoorden.

Hoewel er nooit een verband met de natie is bewezen en er nog veel discussie is over wie er precies bij betrokken was, weten we dat Noord-Koreaanse functionarissen de hack een 'rechtvaardige daad' noemden.

We weten ook dat een hackgroep genaamd Guardians of Peace de verantwoordelijkheid opeiste voor de aanval en later dreigde met aanvallen in de stijl van 9/11 tegen elke bioscoop die 'The Interview' durfde te vertonen, een beweging die ertoe leidde dat Sony de bioscooprelease wilde annuleren.

Na bezorgdheid te hebben geuit over de veiligheid van werknemers en bioscoopbezoekers, veranderde het bedrijf later van mening onder druk van het publiek en de film kreeg een beperkte release voordat deze snel op iTunes, Blu-Ray en DVD verscheen.

In reactie op de publicatie van WikiLeaks van een doorzoekbaar archief zei Sony dat het zich zorgen maakte over de "veiligheid, beveiliging en privacy" van zijn bedrijf en 6.000 medewerkers, terwijl Chris Dodd, voorzitter van de MPAA, zei dat de non-profit mediaorganisatie geen openbare dienst verrichtte maar in plaats daarvan "de privacy van alle betrokkenen verder schond".

WikiLeaks maakt een doorzoekbaar archief van gehackte e-mails en documenten van Sony
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.