Wat zijn de gevaarlijkste technologieën van het surveillance-tijdperk?

[ware_item id=33][/ware_item]

Een waarschuwingsbord met een schedel en gekruiste knekels en het woord


Technologie zoals encryptie, VPN's en Tor kunnen ons helpen onze privacy online te handhaven en te verdedigen.

Maar technologie kan ook in de tegenovergestelde richting werken, waardoor de spooks meer te weten komen over ons privéleven en gedrag, waardoor het voor individuen moeilijk wordt om persoonlijkheden vrij van angst en controle te ontwikkelen.

Maar voor welke technologieën moeten we het meest bang zijn, en waarom? En wat kan ons helpen ons tegen deze trends te beschermen?

1. Gezichtsherkenningssystemen

Er zijn al overal camera's, en hoewel het onmiskenbaar leuk is om bloopers uit het dagelijks leven op YouTube te bekijken, is het griezelig om te weten dat alles wat we doen in het openbare leven mogelijk ter beschikking wordt gesteld aan de wereld om te consumeren.

Met geavanceerde technologie wordt het binnenkort mogelijk om niet alleen al ons openbare leven vast te leggen, maar ook in bijna realtime te analyseren. Hoewel gezichtsherkenning verre van perfect is, kan een computer al bij een persoon passen, zelfs als glazen of hoeden delen van hun gezicht verbergen.

Hoogstwaarschijnlijk zal gezichtsherkenningssoftware nauwkeuriger worden dan mensen, vooral wanneer het wordt geschaald naar databases ter grootte van het kiezersregister van een stad, nationale paspoorten of zelfs die van Facebook.

Met geavanceerde gezichtsherkenningssoftware kan een staat met grote nauwkeurigheid weten waar iemand te allen tijde is, met wie hij samen is en wat hij momenteel doet.

Het is vrij moeilijk om te beschermen tegen gezichtsherkenning. De meest effectieve tools vallen aanzienlijk op voor het menselijk oog en ze werken alleen echt als een groot aantal mensen ze gebruiken. Als slechts een paar mensen trucs gebruiken om camera's te misleiden, zal het vrij eenvoudig zijn om erachter te komen wie ze zijn.

Voorlopig zijn items die de camera's voor de gek houden vooral een teken van (broodnodig) protest en bezwaar tegen de automatisering van de politiestaat.

2. Apps voor het delen van ritten

Uw auto is uw eigendom en er zijn grenzen aan wat overheden ermee kunnen doen. Ze kunnen u de toegang niet ontzeggen, het niet in beslag nemen of het zoeken zonder goede reden.

In uw auto bepaalt u ook waar u naartoe gaat en welke hardware en software u wilt installeren.

Wanneer u echter een auto huurt of in iemand anders rijdt, bent u niet beschermd door dezelfde bepalingen. Bovendien weet de app die je gebruikt om de rit te begroeten te allen tijde waar je bent en zal deze gegevens opslaan.

De app weet zelfs waar je naartoe gaat voordat je daar aankomt en kan in sommige gevallen zelfs je woon-werkgedrag voorspellen (dit risico is ook endemisch voor navigatiesystemen). Al deze gegevens zijn beschikbaar voor adverteerders en overheden.

Op dit moment is het nog steeds relatief eenvoudig om het delen van ritten te vermijden als je woonplaats fatsoenlijk openbaar vervoer heeft of je een auto kunt betalen.

3. Elektronisch geld

Het dragen van wisselgeld in onze zakken is onhandig. Het vinden van een geldautomaat in de buurt kan geld kosten en tijd vergen. De meesten van ons hebben toegang tot elektronische betaalmethoden zoals creditcards, Google Pay, Wechat Pay of Venmo.

Maar vertrouwen op deze systemen kan gevaarlijk zijn. Niet alleen worden al uw transacties geanalyseerd en verkocht aan adverteerders, maar ze zijn ook beschikbaar voor uw overheid. Toeristen die de Amerikaanse grens vanuit het noorden oversteken, kunnen de toegang worden geweigerd en mogelijk zelfs in de gevangenis zitten, omdat ze legaal marihuana in Canada hebben gekocht.

Elektronisch geld kan niet alleen worden gebruikt om u te controleren en te vervolgen, maar ook om u toegang te weigeren tot services die alleen beschikbaar zijn met creditcards, zoals online aankopen of alleen-kaartwinkels.

Als we uiteindelijk contant geld uitroeien, zoals we al hebben voor dure goederen, maken we het gemakkelijk om mensen zonder toegang verder te marginaliseren.

Gebruik zoveel mogelijk contant geld en Bitcoin wanneer u online winkelt om snuffelen door de overheid te voorkomen.

4. Voorspellend politiewerk

Voorspellend politiewerk heeft veel sciencefictionverhalen geïnspireerd, het beroemdste rapport van Philip K Dick's The Minority.

Anders dan in het minderheidsrapport, kunnen we niet vertrouwen op psychische mutanten om toekomstige misdaad te zien, maar in plaats daarvan moeten we vertrouwen op bestaande misdaaddatabases, waarvan de meeste een behoorlijke hoeveelheid vooroordelen en vooringenomenheid hebben.

Voorspellende politie versterkt deze vooringenomenheid, wat betekent dat sommige misdaad minder gestraft wordt, terwijl burgers in door misdaad geteisterde gebieden hinder ondervinden door geconcentreerde wetshandhaving, vergelijkbaar met raciale profilering op luchthavens.

Het lijkt misschien vergezocht, maar voorspellend politiewerk bevindt zich al op meerdere locaties in de wereld - met name via de Amerikaanse militaire aannemer Palantir in New Orleans.

Al het bovenstaande is waarom we allemaal ethische technologie zouden moeten eisen

Het is de verantwoordelijkheid van ons allemaal om ethische technologie te gebruiken en verder te ontwikkelen, terwijl technologie wordt afgewezen die tegen ons kan worden gebruikt.

Draag gezichtshoezen waar je kunt, zelfs als het alleen maar is als een protest. Gebruik uw eigen auto of nog beter, het openbaar vervoer en betaal waar mogelijk met contant geld en Bitcoin.

Wees waakzaam tegen pogingen in uw gemeenschap tegen elk beleid dat de gelijkheid van allen en de erosie van uw rechten in gevaar brengt.

Wat zijn de gevaarlijkste technologieën van het surveillance-tijdperk?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.