USA Freedom Act: Eén stap vooruit, één stap … zijwaarts?

[ware_item id=33][/ware_item]

usa vrijheid act


De USA Freedom Act heeft eindelijk zowel het Amerikaanse Huis als de Senaat vrijgemaakt. Sommigen prijzen het als een enorme overwinning voor privacyrechten en spionageagentschappen, terwijl anderen zich zorgen maken dat het niet meer is dan mooie taal verpakt in bureaucratie. Zoals opgemerkt in een recent stuk van de NSA-klokkenluider Edward Snowden, "hoewel we een lange weg hebben afgelegd, blijft het recht op privacy - het fundament van de vrijheden die zijn vastgelegd in de Bill of Rights van de Verenigde Staten - bedreigd. Met andere woorden, hoewel er een aantal goede dingen in de nieuwe rekening zitten, is dit slechts een beginpunt.

Vraag vriendelijk

De bulkverzameling van Amerikaanse telefoonrecords zou nooit blijven bestaan. Ondanks pogingen van Republikeinse wetgevers, spionagebureaus en andere experts, waren burgers gewoon niet op hun gemak met de brede autoriteit die de NSA op grond van artikel 215 van de Patriot Act kreeg. Daarom is het niet verwonderlijk dat de Freedom Act eindelijk doorging en een einde maakte aan bulkinzameling zonder een goede reden. Nu moeten overheidsinstanties specifieke verzoeken van telefoonbedrijven indienen en dit doen met ten minste enig toezicht.

De hoop? Dat deze eis om netjes te vragen de eerste stap is op weg naar verbeterde online bescherming voor particulieren. Maar zoals The Intercept aangeeft, geeft de nieuwe factuur een respijtperiode van zes maanden aan bulkverzamelingen; Hoewel spionageorganisaties hun inspanningen hadden vertraagd in afwachting van het vervallen of niet vernieuwen van deze bevoegdheden, kunnen ze ervoor kiezen om de rest van 2015 te sprinten en daarbij alles te pakken wat ze kunnen. Het is ook vermeldenswaard dat de nieuwe wet bijna elk ander programma opnieuw autoriseert, gegeven het groene licht door de Patriot Act, dus het is geen verrassing dat voorstanders van privacy niet echt blij zijn met deze nieuwe "vrijheid". President Obama tweette dat hij het nieuwe wetsvoorstel zou ondertekenen op het moment dat het op zijn bureau belandde, terwijl de Senaatsrepublikeinen hun uiterste best deden om het debat te beteugelen en eventuele wijzigingen te voorkomen. Burgers staan ​​ondertussen stevig op het hek.

Een gemeenschappelijk thema

Hoewel de Freedom Act misschien niet de grote verandering is waar Snowden en soortgelijke betrokken partijen op hoopten, heeft het passeren ervan nu juridische uitdagingen in andere landen met zich meegebracht. Volgens Tech Crunch heeft een groep met de naam Privacy International nu een rechtszaak aangespannen tegen de Britse GCHQ vanwege haar beleid voor het verzamelen van bulkgegevens, waarbij ze beweren dat de informatie “niet voldoende toegankelijk is voor het publiek, noch voldoende waarborgen biedt om goede bescherming bieden tegen willekeurig gedrag. "

Dit is niet de eerste keer dat GCHQ onder vuur komt te liggen; in februari oordeelde het Investigatory Powers Tribunal (IPT) dat het spionagebureau illegaal handelde toen het gegevens met de NSA deelde. Na de beperkingen van de Freedom Act op het verzamelen van bulkgegevens in de Verenigde Staten, vraagt ​​Privacy International aan de IPT om te bepalen dat het verzamelen van bulkdatasets illegaal is en ook te bevelen dat al het onrechtmatig verkregen materiaal onmiddellijk wordt vernietigd. Hoewel de uitdaging misschien niet succesvol is - in zijn 15-jarige geschiedenis was de uitspraak van februari de eerste die Britse spionageorganisaties tegenkwam - het markeert het begin van een trend: met zelfs één natie die kleine stappen neemt om te brede geheime verzamelbevoegdheden in te perken , anderen zullen volgen.

Houd het bewolkt

Uiteindelijk neemt de Freedom Act slechts kleine stappen voorwaarts als het gaat om de bescherming van digitale privacy. En zoals opgemerkt door Reason.com, wordt zelfs deze voorwaartse vooruitgang ontsierd door enkele zijwaartse verschuivingen, gezien de enorme complexiteit van de bewoordingen van de wet. Het is lang, vol met uitzonderingen en amendementen en grotendeels ondoorgrondelijk voor iedereen die geen fulltime politicus is. De reden stelt dat dit de manier is waarop wetgevers liever opereren. Als burgers niet zeker weten wat er aan de hand is, zullen ze minder snel klagen.

Bottom line? De nieuwe Freedom Act bevrijdt burgers niet precies van de waakzame ogen van de NSA en andere instanties, maar het is een positief bewijs dat de onthullingen en publieke druk van Snowden effect hebben. Het is een begin.

Uitgelichte afbeelding: alexisdc / Dollar Photo Club

USA Freedom Act: Eén stap vooruit, één stap ... zijwaarts?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.