Technologie die onze hersenen kan bespioneren komt eraan

[ware_item id=33][/ware_item]

Vogelperspectief van een brein gezien door militair binoculair zicht.


Bijna tien jaar geleden lanceerde Facebook zijn gezichtsherkenningstool, waarmee mensen konden worden geïdentificeerd in foto's die op het platform werden geüpload. Sindsdien hebben we de technologie toegepast bij de beveiliging van de luchthavengrens, op onze mobiele apparaten en zelfs tijdens concerttours.

De plotselinge alomtegenwoordigheid van gezichtsherkenning heeft verontrustende implicaties voor onze privacy en het terugdraaien van de bestaande technologie zal moeilijk zijn, niet alleen vanwege de onverzadigbare honger van overheden en bedrijven naar massabewaking, maar ook omdat het ons leven gewoon handiger heeft gemaakt.

Dus toen er nieuws kwam dat Facebook hersenen-computerinterfaces ontwikkelt waarmee we handsfree door de met advertenties gevulde hellscapes, ook wel bekend als onze nieuwsfeeds, kunnen scrollen, was het moeilijk om geen voorgevoel van déjà vu te voelen over een eens nieuwe stukje technologie ingebed in de samenleving.

De belofte van hersen-computer interfaces

Brain-computer interfaces (BCI) zijn apparaten die communicatie mogelijk maken tussen uw hersenen en een bedraad apparaat, dat neurale activiteit detecteert en die elektrische signalen vertaalt naar bijvoorbeeld basisemoties. Deze apparaten kunnen momenteel geen gedachten en emoties in je hoofd planten, maar ze kunnen helpen de neurale activiteit rond beschadigde zenuwen te verbeteren - een veelvoorkomend voorbeeld hiervan is een cochleair implantaat. BCI's kunnen chirurgisch worden geïmplanteerd of eenvoudig op uw hoofd worden gedragen als een losse badmuts.

Deze apparaten worden meestal gebruikt om neurale activiteit te stimuleren om medische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en tremoren te behandelen, maar ze zijn ook experimenteel gebruikt in nieuwe gaming-headsets om virtuele objecten te besturen.

Maar kunnen BCI's achterhalen wat u denkt? Op een basisniveau, ja. Onderzoekers die elektrische impulsen van je hersenen en spieren registreren, kunnen bepalen of je zenuwen normaal functioneren en hoe je je misschien voelt, maar het kan niet aangeven waarom je je zo voelt. De BCI kan bijvoorbeeld zien wanneer je honger hebt, maar nog niet naar welk voedsel je precies verlangt.

Maar misschien kunnen ze binnenkort meer weten, dankzij betere kunstmatige intelligentie en machine-learning software die wordt gebruikt om complexere neurale activiteit te interpreteren. Nu zijn bedrijven als Neuralink van Elon Musk toonaangevend om de technologie die ooit beperkt was tot klinisch onderzoek in de mainstream te brengen. Facebook ontwikkelt momenteel technologie waarmee mensen kunnen typen door alleen maar te denken, dus in plaats van dat Facebook-bericht te typen, kun je het gewoon denken en posten zonder een vinger of telefoon op te tillen. Super goed.

Je gedachten te koop

Adverteerders hebben al een stimulans om te weten wie geïnteresseerd zou zijn in een product dat wordt verkocht. Sommige zijn zo goed in het targeten van advertenties dat mensen dachten dat ze ze afluisterden.

Om een ​​potentiële klant op neuraal niveau te begrijpen zou de data jackpot zijn. Het zou betekenen dat u meer te weten moet komen over de meest intieme en gevoelige informatie die u van een persoon kunt krijgen, zodat u precies weet hoe zij over een product denken.

Als uw neurale gegevens waren gekoppeld aan de hoeveelheid persoonlijke gegevens die een bedrijf als Facebook heeft, zou dit een ongelooflijk genuanceerd profiel creëren van hoe u met het platform omgaat. En zolang adverteerders bereid zijn ervoor te betalen, kunt u er zeker van zijn dat de gegevens volledig worden verzameld.

Het gaat echter niet van de ene op de andere dag gebeuren. De niet-invasieve versie van deze technologie vertrouwt er momenteel op dat u een zeer zichtbare neurale dop op een computer aanbrengt om de activiteit van uw hersenen te lezen, maar Facebook en Neuralink willen deze verbinding met een computer soepeler maken. Neuralink streeft in dit geval naar het bouwen van flexibele 'threads' die in uw hersenen kunnen worden geïmplanteerd zodat u uw apparaten alleen door gedachten kunt bedienen.

BCI's die mainstream worden, zouden zeker miljoenen mensen met uitgebreide zenuwschade ten goede komen door hen meer mobiliteit te bieden. Maar als het op grote schaal wordt geïmplementeerd en we allemaal onze gedachten gebruiken om met alles om ons heen te communiceren, lopen we het risico de laatst overgebleven toevlucht van privacy te verliezen - onze gedachten.

Potentieel invasief en tot nu toe ongecontroleerd

Het tempo waarin de technologie vordert, maakt de komst van commerciële BCI's mogelijk in het volgende decennium, en de verleidelijkheid van meer gemak door simpelweg te denken dat dingen gebeuren, zal ongetwijfeld een enorme rol spelen in de marketing ervan. Maar net als bij gezichtsherkenning zal het huidige gebrek aan toezicht en onvoldoende wettelijke beperkingen op zowel commercieel als federaal niveau de technologie rijp maken voor misbruik in massabewakingssystemen die vrijwel onmogelijk ongedaan te maken zijn.

In George Orwell's Negentienvierentachtig, "Niets was van jou, behalve de paar kubieke centimeter in je schedel." Zelfs in de meest huiveringwekkende dystopische roman was er een volledige uitroeiing van privacy in iemands gedachten.

Technologie die onze hersenen kan bespioneren komt eraan
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.