PPTP, L2TP en een overvloed aan VPN-protocollen

[ware_item id=33][/ware_item]

PPTP, L2TP, UDP, TCP, IKEv2, OpenVPN, SSTP in tekstballonnen.


UDP? TCP? OMG!

Hoewel ze intimiderend lijken, zijn VPN-protocollen vrij eenvoudig te begrijpen en essentieel voor het beveiligen van uw online activiteit. In die geest biedt ExpressVPN deze snelle handleiding voor VPN-protocollen - wat ze zijn en de beste om te gebruiken voor een veilige en privé-internetervaring.

VPN-protocollen voor dummies

Laten we beginnen met de basis. VPN staat voor Virtueel prive netwerk, dat is een beveiligde tunnel tussen twee of meer apparaten. Wanneer u een VPN gebruikt, bent u verbonden met internet via een intermediaire server die wordt beheerd door de VPN-provider (bijv. ExpressVPN).

De beveiliging van uw verbinding wordt bepaald door de VPN-protocol, dat is een set instructies die de codering tussen twee apparaten definiëren.

Verschillende protocollen gebruiken verschillende coderings- en authenticatiemethoden, wat resulteert in verschillende niveaus van snelheid en beveiliging. Hier zijn de meest prominente protocollen:

PPTP: Point-to-Point Tunneling Protocol

Als een van de oudste en meest elementaire protocollen, heeft PPTP al sinds de goede dagen van Windows 95 rondgetrapt met behulp van de MS-CHAP v2 authenticatie suite. Aan de positieve kant, PPTP is erg snel en gemakkelijk in te stellen. Het is echter helemaal niet veilig en vrijwel zeker te ontsleutelen door de NSA en andere inlichtingendiensten.

In het kort: gebruik geen PPTP als er andere protocolopties beschikbaar zijn.

L2TP: Laag 2 tunnelprotocol

L2TP is een upgrade van PPTP en biedt een sterkere beveiliging tegen lagere kosten. L2TP wordt vaak gebruikt met het IPsec (Internet Protocol Security) -protocol, dus de twee worden vaak samen aangeduid als L2TP / IPsec.

Net als PPTP is L2TP beschikbaar op alle moderne platforms en is het vrij eenvoudig in te stellen. Hoewel het niet zo veilig is als sommige van de andere protocollen op deze lijst en kan worden geblokkeerd door firewalls, is L2TP bruikbaar voor anonimisering of voor het wijzigen van VPN-locaties. Globaal genomen, L2TP is een "snelle en vuile" oplossing.

OpenVPN

alle expressvpn-apps gebruiken openvpnWat is er niet zo geweldig aan OpenVPN? Het biedt de meeste beveiliging, is open source en is het standaardprotocol voor alle ExpressVPN-apps.

OpenVPN is de gouden standaard voor VPN-protocollen. Het biedt de hoogste prestaties, de beste beveiliging en is zeer configureerbaar. Als een open source-protocol profiteert OpenVPN ook van de ondersteuning van de open source-community, die de code regelmatig verbetert om ervoor te zorgen dat er niet wordt geknoeid door bewakingsbureaus.

En in het geval dat u zich afvraagt: Ja, alle ExpressVPN-apps gebruiken standaard OpenVPN. U kunt kiezen tussen UDP (de beste combinatie van snelheid en beveiliging) en TCP (verhoogde verbindingsbetrouwbaarheid maar verminderde snelheid) poorten om de verbinding te krijgen die het beste bij uw behoeften past. Maar met OpenVPN kun je echt niet fout gaan.

SSTP: Secure Socket Tunneling Protocol

SSTP biedt de meeste voordelen van OpenVPN, maar alleen op het Windows-besturingssysteem. Aan de positieve kant, SSTP is zeer veilig, wordt native ondersteund op alle Windows-apparaten en kan de meeste firewalls gemakkelijk omzeilen.

Helaas is SSTP niet beschikbaar op andere besturingssystemen en is het niet open source zoals OpenVPN. Dus terwijl het een is goed idee om SSTP te gebruiken wanneer OpenVPN niet beschikbaar is, houd er rekening mee dat het protocol van Microsoft is en een ingebouwde achterdeur zou kunnen hebben.

IKEv2: Internet Key Exchange versie 2

IKEv2 is een van de nieuwste en meest geavanceerde protocollen. Het biedt een hoge snelheid, is zeer veilig en biedt een zeer stabiele verbinding. IKEv2 is ook beschikbaar op de meeste computerplatforms (Windows, Mac, Android, iOS) en is vrijwel de enige optie voor BlackBerry-gebruikers.

Helaas is IKEv2 momenteel niet beschikbaar op alle platforms (bijvoorbeeld Linux) en is de configuratie vrij beperkt (in tegenstelling tot OpenVPN). Bovendien zijn niet alle implementaties van het protocol betrouwbaar, dus wees voorzichtig gebruik alleen open source-versies van IKEv2.

Welk VPN-protocol moet ik gebruiken?

VPN-verbindingen zijn een beveiligde tunnel tussen apparatenAls een VPN een tunnel voor uw gegevens is, hangt de beveiliging van die tunnel af van het protocol dat u gebruikt.

Nu u de meest populaire VPN-protocollen kent, volgt hier een overzicht van wanneer u ze kunt gebruiken.

Gebruik indien beschikbaar:

OpenVPN

  • Voordelen: meest veilig, omzeilt firewalls, zeer configureerbaar, open source
  • Nadelen: ingewikkeld installatieproces vereist software van derden

Gebruik wanneer OpenVPN niet beschikbaar is:

L2TP

  • Voordelen: veiliger dan PPTP, eenvoudig in te stellen, overal beschikbaar
  • Nadelen: worstelt met beperkende firewalls

SSTP

  • Voordelen: Zeer veilig, omzeilt de meeste firewalls, native ondersteund op Windows
  • Nadelen: alleen beschikbaar op Windows, niet open source

IKEv2

  • Voordelen: Zeer veilig, zeer snel, zeer stabiel
  • Nadelen: Niet beschikbaar op alle platforms, beperkte configuraties, niet-open source implementaties onbetrouwbaar

Gebruik wanneer beveiliging en privacy niet nodig zijn:

PPTP

  • Voordelen: Zeer snel, eenvoudig in te stellen, overal verkrijgbaar
  • Nadelen: Niet veilig

Dus daar heb je het, een overzicht van de meest populaire VPN-protocollen die vandaag beschikbaar zijn. Over het algemeen is alles dat sterker is dan PPTP geschikt voor dagelijks internetgebruik. Maar als u de optimale combinatie van snelheid, beveiliging en prestaties wilt, OpenVPN is de duidelijke keuze.

En voor wie op zoek is naar maximale privacy en beveiliging op internet, stop niet met het gebruik van het juiste VPN-protocol. Neem even de tijd en bekijk ook deze mobiele apps, browserextensies en algemene tips!

Tunnel: Manuel Joseph / Pexels (afbeelding is gewijzigd)

PPTP, L2TP en een overvloed aan VPN-protocollen
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.