Met de griezelige Chrome-extensie kun je je Facebook-vrienden in het echte leven stalken – #WTFWoensdag

[ware_item id=33][/ware_item]

app helpt je je Facebook-vrienden IRL te stalken


Kom samen, kinderen, want de #WTFWoensdag van vandaag is eng. Zoals je 85-jarige oma binnenlopen in het bad eng. We weten al hoe Facebook Messenger gebruikers in staat stelt hun locatie te delen, maar een verontrustende Chrome-extensie laat zien hoe eng dat kan zijn.

Marauders Map was een Chrome-extensie die Facebook-gebruikers hielp volg de exacte locatie van hun vrienden op elk willekeurig moment, altijd en overal. Het zette het eep in griezel!

Meer dan alleen een echt, echt enge GPS

Vernoemd naar de magische kaart in Harry Potter, kon Marauders Map iemands geografische locatie volgen binnen een meter nauwkeurigheid. Dat is niet alleen iemand volgen naar hun huis; het volgt ze naar een specifieke kamer. Als dat niet eng genoeg was, maakte de extensie het mogelijk om te volgen mensen die je niet eens kent als ze in een van je groepschats zaten.

Stel je dit eens voor

Je zit in een Facebook-studiechat met een aantal klasgenoten. De enge kerel die in de hoek zit en graag dingen in brand steekt, zit er ook in, en nu, dankzij Marauders Map, kan hij elke beweging volgen. Hij weet wanneer je in de cafetaria bent, wanneer je in het huis van je beste vriend bent, zelfs wanneer je in de BADKAMER bent. Wie schuilt er buiten je raam? Oh, gewoon die enge Sam van Biologie.

gewoon die engerd

Waarom zou iemand zo'n griezelige app uitvinden?

Aran Khanna, student informatica aan Harvard, ontwikkelde de extensie om te bewijzen hoe invasief sociale media-netwerken kunnen zijn. In een blogbericht gepubliceerd op Medium schreef hij:

Ik besloot om deze extensie [sic] te schrijven, omdat ons constant wordt verteld hoe we de privacy verliezen met de toenemende digitalisering van ons leven, maar de gevolgen lijken nooit tastbaar. Met deze code kunt u zelf het potentieel invasieve gebruik van de informatie die u deelt zien en zelf beslissen of u zich hierover zorgen moet maken.

Rol de trieste muziek, mensen, want Facebook annuleerde Khanna's stage dagen nadat Marauders Map viral ging. Volgens Facebook-functionarissen heeft Khanna de gebruikersovereenkomst van de site geschonden door gevoelige gegevens bloot te leggen. (Het is belangrijk op te merken dat Facebook zijn geolocatievoorwaarden heeft gewijzigd kort nadat Marauders Map werd uitgebracht.)

Het feit dat deze extensie de locatie van een gebruiker zo nauwkeurig kan volgen, is eng. En het feit dat je mensen kunt volgen waarmee je geen vrienden bent, is nog enger. Maar het feit dat Facebook duidelijk niet in orde was met iemand die deze informatie lekte, is het engst.

Niets nieuws hier

Helaas is dit niet de eerste keer dat een social media-platform werd gebruikt om zijn gebruikers te bespioneren. De zogenaamde 'anonieme' social media-app Whisper deelde de locatie van zijn gebruikers met het Pentagon. FourSquare bleek zijn gebruikers te volgen, zelfs wanneer de app was uitgeschakeld; en Instagram, met de functie 'Deze locatie een naam geven', geotaggen foto's automatisch, zelfs als u er niet om hebt gevraagd.

Nog een reden om het delen van locaties uit te schakelen

Als deze onthullingen ons iets hebben geleerd, is het dat bedrijven van sociale media heel weinig doen om uw privacy te beschermen. In plaats daarvan is het alsof ze uw privégegevens zien als een zoveelste statistiek om met andere bedrijven te delen.

Daarom worden smartphones en tablets standaard geleverd met locatieservices, waarom apps uw items automatisch geotaggen en waarom bedrijven kijken naar de geografische locatie van een gebruiker.

Word geen statistiek. En laat niemand je vinden. Doe jezelf een plezier en schakel uw locatie-instellingen al uit!

De #WTFWed Wednesday van ExpressVPN brengt rare, schokkende en enge verhalen over gegevensprivacy - rechtstreeks uit het nieuws. Denk je dat jouw privacy van jou is? Denk nog eens goed na. Je zult je ongemakkelijk voelen. Je zult woedend zijn. Je zult denken: "WTF ?!"

Like deze post? Haat het? Lees meer horrorverhalen over de inbreuk op uw privacy in ons #WTFWed Wednesday-archief.

Met de griezelige Chrome-extensie kun je je Facebook-vrienden in het echte leven stalken - #WTFWoensdag
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.