Edward Snowden, Captain America en privacy in de haspelwereld

[ware_item id=33][/ware_item]

2016 top privacy films


Wat hebben een voormalige Amerikaanse overheidscontractant, een geheugenverliesspion, een supersoldaat met een grote "A" op zijn voorhoofd en twee gewone tieners gemeen?

Antwoord: Ze zijn de hoofdpersonen in de grootste blockbusters op het gebied van privacy van dit jaar!

2016 heeft een aantal geweldige films opgeleverd, van pratende dieren (Zootopia) tot superheldensatire (Deadpool) tot meer pratende dieren (The Jungle Book, Finding Dory en The Secret Life of Pets). In het bijzonder hebben vier films pulserende sensaties geleverd terwijl ze fundamentele kwesties van anonimiteit, surveillance en veiligheid aan de orde hebben gesteld.

Dus dim het licht en start je popcornmachines terwijl ExpressVPN vier van de beste van de afgelopen maanden uit elkaar haalt. Oh en, spoiler alert!

Nationale veiligheid en persoonlijke privacy in Snowden

snowden filmposterSnowden herinnert ons eraan dat online vrijheid een fundamenteel recht is om voor te vechten, ongeacht de kosten.

De lijst aftrappen is de grootste privacygerelateerde blockbuster in jaren. Snowden beschrijft de transformatie van de buitengewone klokkenluider van een idealistische 20-iets ontslagen uit het Amerikaanse leger naar een teruggetrokken overheidscontractant die zou doorgaan met het onthullen van de verontrustende bewakingsmogelijkheden van de CIA.

Het centrale idee dat in de film wordt onderzocht, is of privacy moet worden opgeofferd voor veiligheid. Corbin O'Brian (Rhys Ifans), een hooggeplaatste CIA-pak die ook de baas is van Snowden, leert zijn protégé (Joseph Gordon-Levitt) dat alle middelen van toezicht gerechtvaardigd zijn als het gaat om het bestrijden van buitenlandse bedreigingen. Snowden neemt echter uiteindelijk afstand van de filosofie van O'Brian, omdat hij uit de eerste hand getuige is van de onethische praktijken die door de overheid worden gebruikt om doelen online te traceren.

Tijdens de hele film maakt regisseur Oliver Stone duidelijk dat hij aan de kant van Snowden staat en herinnert ons eraan dat zelfs onze meest onschadelijke interacties met het web kunnen worden getraceerd, opgenomen en geanalyseerd door overheidsfunctionarissen achter gesloten deuren.

Als film is Snowden een gespannen en hartverscheurend drama dat getrouw het leven van Edward Snowden schetst. Maar meer dan dat, het is een lanceerplatform voor debatten over privacy en een eerbetoon aan een man die lang zal worden vastgehouden als een kampioen voor internetvrijheid.

Bekijk Snowden en andere films

Sociale media en massabewaking in Jason Bourne

jason bourne posterNet zoals u zijn naam kent, kennen sociale-mediabedrijven de uwe (en nog veel meer)

Jij wilde het. Je hebt erop gewacht. En ten slotte, bijna tien jaar later (omdat Legacy niet meetelt), is Jason Bourne (Matt Damon) terug op het zilveren scherm.

Met de oorsprong van Bourne zo goed als onderzocht in de vorige trilogie, duikt dit vijfde deel van de bottenkraam in de familiegeschiedenis van David Webb en volgt Bourne over de hele wereld terwijl hij de waarheid achter zijn betrokkenheid van zijn overleden vader met de CIA en uiteindelijk overlijden ontrafelt. Terwijl de camerabeweging tot 11 wordt opgevoerd, benadrukt Jason Bourne ook enkele belangrijke kwesties op sociale media en massabewaking.

In de film is de jonge techmagnaat Aaron Kalloor (Riz Ahmed) het gezicht van privacy in het internettijdperk. Tijdens een technische conferentie in Las Vegas vertelt Kalloor een juichende menigte dat zijn Facebook-achtige creatie, Deep Dream, gebruikerservaringen "personaliseert" zonder gebruikersinformatie met andere partijen te delen.

Als dat te mooi klinkt om waar te zijn, is dat omdat het zo is. Sociale mediaplatforms zoals Facebook en Twitter (en Deep Dream) verzamelen elke smidgen persoonlijke gegevens die u online verzendt, en gebruiken deze om vrienden aan te raden die u misschien kent, evenementen aan te bevelen die u misschien wilt bezoeken en u gerichte advertenties te bieden. Een snelle lezing van hun privacybeleid zal u vertellen dat deze platforms ook het recht hebben om uw informatie te delen met andere onbekende partijen.

Wat erger is, het blijkt dat Deep Dream gedeeltelijk werd gefinancierd door de Amerikaanse overheid, die van plan is het sociale media-platform te veranderen in een enorm realtime surveillanceprogramma. Als Kalloor zich aanmeldt bij overheidsverzoeken om een ​​'achterdeur' in Deep Dream, worden alle profielen, berichten en bezochte locaties die op het platform worden gedeeld overheidsgegevens.

Naast het opnieuw benadrukken van de problemen die in Snowden aan de orde zijn gesteld, onthult Jason Bourne dat sociale mediabedrijven die beweren de privacy van internet te ondersteunen, snel van houding kunnen veranderen. Of deze wijzigingen nu een interne beslissing zijn of het resultaat van een externe buy-out, de film herinnert ons eraan dat we duidelijk moeten zijn over het privacybeleid van elke webservice die we gebruiken, en de beste poortwachters voor onze informatie zijn onszelf.

Bekijk Jason Bourne en andere films

Autonomie en openbare veiligheid in Captain America: Civil War

kapitein amerika burgeroorlogEpische vechtscènes, emotionele karakterinteracties en een tijdige discussie over autonomie versus veiligheid. Wat is er niet zo leuk aan cap 3?

Captain America: Civil War is niet alleen de meest winstgevende film ter wereld voor 2016, maar is ook een hartverscheurend verhaal over verantwoording, skeletten in de kast en verraad.

Het opruiende incident van de film is een superkrachtige confrontatie in Lagos, waarvan de gruwelijke gevolgen de regering dwingen om in de Avengers te regeren in een poging ze onder toezicht van de regering te plaatsen.

In het midden van dit conflict staan ​​Captain America (Chris Evans) en Iron Man (Robert Downey Jr.). Cap, die tegen de nazi's vocht in The First Avenger en de ondergang van S.H.E.I.L.D. in The Winter Soldier, is op hun hoede voor de overheid en gelooft dat de Avengers niet moeten reageren op externe commissies die door macht kunnen worden aangetast. Stark, nog steeds herstellende van zijn schuldgevoel in Age of Ultron, kiest ervoor om publieke verantwoording te accepteren en verwelkomt U.N. toezicht voor het team.

Terwijl de twee bondgenoten kibbelen over hun filosofische verschillen, breekt een vreselijk incident uit het verleden van Stark, waarbij Cap's beste vriend Bucky (de wintermilitair) betrokken is, de Avengers kapot en ontketent een burgeroorlog.

Maar achter het werpen van het schild en het web slingeren, stelt Civil War enkele belangrijke vragen die elke bioscoopbezoeker zou moeten overwegen:

  • Moeten de Avengers en andere algemene middelen voor civiele bescherming door de overheid worden gesanctioneerd?
  • Maakt het krijgen van door de overheid gesanctioneerde toekomstige acties van de Avengers (of algemene wetshandhaving) moreel aanvaardbaar?
  • Waar moet een regering de grens trekken tussen de bescherming van haar burgers en het verwijderen van hun persoonlijke vrijheden?

De film geeft geen eenvoudig antwoord op deze vragen. En omdat Cap leven en ledematen riskeert om zijn vriend en de eenheid van de Avengers te redden, is het duidelijk dat de strijd voor privacy en veiligheid in onze wereld niet minder moeilijk is.

Bekijk Captain America: Civil War en andere films

Online anonimiteit en verantwoordelijkheid in Nerve

zenuwNerve: de nieuwe rage na Pokémon GO?

Heb je je ooit afgevraagd wat er zou gebeuren als mensen de game 'Truth or Dare' zouden nemen, deze als een downloadbare app zouden digitaliseren en er een streamingdienst van zouden maken? Nou, de mensen achter Nerve deden dat, en het is absoluut niet leuk en spelletjes.

De door Ariel Schulman-Henry Joost geregisseerde filmsterren Emma Roberts en Dave Franco in een strakke thriller waarin een ogenschijnlijk onschadelijke online reality-game wordt onthuld die levensbedreigende inzetten met zich meebrengt, terwijl we tegelijkertijd onze eigen deelname aan soortgelijke digitale aanbiedingen in twijfel trekken.

De gelijknamige game bevat "spelers" die uitdagingen voor geld voltooien, en "kijkers", die betalen om spelers te zien die de uitdagingen voltooien die ze plaatsen. De gemiddelde middelbare school senior Vee (Roberts) ontmoet collega Nerve-speler Ian (Franco) terwijl ze haar eerste uitdaging voltooit en samen het duo steeds gevaarlijkere taken voltooien totdat ze aan de top van de ranglijst staan ​​en vechten voor hun leven in de laatste ronde.

In de kern onderzoekt Nerve de impact van diensten zoals Facebook Livestream en YouTube Live. Doe je dingen die je normaal niet zou doen als je acties wereldwijd door miljoenen mensen werden bekeken (en beloond)? Zult u anderen aanmoedigen om levensbedreigende handelingen te verrichten als u zich kunt verschuilen achter een muur van online anonimiteit?

De film toont de verwoestende gevolgen die optreden wanneer netizens internetprivacy misbruiken in naam van entertainment en de belofte van online sterrendom hun acties laten beïnvloeden. Hoewel de setting en actie van de film fantastisch lijkt, is de centrale boodschap van Nerve dat zo'n wereld veel dichter bij de realiteit staat dan we vaak zouden geloven.

Bekijk Nerve en andere films

Wat is jouw mening?

Dat is ExpressVPN's afronding van de vier grootste privacygerelateerde blockbusters van het jaar.

Ben je het eens met de ideeën die in deze films zijn onderzocht? Welke was jouw favoriet? Waren er andere films die hier hadden moeten verschijnen??

Deel uw opmerkingen hieronder en zorg ervoor dat u de beste films van dit jaar inhaalt als u dat nog niet hebt gedaan!

Snowden: Filmfan / Wikipedia
Jason Bourne: Filmfan / Wikipedia
Captain America: Civil War: TriiipleThreat / Wikipedia
Nerve: filmfan / Wikipedia

Edward Snowden, Captain America en privacy in de haspelwereld
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.