De voordelen en gevaren van Siri-ous van spraaktechnologie

[ware_item id=33][/ware_item]

De voordelen en risico's van spraaktechnologie


"Hé, Siri"

Vraag elke iOS-gebruiker of ze het bovenstaande hebben gedaan en ze zullen persoonlijke anekdotes van schetsmatige vragen en hilarische antwoorden delen. Wat de meeste mensen niet opmerken, is dat de komst van spraaktechnologie zoals Alexa van Siri en Amazon een nieuw paradigma in de computer inluidt, met nieuwe gemakken en enkele huiveringwekkende risico's.

Een korte geschiedenis van grafische gebruikersinterfaces

Tot voor kort vertrouwden onze interacties met computers op grafische gebruikersinterfaces (GUI's). GUI's werden voor het eerst bedacht in de jaren 1930 door de Amerikaanse ingenieur Vannevar Bush, die een machine voor ogen had die de Memex (een portmanteau van geheugen en index) werd genoemd die alle menselijke kennis zou presenteren via twee grafische schermen, een toetsenbord en een scanner.

De technologie van Bush 'dag was niet in staat om de Memex tot leven te brengen, en het was pas toen de Xerox Alto in 1973 werd geïntroduceerd dat computers in staat waren alle elementen te combineren die nodig zijn voor moderne GUI's.

De Xerox Alto-computer met GUIAls de eerste computer die is ontworpen met een besturingssysteem op basis van een grafische gebruikersinterface, is de Alto een mijlpaal in de informatica.

Sindsdien zijn GUI's een kerncomponent van ons digitale leven geworden. Of u nu op een Macbook typt of op een Android tikt, u vertrouwt op een scherm om u te helpen uw apparaat te bedienen en de informatie die u zoekt door te geven. Maar met spraaktechnologie kan de GUI uiteindelijk verouderd raken.

Welke voordelen en risico's kunnen we verwachten dat spraaktechnologie zal toevoegen aan onze computerervaring?

De voordelen van spraaktechnologie

Ten eerste maakt spraaktechnologie onze communicatie met machines natuurlijker. In plaats van uren te besteden aan het onderwijzen van jezelf (of een ouder familielid) hoe je een mooi nieuw besturingssysteem moet bedienen, kunnen we dankzij spraaktechnologie communiceren met machines in een veel eenvoudiger taal - onze eigen.

Stel je de opluchting van je oma's gezicht voor als ze zich realiseert dat ze haar e-mail kan controleren zonder een webbrowser te openen, een URL in te typen en haar ongelooflijk complexe wachtwoord in te voeren. Naarmate spraaktechnologie verbetert, kunnen we profiteren van meer gemak en efficiëntie naarmate de belemmeringen voor het bedienen van een digitaal apparaat wegvallen.

Spraaktechnologie introduceert niet alleen extra gemak voor bestaande computergebruikers, het stelt ook mensen in staat die geen computers hebben kunnen gebruiken om deel te nemen aan het digitale gesprek. Met een spraakgestuurde computer kunnen visueel gehandicapten genieten van (de meeste) voordelen van online zijn, terwijl lichamelijk gehandicapte gebruikers met weinig moeite digitale apparaten kunnen bedienen.

Naarmate machines beter worden in het begrijpen van menselijke talen, helpt gelijktijdige vertaaltechnologie ons nog sneller te communiceren met buitenlanders. De resulterende productieve efficiëntieverbeteringen zullen waarschijnlijk een voordeel zijn voor alle betrokken partijen.

De gevaren van spraaktechnologie

Maar het zijn niet allemaal regenbogen en vlinders. Spraaktechnologie vereist slimme apparaten die constant luisteren en (potentieel) opnemen. Hoewel veel apparaten moeten worden geactiveerd ("Hé, Siri", "Hé, Cortana") voordat ze gesproken informatie doorgeven aan een online server, is er geen duidelijk inzicht in wie wat, op welk tijdstip en hoe lang opslaat.

Het zijn geen geheime moderne webservices die al informatie over u verzamelen, maar dankzij spraaktechnologie kunnen ze een belangrijk deel van uw identiteit in handen krijgen - uw stem.

Hoewel we nog steeds jaren verwijderd zijn van nachtmerrieachtige scenario's waarin hackers uw stemopnames verzamelen en manipuleren om nare redenen, kan men zich alleen afvragen of de gemakken van spraaktechnologie de extra erosies van privacy waard zijn. Technologiebedrijven moeten er in elk geval voor zorgen dat hun gegevensbeveiligingsmaatregelen aan hun taak blijven voldoen en blijven vechten tegen verzoeken om gegevensachterdeuren op apparaten.

Gebruik spraaktechnologie veilig met een VPN

ExpressVPN-app op iOS-apparatenTot spraakgestuurde VPN's worden geïntroduceerd, kunt u ExpressVPN verbinden met een simpele tik op een knop!

Spraaktechnologie belooft een nieuwe wereld van voordelen en risico's te openen, maar een bestaande technologische tool kan toch uw digitale leven beschermen. Een VPN versleutelt en beveiligt ieder gegevens die uw apparaat verlaten, dus u hoeft zich geen zorgen te maken dat snode derden uw internetverbinding gebruiken en uw stem in handen krijgen (of de dingen die u ermee zegt).

Hoewel niets beter is dan het gebruik van technologie met gezond verstand, zorgt een VPN er lang voor dat uw informatie (hoe u deze ook doorgeeft) van u blijft.

Wat vindt u van spraaktechnologie? Ben je blij te zien dat mens-computer-interactie zijn volgende grote sprong voorwaarts neemt? Als vooruitstrevend bedrijf dat alleen al in het afgelopen jaar een IP-checker, een DNS-lektest en een geweldige app voor routers heeft geïntroduceerd, is ExpressVPN enthousiast over de mogelijkheden van spraaktechnologie.

Reken niet uit dat een spraakgestuurde VPN in de nabije toekomst mogelijk is!

Xerox Alto: Michael Hicks / Wikimedia Commons
iPhone: Pixabay / Pexels (afbeelding is gewijzigd)

De voordelen en gevaren van Siri-ous van spraaktechnologie
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.