De acquisitie van Fitbit door Google is de sleutel tot het IoT-gecontroleerde privacy-hellscape van de toekomst

[ware_item id=33][/ware_item]

Een illustratie van een slim horloge met het logo van Google op het gezicht.


Sinds Google vorig jaar de controle over Fitbit overnam in een deal van 2,1 miljard USD, zijn er steeds meer zorgen over wat de overeenkomst betekent op het gebied van gebruikersprivacy en datatracking.

Hoewel dit misschien de eerste keer is dat Google een compleet smartwatch-bedrijf heeft overgenomen, heeft de technische leviathan ongetwijfeld al een tijdje een groter stuk van de draagbare taart in het oog gehad.

In januari 2019 kocht het smartwatch-technologie van Fossil in een deal van 40 miljoen USD met als doel zijn Wear OS-platform te ontwikkelen en te promoten en meer draagbare apparaten te duwen.

Met de Fitbit-deal is deze belofte misschien helemaal rond. Het blogbericht van Google waarin de transactie wordt aangekondigd, lijkt op de Fossil-transactie.

[Bezorgd over een dystopische toekomst waar privacy slechts een lang vergeten droom is? Meld u aan voor de ExpressVPN-nieuwsbrief.]

Rick Osterloh, Senior Vice President van Devices bij Google, legde uit dat de investering was "om nog meer te investeren in Wear OS en draagbare apparaten van Made by Google op de markt te brengen."

Tegelijkertijd stelde hij gebruikers gerust: “We zullen nooit persoonlijke informatie aan iemand verkopen. Fitbit gezondheids- en wellnessgegevens worden niet gebruikt voor Google-advertenties. En we geven Fitbit-gebruikers de keuze om hun gegevens te bekijken, verplaatsen of verwijderen. "

Maar consumenten blijven sceptisch. Velen gingen naar Twitter om aan te kondigen dat ze actief op zoek waren naar Fitbit-alternatieven of dat ze op hun hoede zijn voor de privacyimplicaties.

Hallo daar! Iedereen hier kent een # privacyvriendelijk alternatief voor @fitbit?

Nu dat Google ze heeft gekocht, wil ik graag naar iets anders overschakelen.

- Brian Pagán �� + ❤️ (@brianpagan) 15 december 2019

Het feit dat Google een gruwelijke privacyregistratie heeft, helpt niet echt om zorgen weg te nemen. Laten we eens nader bekijken waarom de deal überhaupt is gebeurd.

Het is Apple, dom

De iPhone en Macbook domineren de krantenkoppen als het gaat om Apple-hardware-lanceringen, maar de meeste mensen vergeten vaak dat de Apple Watch een van de snelst groeiende afdelingen van het bedrijf is.

In 2018 vertegenwoordigde de verkoop van de Apple Watch de helft van alle smartwatch-verkopen wereldwijd, met ongeveer 22,5 miljoen stuks verzonden. Fitbit werd met een aanzienlijke marge tweede op 5,5 miljoen, Samsung werd derde met 5,3 miljoen, terwijl Garmin de vierde plaats behaalde op 3,2 miljoen.

In het debuutjaar van Apple Watch, toen critici het bijna universeel panned, slaagde het er nog steeds in om 1,5 miljard USD meer op te halen dan Rolex deed.

Laat dat even inwerken. Apple verdiende een miljard dollar meer dan misschien een van de meest erkende horlogemerken ter wereld.

Sindsdien is de Apple Watch alleen maar sterker geworden. De nieuwe versie heeft verschillende zorgfuncties geïntegreerd, zoals hartslagmeldingen, een ECG-monitor en valdetectiemogelijkheden.

Google heeft de gezondheidszorg unapologically gericht en wist dat het snel moest handelen; anders zou het permanent de ruimte afstaan ​​aan Apple en andere rivalen. En met de draagbare markt die naar verwachting zal stijgen tot 63 miljard USD tegen 2025, is dat een flink stuk geld dat anders zijn schatkist niet zou hebben bereikt.

Ik ben geen financieel analist, maar een deal van 2,1 miljard USD voor Fitbit, de op een na grootste speler in de draagbare OS-ruimte, die in 2018 1,8 miljard USD omzet haalde lijkt een behoorlijke onderneming.

Het was een no-brainer voor Google. Sundar Pichai kreeg een gereduceerde prijs voor een bedrijf met een aanzienlijke hoeveelheid merkwaarde en een loyale gebruikersbasis van ongeveer 28 miljoen. Zonder de overname leek er geen sprake van dat Google een serieuze deuk had kunnen maken in de smartwatch-markt.

Hoe werkt Fitbit met Google?

Google kan alles ontkennen wat ze willen, maar de basis achter de deal is om zijn algoritmen slimmer te maken en een reeks nog invasievere hardwareproducten naar het nietsvermoedende publiek te gooien.

Het bedrijf verkoopt mogelijk geen Fitbit-gegevens aan derden zoals het beweert. Maar Fitbit heeft vorig jaar een nettoverlies geleden en Google is zeker geen goed doel. Het is mogelijk, maar onwaarschijnlijk, dat Fitbit kan worden behandeld als een zelfstandige divisie met Google die meer geld voor R pompt&D en streven naar slimmere producten.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Google veel geld uitgeeft aan een bedrijf en verloren. Het betaalde 12,5 miljard USD voor Motorola om het een paar jaar later voor ongeveer 3 miljard USD af te stoten, omdat het nooit echt wist hoe het te integreren in zijn kernproductpakket.

Het waarschijnlijkere scenario voor Fitbit is een diepere integratie met Google's groeiende lijn Pixel-telefoons, Nest Hub, Google Home en alles wat het bedrijf nog meer bedenkt. Dus je hebt je smartwatch die gegevens terugstuurt naar je telefoon, die synchroniseert met je slimme thermostaat en luidspreker en andere spraakgestuurde gadgets.

Ondertussen zijn al deze apparaten in staat je slaap, je hartslag, de muziek die je speelt, de mensen met wie je het vaakst praat, de shows die je bekijkt, het soort dingen dat je online koopt en wat je graag eet te volgen..

Google kan beweren dat ze de gegevens niet extern delen, maar niets belet het bedrijf om gegevens van de ene divisie naar de andere over te dragen, zoals Fitbit-gegevens om de thermostaat slimmer te maken. Of Nest Hub-opdrachten om eigen apps voor Pixel-telefoons te bouwen.

En voor een bedrijf dat in 2018 ten noorden van 100 miljard USD aan advertentie-inkomsten heeft gehaald, is het bijna onmogelijk om te bedenken dat de groeiende familie hardwareproducten op een bepaalde manier niet zal worden gebruikt voor slimmere targeting.

Het track record van Google met privacy is niet geweldig

Google heeft een verschrikkelijke staat van dienst als het gaat om het beschermen van privacy, dus waarom zou het anders zijn met de Fitbit-deal? Google Home Mini heeft gebruikers bespioneerd en de Project Nightingale is troebel en mysterieus.

Ik kan deze acquisitie niet in een ander licht zien, maar een slechte deal voor consumenten in het algemeen. Helaas lijkt het erop dat we met deze dystopische toekomst te maken hebben.

De acquisitie van Fitbit door Google is de sleutel tot het IoT-gecontroleerde privacy-hellscape van de toekomst
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.