Bedek je camera: kijkt je telefoon?

[ware_item id=33][/ware_item]

Bedek je camera: kijkt je telefoon?


Kan uw iPhone-, Android- of laptopcamera u zonder uw medeweten bespioneren? Lijkt vergezocht, maar het is absoluut mogelijk - dit is wat je moet weten als je zonder toestemming wordt gebroken.

Paranoia-problemen

Adjunct-technologie-editor Ben Grubb van de Sydney Morning Herald houdt zijn smartphonecamera te allen tijde bedekt met elektrische tape, uit angst voor de ongewenste aandacht van een hacker of bedrijf die foto's of video's van zijn dagelijkse activiteiten wil maken. Natuurlijk, dit lijkt overdreven paranoïde - waarom zou iemand genoeg geven om willekeurige camerabeelden of kleine video's te maken - maar het is een steeds populairdere trend. Immers, in een draadloze wereld waar het mogelijk is om smartphones en tablets te infecteren met een paar regels malwarecode en vervolgens alles te stelen, van apparaat-ID's tot wachtwoorden en bankrekeninggegevens, lijkt het hacken van de camera niet zo'n gemene prestatie.

En raad eens? Het gebeurt al.

Sluitertijd

Volgens Naked Security zegt universiteitsstudent Szymon Sidor dat hij een Android-app heeft gemaakt die foto's en video-opnamen kan maken, zelfs wanneer het scherm van het apparaat is uitgeschakeld. De app van Sidor werkt met een klein voorbeeldscherm van 1 × 1 pixel om de camera op de achtergrond te laten werken. Dit scherm wordt vaak aangeprezen als beveiligingsfunctie door Google - de camera werkt alleen als er een voorbeeld wordt weergegeven - maar het enige dat Sidor hoefde te doen was de grootte verkleinen tot bijna onzichtbaar en hij had geen probleem om verborgen foto's te maken. En in maart vond Naked Security ook een spyware-app voor Google Glass waarmee foto's konden worden gemaakt zonder dat het glazen scherm verlicht was.

Apple-producten zijn ook niet immuun voor dit probleem; er is software ontdekt waarmee kwaadwillende actoren Apple iSight webcamwaarschuwingslichten kunnen uitschakelen - in één extreem geval werd een vrouw gechanteerd met foto's die zonder haar toestemming en zonder kleding van haar waren genomen. De dader werd aangehouden, maar dit soort persoonlijke overtreding helpt gebruikers die cameralenzen bedekken, zelfs als hun telefoons niet in gebruik zijn.

Het is ook vermeldenswaard dat er ook legitieme apps voor iPhones zijn waarmee je het lijkt alsof je camera niet aan het opnemen is. In plaats daarvan kan het scherm volledig zwart zijn of kan het lijken alsof u alleen maar een website bezoekt en geen video maakt. En hoewel dit misschien leuk en leuk klinkt als jij de baas bent - het is tenslotte je telefoon - denk aan de implicaties van deze apps als malware. Wat als u per ongeluk een hebt gedownload en deze op afstand is ingeschakeld, of als een stukje schadelijke code de controle over uw camera-app heeft overgenomen? Je zou jezelf kunnen bespioneren en het niet eens weten.

Bedrijfscamera-opname

Natuurlijk zijn eenmalige kwaadwillende acteurs niet alleen als het gaat om het benutten van uw camera voor hun eigen doeleinden. In augustus was er opschudding over de Servicevoorwaarden voor de Messenger-app van Facebook, inclusief toestemming om foto's en video's te maken met de camera van je apparaat, zelfs zonder je toestemming. Het is begrijpelijk dat gebruikers minder dan tevreden waren met het idee dat een bedrijf hen zou kunnen bespioneren, hoe onwaarschijnlijk het scenario ook is.

En dit is niet ongewoon. Veel toepassingen bevatten machtigingen die veel breder zijn dan nodig zou moeten zijn - bijvoorbeeld de recente kritiek op de app van Uber en de machtigingen, waaronder het verkrijgen van uw apparaat-ID, toegang tot uw contacten en ja, met behulp van uw camera.

Dus wat is de bottom line? Moet je elke camera die je bij je hebt verbergen en regelmatig op internet zoeken om te zorgen dat buitenlandse hackers of megabedrijven je afbeelding niet zonder toestemming gebruiken? Waarschijnlijk niet. De meeste hackers zijn niet geïnteresseerd in uw foto's en video's tenzij er een persoonlijke wrok is, terwijl bedrijven app-machtigingen zo breed mogelijk maken om hen maximale wettelijke speelruimte te geven.

Er is altijd de kans dat een gratis app of e-mailbijlage van derden wordt geleverd met een stukje malware voor het maken van foto's, video-opnames in de hoop in uw persoonlijke leven te gluren. Beste beste? Wees slim: surf veilig, verberg uw internetbedrijf voor nieuwsgierige blikken en leg die smartphone misschien met een boek erop als u onder de douche staat ... voor het geval dat.

Bedek je camera: kijkt je telefoon?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.