Australië’s nieuwe anti-piraterijwet: zinken of zwemmen?

[ware_item id=33][/ware_item]

de nieuwe anti-piraterijwetten van Australië blokkeren websites


Wat gebeurt er als de overheid besluit om piraterij op internet aan te pakken? In Australië is het resultaat The Copyright Amendment (Online Infringement) Bill 2015, dat ernaar streeft om houders van digitale rechten meer controle te geven over hun inhoud, ongeacht waar deze wordt gehost. Op papier heeft het idee verdienste, maar in ieder geval huilen sommige experts op het gebied van intellectueel eigendom en waarschuwen dat de nieuwe wet meer kan zinken dan zwemmen.

Flying the Black Flag

Digitale piraterij is wereldwijd een serieus probleem. Volgens de Global Post bijvoorbeeld, toen HBO mega-hit Game of Thrones afgelopen april zijn vierde seizoen debuteerde, werd de eerste nieuwe aflevering op een enkele dag illegaal meer dan een miljoen keer gedownload. En zoals opgemerkt door de New York Times, zijn landen als Zweden een broeinest van piraterij geworden - geen verrassing, want het is de geboorteplaats van de beruchte site voor het delen van bestanden The Pirate Bay, en meer dan 280 miljoen films en tv-shows werden illegaal gedownload in Zweden alleen al in 2014.

Natuurlijk houden de piratenproviders van het land niet al deze inhoud voor zichzelf en willen ze deze graag verkopen of weggeven aan geïnteresseerde partijen over de hele wereld. Het is dit enorme pakhuis met auteursrechtschendende inhoud die de Australische wetgevers zorgen baart en 37 tot 13 stemmen heeft gestemd ter ondersteuning van de nieuwe wet. In feite is de wet specifiek gericht op internationale internetwebsites, "online locaties" genoemd, die illegale inhoud verspreiden. Simon Bush van de Australian Home Entertainment Distributors Association noemt de nieuwe wetgeving een "keerpunt" en beschrijft het als een "echt positief teken voor de creatieve contentindustrie." Gloeiende lof ... maar wat is de echte impact?

Primair doel?

Hier is hoe het zou moeten werken: als eigenaren van digitale rechten ontdekken dat hun inhoud wordt gehost op een site buiten Australië, kunnen ze zich wenden tot een federale rechtbank en verzoeken dat de site volledig wordt geblokkeerd voor alle Australische gebruikers. Het blokkeren van de site valt onder Internet Service Providers (ISP's) zoals Telstra en Optus.

Maar er is een probleem. Verschillende eigenlijk. Eerst komen definities. De wet zegt dat elke site met het "primaire doel om inbreuk op het auteursrecht te vergemakkelijken" een eerlijk spel is voor een gerechtelijke uitdaging. Maar het wetsvoorstel bevat niet de bijzonderheden van deze voorwaarden, volgens Dr. Matthew Rimmer, een universitair hoofddocent aan het ANU College of Law, die het aannemen van dit wetsvoorstel "een zeer donkere dag voor het internet in Australië" noemt. Zonder duidelijke definities wordt het aan de rechters van het Federale Hof overgelaten om te beslissen wat het "primaire doel" van een site is. Wat als 30 procent van alle gehoste bestanden illegaal is? Is dat een primair doel, of slechts een gebeurtenis? En wat identificeert een website als "faciliterende" inbreuk op het auteursrecht? Is hosting voldoende? Of moeten ze adverteren en een vergoeding vragen voor inhoud?

Er is ook de vraag hoe sites precies worden geblokkeerd. Het is waarschijnlijk dat ISP's hun voorkeursmethode kunnen kiezen, wat twee dingen betekent: eenvoudig uit te voeren en waarschijnlijk met nieuwe kosten voor de consument. Er is ook bezorgdheid over een herhaling van wat er is gebeurd met overheidsinstantie ASCI, die ISP's dwong om het IP-adres van een server te blokkeren in plaats van de URL van een beledigende website, wat resulteerde in geblokkeerde toegang tot meer dan 250.000 niet-criminele sites.

Open wateren

Dus hoe zijn inhoudverslindende Australiërs van plan om met de nieuwe wet om te gaan? Volgens The World Today is een waarschijnlijke weg een toename van het gebruik van virtuele privé-netwerken (VPN's), waarmee gebruikers anoniem toegang kunnen krijgen tot websites en deze nieuwe regelgeving kunnen omzeilen. En hoewel er enige bezorgdheid is dat de rekening mogelijk ook probeert om buitenlandse VPN-bedrijven te blokkeren, meldt SBS dat een verklarend memorandum bij de nieuwe wetgeving duidelijk maakt dat VPN's niet zullen worden gericht, hoewel het geen specifieke bescherming biedt.

Australië hoopt het tij van illegaal gekopieerde inhoud te keren door de toegang tot aanloophavens van websites te blokkeren die een minder goede reputatie hebben. Maar het plan kan averechts werken naarmate meer gebruikers kiezen voor VPN's en vergelijkbare oplossingen om hun activiteiten online te beveiligen en hen toegang te geven tot wat ze willen, wanneer ze dat willen.

Uitgelichte afbeelding: Petr Kratochvil / Public Domain Pictures.net

Australië's nieuwe anti-piraterijwet: zinken of zwemmen?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.