4 manieren waarop u kunt worden geïdentificeerd via sociale media

[ware_item id=33][/ware_item]

Een illustratie van een man die met een telefoon loopt terwijl gegevens op de vloer terechtkomen.


Op sociale media is het gemakkelijk om te vergeten wie onze berichten kan zien. Een pseudoniem kan ons beschermen tegen te veel onthullen, maar er zijn nog steeds tal van manieren waarop we per ongeluk zelf kunnen doxen.

1. Er zijn veel metadata in afbeeldingen

Veel camera's en smartphones verzamelen metagegevens samen met de foto. Deze gegevens kunnen de tijd omvatten waarop u de foto hebt gemaakt, informatie over uw camera en zeer gevoelige informatie zoals GPS-coördinaten of gebruikersnamen.

Sommige sociale mediasites verwijderen deze metadata uit de afbeelding voordat ze openbaar beschikbaar worden gesteld, maar ze verzamelen en bewaren de informatie nog steeds voor zichzelf. Andere sites zullen uw metagegevens helemaal niet verwijderen.

Het is het beste om altijd metadata zelf te verwijderen om te voorkomen dat ongewenste volgers voor de deur verschijnen.

Sommige metagegevens zijn vrij moeilijk te verwijderen. Een foto van jou voor de Eiffeltoren zal altijd onthullen dat je bijvoorbeeld in Parijs bent. Dus misschien is het het beste om te wachten tot je weer thuis bent om het te posten om potentiële overvallers geen ideeën te geven.

Bekijk de foto's zorgvuldig voordat u ze plaatst. Misschien onthult een straatnaambord of een passerende openbare bus uw locatie?

2. QR-codes zijn ingebed met veel informatie

We weten dat het verleidelijk is om je volgers te laten zien dat je op weg bent naar een vakantie, of net een coole nieuwe kaskraker hebt gezien, maar dit is niet zonder risico. Wees voorzichtig met alles waar een QR-code in staat, zoals filmtickets of vliegtickets. De QR-code kan uw loyaliteitskaartnummer of zelfs uw naam bevatten.

Met deze informatie kan een criminele, persoonlijke vijand, of zelfs alleen een grappenmaker, uw vlucht met succes wijzigen, filmtickets op uw kosten krijgen of uw klantenkaart legen.

3. Je taal- en schrijfstijl is een doodgeschenk

Anoniem bloggen is moeilijk. Je zult je taal en stijl moeten veranderen en jargon zorgvuldig vermijden. Iedereen heeft sommige woorden die ze veel meer gebruiken dan anderen, en de wetenschap van stylometrie helpt mensen erachter te komen wie wat heeft geschreven.

Hoe casualer de schrijfstijl, hoe gemakkelijker het is om erachter te komen wie de auteur is van een anoniem stuk, zoals een liedje.

Het is mogelijk om computers te gebruiken om essays, zakelijke e-mails of blogberichten automatisch te analyseren en te correleren met de stijl van het sociale media-account.

Je IP-adres zal je verraden

Elke site die u bezoekt, kan uw IP-adres zien. Iemand die uw IP-adres en geschatte locatie wil achterhalen, hoeft u alleen maar te verleiden een site te bezoeken die hij bezit, bijvoorbeeld door commentaar te geven op uw recente bericht op sociale media en vervolgens het verzoek te routeren.

Het is eenvoudig om verkeer onmerkbaar om te leiden, bijvoorbeeld door een link shortener-service te gebruiken. Een verkorte link kan naar een derde verwijzen voordat deze wordt doorgestuurd naar de site die u verwacht te zien, en er is geen zichtbaar spoor dat uw informatie in het midden is gevangen.

In sommige landen, zoals de Verenigde Staten, is het nog eenvoudiger om gegevens over internetgebruik te krijgen. ISP's verkopen uw informatie graag aan iedereen die daarom vraagt, dus elke site die u heeft bezocht, kan onze naam en adres goedkoop vinden.

Denk twee keer na voordat je iets plaatst

Je weet al dat je voorzichtig moet zijn met wat je op je sociale media-accounts plaatst. Maar wees vooral voorzichtig met metagegevens, informatie op de achtergrond van foto's en video's en QR en barcodes.

En vergeet niet om Tor of een VPN te gebruiken!

4 manieren waarop u kunt worden geïdentificeerd via sociale media
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.