Wozniak säger att vi borde gå av Facebook men varför ska Zuckerberg bry sig?

[ware_item id=33][/ware_item]

Facebook-logotypen med en bit från den, liknande Apples logotyp.


Apple-grundare Steve Wozniak är den senaste tekniska kändis som uppmanar användare att rensa sitt Facebook-konto, vilket tyder på att integritetsriskerna är berörda och att det inte finns något sätt att effektivt avgöra om appar avlyssnar på privata konversationer.

"För vissa är fördelarna med Facebook värda att förlora privatlivet, men för vissa, som jag själv, är min rekommendation, för de flesta, är att du borde ta reda på ett sätt att gå av Facebook," sa Wozniak.

”De kan mäta ditt hjärtslag nu; de kan lyssna på dig med många enheter. Vem vet om min mobiltelefon lyssnar just nu [...] människor tror att de har en privatlivsnivå som de inte gör, ”tillade han.

Wozniaks kommentarer, som gavs under en kort intervju på en amerikansk flygplats, ekar hans personliga beslut att lämna plattformen i april 2018 efter uppkomsten av Cambridge Analytica-skandalen.

Då pekade han på Facebook: s invasiva policy för dataloggning som det främsta skälet till att ta bort sitt konto.

"Användare tillhandahåller varje detalj i sitt liv till Facebook och ... Facebook tjänar mycket på att annonsera pengar på detta", sa han till USA Today. "Vinsterna är alla baserade på användarens information, men användarna får ingen av vinsten tillbaka."

I sin senaste intervju uppmanade Wozniak företag i sociala medier att ta ut en avgift om det innebar att det skulle kunna skydda användarnas integritet.

”Varför ger de mig inte ett val? Låt mig betala ett visst belopp, så kommer du att hålla mina data säkrare och privata än alla andra som lämnar dem till annonsörerna. "

Wozniaks kommentarer återger Apples vd Tim Cook. Han liknade de reklamdrivna affärsmodellerna för Facebook och Google till "övervakning", och tilllade att en integritets-första tankesätt driver Apples etos och att människors kontroll över deras personliga information är en "grundläggande mänsklig rättighet."

Facebooks Image Crisis

Att säga att Facebook har haft en grov de senaste åren är förmodligen en underdrift.

Fördrivande dataläckage som framväxten av Cambridge Analytica-nyheterna, offentlig exponering av hundratals miljoner konton och ett misslyckande med att sluta dela användardata med andra företag har tvingat den sociala medieplattformen att anta en defensiv hållning.

Facebook publicerade ett okarakteristiskt blogginlägg i slutet av 2017, med titeln “Hårda frågor: Spenderar tid på sociala medier dåligt för oss?”, I ett försök att vinna tillbaka förtroende genom att prata om skadliga faktorer av hyper-anslutning och sätt att hantera problemet.

Men PR-krisen är långt ifrån över. Till exempel är individer som är nära involverade i företagets tillväxt långt ifrån övertygade.

WhatsApps grundare Brian Acton, som blev en miljardär efter förvärvet av Facebook, kritiserade hårt sociala medier leviathan under ett offentligt uppträdande vid Stanford University.

Han följde upp det med en tweet där han säger att det är dags att "Radera Facebook" som driver den virala hashtaggen förra året.

I en intervju 2017 erkände Sean Parker, Facebooks första president och Napster medstiftare att den första drivkraften bakom det sociala nätverket var att "konsumera så mycket tid och medveten uppmärksamhet som möjligt."

”Jag vet inte om jag verkligen förstod konsekvenserna av vad jag sa, för de oavsiktliga konsekvenserna av ett nätverk när det växer till en miljard eller 2 miljarder människor och ... det förändrar bokstavligen din relation till samhället, med varandra ... Det stör antagligen produktiviteten på konstiga sätt, tillade han.

Trots kritiken fortsätter Facebook att göra mynt

Facebooks aktie tog verkligen en slag 2018, men beståndet har ökat de senaste månaderna och är nästan tillbaka på höjden innan dataskyddet kriser.

En graf som visar Facebooks ständigt ökande aktiekurs.Mindre integritet motsvarar mer vinst för Facebook.

Trots all negativ pressnedgång är faktumet att intäkter och användare fortsätter att växa. Trots att de primära marknaderna i USA, Kanada och Europa är mättade, med lite utrymme för att lägga till fler användare, gör Facebook ett anmärkningsvärt jobb med att övertyga annonsörer att fördela mer av sina budgetar till plattformen.

Det finns ännu mer optimism eller förtvivlan, beroende på vilket sätt du tittar på det, genom att analysera Facebook i Asien och Afrika.

När det gäller tillväxtmarknader är Facebook synonymt med internet. Det används som ett kommunikationsmedel, underlättar e-handel och en kritisk källa till nyheter och information. Jordbrukare i Myanmar, till exempel, är inte berörda av privatlivet på samma sätt som konsumenter i USA.

Och det är kanske denna nya marknadsmöjlighet som fick Facebook att starta sitt cryptocurrency-projekt, Vågen. Med det tror Facebook att de kan använda räckvidden på sin plattform för att tillhandahålla ett livskraftigt betalningsalternativ för de obankerade, varav de flesta naturligtvis bor utanför utvecklade ekonomier.

"Framgång kommer att innebära att en person som arbetar utomlands har ett snabbt och enkelt sätt att skicka pengar till familjen hemma, och en högskolestudent kan betala sin hyra så enkelt som de kan köpa ett kaffe," säger Facebook i Vägdokumentationen.

Trots global produktinnovation med ett öga för framtiden är verkligheten dock att Facebook har mycket mer att göra om det ska övertyga skeptiker i sin största intäktsgenererande publik.

Tomma löften från Zuckerberg

I ett blogginlägg i mars föreställde Mark Zuckerberg en framtid för Facebook och förklarade att en "integritetsfokuserad plattform" är timmens behov.

”Jag tror att kommunikationens framtid i allt högre grad kommer att övergå till privata, krypterade tjänster där människor kan vara säkra på vad de säger till varandra förblir säkra och deras meddelanden och innehåll kommer inte att ligga kvar för evigt. Detta är den framtid som jag hoppas att vi kommer att hjälpa till med, ”skrev han.

Facebook försvinner inte snart, men vi kan säga med säkerhet att företaget kommer att göra mer för att visa att det tar integritet på allvar. En kombination av den allmänna opinionen och det hotande hotet om regeringsreglering kommer att tvinga Facebooks hand.

Och för det exakta resultatet av allt detta? Fortfarande för tidigt att förutsäga.

Wozniak säger att vi borde gå av Facebook men varför ska Zuckerberg bry sig?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.