Whistleblowing guide: Att blåsa visselpipan är tufft

[ware_item id=33][/ware_item]

Hur du blåser visselpipan på ett säkert sätt.


** Detta är en del av ExpressVPN: s visselpipa. **

Del 2: Whistleblowing guide: Hur man håller sig anonym när man blåser visselpipan
Del 3: Whistleblowing guide: Hur du skyddar dina källor
Del 4: Whistleblowing guide: Varför du ska ta bort metadata

En försiktighetsguide för dig som behöver tala ut

Vissling betyder att avslöja och dela olagligt eller oetiskt beteende i din organisation. Anmärkningsvärda whistleblowers inkluderar Edward Snowden, Chelsea Manning och Reality Winner.

Varje organisation kan bli föremål för visselpipa. Det kan vara en offentlig eller privat organisation - antingen ideell eller ideell - en samhällsgrupp eller en multinationell. Det är också viktigt att notera att att blåsa i visselpipan inte nödvändigtvis betyder att varna allmänheten eller hela världen.

Intern whistleblowing ses ofta som mer legitim, även om organisationer är mer benägna att böja sig utanför, offentligt tryck mer än en intern utredning. Men om inte etikbrottet är av allmänt intresse, kan det vara svårt för en visselpipa att hitta en publik utanför deras organisation.

Vad riskerar du med din visselpipa??

Även om det kan tyckas uppenbart för dig att olagliga kränkningar och etiskt missuppträdande i din organisation måste stoppa, kan den större bilden vara komplicerad och kräva noggrann övervägande.

Är du villig att offentliggöra dina anklagelser och eventuellt förlora ditt jobb eller din karriär? Är du villig att bli förvisad, till och med? Är en del av ditt mål att bevara integriteten i din organisation, eller är du redo att se den demonteras?

Tänk på dina alternativ från det ögonblick du bestämmer dig för att ta fram anklagelser. Att registrera internt om dina problem kan göra det svårt att gå till allmänheten senare anonymt. Men att nå direkt till allmänheten kanske inte alltid är det mest effektiva alternativet om du vill behålla din organisations integritet.

Om en regering eller företag använder olagligt erhållen information för att hitta dig är det troligtvis inte tillåtet i domstol. Även om otillåtliga bevis kan hindra en organisation från att fängsla dig, kommer det förmodligen inte att hindra dem från att hämnas mot dig på andra sätt.

Det är väldigt värt att konsultera en advokat innan du blåser i visselpipan, eftersom de exakta omständigheterna för hur du avslöjar din kunskap kan göra skillnaden mellan lagens skydd och "försökt i en hemlig militär domstol."

Det är dock värt att notera att advokater kan vara oöverkomligt dyra och svåra att kontakta i hemlighet.

Vem vill du nå?

Att nå ut direkt till högsta ledningen är ett effektivt sätt att lösa problem, men det kan vara mer komplicerat än det verkar, särskilt om ledningen inte delar dina bekymmer.

Vissa organisationer har interna vakthundar, men de kanske inte passar. Det är svårt att utvärdera vem du kan lita på, och vakthundgrupper kanske inte är utrustade med teknik eller kunskap för att få anonyma tips..

Regulatorer kan inte alltid lita på. I många länder och industrier kan tillsynsmyndigheter och de som de ska reglera vara mycket nära.

Oavsett om du når ut till högsta ledningen, ett internt team, brottsbekämpning eller press kommer att göra en stor skillnad för din OPSEC. Det är dock bäst att anta att dina fiender är starkare än du förväntar dig.

Du bör inte lita på skydd från dem du läcker till; de kanske har vänner, medhjälpare eller troskap på platser du inte förväntar dig, och de kanske inte är så kunniga eller försiktiga som du behöver att de ska vara. Det är ju inte deras hud i spelet - det är ditt.

Vad vill du avslöja?

Håll din kommunikation till ett minimum. Undvik onödig prat och skicka bara den information som är relevant för dina påståenden. All information, oavsett hur liten den är, kan leda till din upptäckt.

Ju mindre data du filtrerar ut, desto lättare blir det att flyga under radaren. Om du laddar ner en hel hårddisk är det mer troligt att du märker det än om du kopierar en enda fil. På samma sätt är långa telefonsamtal mer benägna att utreda än korta, vilket kan överlämnas som en felaktig uppringning.

I del två av denna serie tittar ExpressVPN på potentiella faror när du läcker material ur din organisation och kommunicerar med journalister eller tillsynsmyndigheter.

Whistleblowing guide: Att blåsa visselpipan är tufft
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.