Vad är DNS-läckor?

[ware_item id=33][/ware_item]

Vad är en DNS-läcka?


I en tidigare blogg talade vi om vad DNS är, hur det fungerar och varför det kan ge bort mer information än du kan förvänta dig.

I det här inlägget tittar vi mer på vad en ISP kan se och hur ExpressVPN kan skydda din integritet.

Enkelt uttryckt är en DNS-läcka när din VPN-anslutning avslöjar någon eller all information om dina DNS-förfrågningar till en tredje part. DNS-läckor finns oftast i två former:

  • Dina DNS-förfrågningar skickas till en server som inte är värd av VPN-leverantören
  • Dina DNS-förfrågningar skickas okrypterade, dvs inte via VPN-tunneln

När en läcka inträffar kommer du vanligtvis att surfa på webbplatser som tror att du gör det privat, men faktiskt kan din internetleverantör (eller någon annan snoopande tredje part) se varje webbplats du besöker. Läckor är särskilt skrämmande nu när internetleverantörer i många länder måste logga in och registrera viss trafik, och amerikanska internetleverantörer kan till och med lagligt sälja dina internetuppgifter.

En potentiellt viktigare fråga är dock att du kanske har besökt webbplatser eller sökt efter innehåll som du annars inte skulle ha, under tron ​​att din VPN skyddade din internethistorik.

Hur inträffar DNS-läckor?

DNS-läckor kan uppstå av många orsaker, men i stort sett ingår de i tre kategorier:

VPN-leverantören har inte DNS-skydd

Din VPN skyddar inte dina DNS-förfrågningar, vilket nästan säkert betyder att de skickas till en tredje part.

VPN-leverantörens DNS-skydd är inte robust

Att bygga ett robust skydd mot DNS-läckor är inte lätt eller billigt och kommer med en rad svåra tekniska utmaningar.

VPN kopplar bort och exponerar dina DNS-förfrågningar

Din VPN meddelar dig inte eller skyddar dig mot tappade anslutningar, vilket innebär att din dator kommer att börja använda din ISP: s DNS-servrar och avslöja vad du gör vid den tiden.

Hur testar ExpressVPN för DNS-läckor?

ExpressVPN har ett läcktestverktyg som fungerar genom att be din webbläsare att göra en DNS-begäran till en ExpressVPN-ägd webbplats.

ExpressVPN DNS Leak Test

  1. Läcktestverktyget begär att din webbläsare besöker slumpmässiga sidor (tekniskt, underdomäner) på ExpressVPN-webbplatsen
  2. Webbläsaren gör en DNS-begäran för dessa webbplatser

Eftersom ExpressVPN äger webbplatsnamnen garanteras DNS-förfrågningarna att komma till vår DNS-server och därmed vårt läcktestverktyg. Om läcktestverktyget bara ser IP-adresser för ExpressVPN-server i DNS-begäran, har du inte en läcka. Men om några förfrågningar kommer från din Internetleverantör, kan vi omedelbart rapportera detta till dig som en läcka.

För att skydda mot en man-i-mitten är webbplatsnamnen slumpmässiga för att säkerställa att DNS-förfrågningarna alltid kommer till ExpressVPN DNS-servern och inte till en tredjepartsserver som har cachat svaret.

ExpressVPN registrerar inte resultaten från läcktesterna; vi erbjuder det helt enkelt som en tjänst för din sinnesfrid.

Använd alltid en betrodd VPN för att undvika DNS-läckor

För att skydda dig mot DNS-läckor använder du en högkvalitativ VPN-tjänst som kommer att vidta aktiva åtgärder för att förhindra de vanligaste orsakerna till DNS-läckage i första hand.

Med ExpressVPN är du skyddad mot DNS-läckor eftersom vår app blockerar DNS-förfrågningar till någon annan DNS-server än vår egen. Vi ser också till att alla dina DNS-förfrågningar är krypterade och skickas via VPN-tunneln.

När ExpressVPN-appen säger att du är skyddad kan du vara säker på det dina DNS-förfrågningar läcker inte till din internetleverantör.

Vad är DNS-läckor?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.