Tekniska gåvor som respekterar din integritet (och vissa som inte gör det)

[ware_item id=33][/ware_item]

En presentask med ett vitt band och rött omslagspapper med korsade ögonsymbol.


Under virvelvindssäsongen med Black Friday-försäljning och julavtal kan det vara svårt att motstå de löjliga besparingarna på Amazon Ring-kameror eller olika hemassistenter..

Men med fler människor som överväger deras integritet när de köper produkter och tjänster, blir kravet på en säker produkt som inte tömmer dina data en viktigare faktor för att köpa enheter.

Var inte läskig

Vi stöter regelbundet på artiklar som tittar på produkter som spionerar eller tjuvlyssnar på användare, men mindre ofta ser vi frågan sned till: Vilka tekniska prylar skyddar din integritet och säkerhet medan du använder dem?

Att uppmärksamma populära produkter på båda sidor av sekretesspektrumet är Mozillas listan om inte inkluderad integritet, som under sitt tredje år har analyserat dussintals enheter allt från hörlurar till husdjursmatare. Listan kontrollerar produkter mot sina egna minimisäkerhetsstandarder och undersöker också hur din integritet hanteras av produkten. Användare uppmanas också att rösta om hur läskiga de tror att produkten är.

Vi tittar på produkterna som var märkta "inte läskiga" för att utforska deras integritetsuppgifter.

1. Spelkonsoler

Från och med nu är toppning av listan "inte läskig" Nintendo Switch. Det krypterar inte bara alla dina data i transit och i vila, utan har också en mycket användarvänlig integritetspolicy och säger att den inte kommer att dela dina Switch-data med tredje parter för kommersiella eller marknadsföringsändamål. Det kan dock finnas spel som gör det, så var bara försiktig med det.

Det finns en infraröd kamera som används för några få spel och kan inom ett mycket begränsat intervall av konsolen spåra Joy-Con-kontrollerns platser, men den har inte GPS-spårning (mycket till klagomål för de som har haft olycka med att förlora sitt).

2. Högtalare

Sonos växande utbud av högtalare har länge presenterat AI-röstassistentfunktioner, men i år släppte företaget en högtalare som tog bort den funktionen, kallad Sonos One SL. Kontrollerad över Wi-Fi istället för Bluetooth krypterar denna högtalare enheten och all kommunikation med andra enheter. Det finns ingen inbyggd mikrofon, så du kan vara säker på att ingen kommer att kunna lyssna på dig.

3. Husdjurspårare

Det kan verka lite motstridigt att ha en tracker på den här listan. Men om det är att hitta ett husdjur som har en tendens att vandra av, skulle den sinnesfrid vara värt sekretessrisken med att ha en GPS-tracker. Mozillas minst läskiga husdjurspårare är Findster, som krypterar platsinformationen och kan hålla koll på husdjur i upp till tre mil.

Det största tvekan vi har här är att Findster säljer eller delar aggregerade, avidentifierade data med någon. Som vi har skrivit tidigare kan anonymiserade data fortfarande användas för att identifiera dig om det finns tillräckligt med data. Om Findster vill göra det eller är mer transparent om hur det klarar dina data, så skulle jag vara mindre tveksam att ge den här artikeln tummen upp.

4. Kodningssatser

Om du har ett barn eller bara vill doppa tårna i nybörjarkodning, Kano toppar Mozillas lista som ett barnkodningssats som inte bara gör att kodningen känns instinktuell utan också gör det utan att dela din personliga information med tredje part.

Företaget samlar dina data och anonymiserar dem för kundundersökning och profilering, i enlighet med dess sekretesspolicy. Liksom med Findster kan dessa data användas av någon som är nog beslutsam för att ta reda på vem du är. Harry Potter-kit, till exempel, kommer med en trollstav som känner igen dina rörelser och jämför dem med deras databas via maskininlärning (!), Men som slutar så fort du lägger trollstavet ner.

5. Hörlurar

Vi kan tyvärr inte komma bakom någon av hörlurarna på Mozillas lista. De bäst betygsatta “inte läskiga” hörlurarna är Sony WH-1000XM3, men som fortfarande har inbyggd åtkomst till Alexa och Google, vilket gör att vi inte kan göra det. Det är bara något konstigt att bära hörlurar som lyssnar på du hela tiden.

AI-assistentfunktionen verkar dock svår att undvika i dag i trådlösa hörlurar, så det bästa sättet skulle vara att få ett par hörlurar eller hörlurar som kräver att du manuellt aktiverar en röstassistent med en knapptryckning (ja, det inkluderar de Apple EarPods som medföljer din iPhone).

Inte tillräckligt med val för privatlivsmedvetna konsumenter

Om Mozillas lista är någon indikation på tillståndet om integritet och säkerhet på våra smarta enheter, lämnar majoriteten av dem fortfarande mycket att önska. Även de minst läskiga produkterna innehåller inbyggda mikrofoner och skickar de-personaliserade data till sina tillverkare.

Det finns inte heller tillräckliga listor som positivt uppmuntrar inköp av produkter som respekterar användarnas integritet och säkerhet. Till exempel har vi haft svårt att söka efter högkvalitativa hörlurar inte har en röstassistentfunktion inbyggd i hörlurarna. Kanske om frånvaron av dessa avlyssningsfunktioner blev en mer uppenbar försäljningsplats, kan företag vara mer benägna att faktiskt respektera användarnas integritet och säkerhet.

Enheterna ovan är bara några som vi valde från Mozillas hela lista, som du kan se här. Och om du är på kort tid, oroa dig inte - det finns alltid dessa sista minuten-gåvor du kan få för den speciella sekretessmedvetna någon.

Tekniska gåvor som respekterar din integritet (och vissa som inte gör det)
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.