På väg till Nya Zeeland? Förbered dig på att låsa upp din telefon vid tullen

[ware_item id=33][/ware_item]

Nya Zeelands flagga bleknade i bakgrunden med en telefon framför den med en bild av en kiwifågel som ritas som ett fingeravtryck.


Något fishy brygger ner under - och det är inte bara fish and chips. Denna månad införde Nya Zeeland en mycket invasiv datalag som ger tulltjänstemän rätten att inte bara utföra motsvarigheten till en digital remsökning, utan också att böta alla resenärer som vägrar att följa.

Tull- och punktskattelagen 2018, som trädde i kraft 1 oktober, ger Nya Zeelands tjänstemän rätt att tvinga resenärer att låsa upp sina elektroniska apparater så att de kan sökas. Om det inte var hårigt nog, kan alla besökare som vägrar gaffla över sin PIN-kod, fingeravtryck eller lösenord få åtal och / eller bli böter upp till 5 000 NZD (cirka 3 300 USD).

Inga steg framåt för säkerhet, två steg tillbaka för integritet

Förutom att bevilja tullagenter rätten att makulera din integritet ger lagen dem också möjlighet att konfiskera enheter från resenärer som vägrar att följa dem. Tullagenter kan fritt kopiera all information som samlas in från en viss enhet, vilket öppnar möjligheten för agenter att missbruka dina personuppgifter.

För att förvärra saken finns det inga faktiska krav för officerare att följa innan de stoppar någon. Istället är beslutet upp till enskilda tullagenter - vilket ger dem mer makt att sluta vem de än vill när de vill.

Det är viktigt att notera att även om Nya Zeeland inte är det första landet som genomför denna typ av lag, är det den första som verkställer böter som straff för bristande efterlevnad. I USA har till exempel digitala remsökningar varit ett problem under en längre tid; Men om besökare vägrar att lämna ut sina lösenord, är det enda tulltjänsteman som har rätt att förneka dem inträde.

Att göra fallet för extra säkerhet

Så vilka typer av uppgifter kunde dessa tjänstemän leta efter? Enligt tullens talesman Terry Brown kommer processen att inkludera "en fil-för-fil [sök] på din telefon." Detta kan innehålla potentiellt känsliga dokument, webbsökningar, foton och mer.

Tala med Radio Nya Zeeland, sade tullminister Kris Faafoi att denna nya politik inte bara var nödvändig, utan för länge. "Många av de organiserade brottsgrupperna blir mycket mer sofistikerade på det sätt de försöker få saker över gränsen," sa Faafoi. "Och om vi tror att de stämmer med den typen av verksamhet kan det vara användbart att få intelligens från smartphones och datorer."

Nya Zeelands regering har också försökt att döda rädsla genom att upprepa att mycket få resenärer kommer att bli ombedda att lämna ut uppgifterna. Tullen uppgav att även om 14 miljoner resenärer passerade 2017, undersöktes endast 537 enheter.

En strikt lag med förvånansvärt enkla lösningar

Liksom många integritetslagar, så klipper den bara ytan. Utan att ge brottsbekämpande tillgång till digitala moln- eller reservfiler är det otroligt enkelt för brottslingar, terrorister (och människor med något att dölja) helt enkelt säkerhetskopiera sina enheter innan de reser.

Omvänt, om informationen på en viss persons enhet är tillräckligt kriminell, kan personen helt enkelt betala böterna och gå vidare. Så även om det kan vara ont, är det enklaste sättet att undvika att hantera det här problemet att antingen A) säkerhetskopiera telefonen innan du lämnar eller B) spara all din känslig information till molnet.

Att resa till Nya Zeeland för att känna din telefon eller surfplatta kommer att söka i förväg ger dig god tid att anta rätt integritetsprotokoll. Har du några foton du inte vill att en främling tittar på? Torka dem. Har du några e-postmeddelanden du vill hålla privat? Skicka dem till molnet.

Det spelar ingen roll om du inte har något att dölja

Endast några veckor efter det att den har funnits har lagen mött en enorm ström av opposition. Företrädare för integritet som Electronic Frontier Foundation (EFF) och Nya Zeelands råd för medborgerliga friheter (CCL) har båda gjort sitt förakt för den nya lagen. I ett nyligen uttalat hävdar CCL:

”Varje professionell brottsling kan enkelt lagra sina uppgifter på internet, resa med en torkad telefon och återställa den när de kommer in i landet. Varje brottsling som inte lyckas med detta skulle säkert betala $ 5 000 böter snarare än avslöja bevis som rör brott som kan innebära fängelse. "

Även om dina sociala medieprofiler är fulla av tråkiga matbilder och främlingar som lägger varma födelsedagsönskningar på din vägg, är det faktum att Nya Zeeland börjat verkställa denna lag alarmerande.

Är detta ett annat fall av säkerhetsteater, eller är detta ytterligare ett steg i den långa raden av progressivt invasiva datalag som långsamt men säkert begränsar vår frihet?

Vi skulle gärna höra dina tankar om den här saken. Lämna dina kommentarer nedan.

På väg till Nya Zeeland? Förbered dig på att låsa upp din telefon vid tullen
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.