NSA kontra CIA: Hur du skyddar dig från båda

[ware_item id=33][/ware_item]

NSA mot CIA


2013 visade Edward Snowden att National Security Agency (NSA) har en global övervakningsapparat som täcker all vår digital kommunikation.

Sedan släppte Wikileaks 2017 en massa data inuti den "andra" amerikanska underrättelsebyrån, Central Intelligence Agency (CIA).

Läckorna avslöjar arbetet hos de annars hermetiskt förseglade spionorganen i världens mäktigaste nation.

Vi har lärt oss att NSA och CIA är mycket olika i deras spioneringstekniker och hacks.

NSA förlitar sig mest på att fånga upp massa datamängder, bryta krypteringsprotokoll och penetrera telekommunikationsleverantörer.

CIA fokuserar dock på slutpunkterna - komprometterar enheter och människor istället.

NSA vs. CIA: Hur deras spioneringstekniker skiljer sig åt

Medan NSA kan försöka fånga upp och bryta krypteringen av alla världens chattmeddelanden, skulle CIA försöka hämta meddelanden direkt från din telefon.

Likaså är NSA intresserad av att veta var alla bilar är hela tiden, medan CIA bara är intresserad av att hacking din bil (och hur man använder den för att mörda dig).

Hur NSA spionerar på alla

Hur NSA övervakar planeten

NSA har inga fältagenter. Deras anställda är nästan uteslutande kvar på NSA: s fysiska platser och datacenter, särskilt Fort Meade i Maryland eller Utah Data Center.

Medan NSA har agenter stationerade i lyssnande utposter runt om i världen, förlitar det sig på hjälp från andra myndigheter eller myndigheter för att fysiskt infiltrera världens internetinfrastruktur och undervattens-kablar.

På grund av detta är du fysiskt säker från NSA. De kan försöka hacka dina system på distans, men det är oerhört osannolikt att de kommer till dig personligen för att ta din bärbara dator (även om de kan fånga upp och installera spionprogram på dina leveranser).

NSA syftar till att "samla allt", vilket innebär att de vill bygga en databas över varje informationsdel som någonsin utbyts över internet.

Masskryptering är ett hinder för NSA-spioneringsmaskinen, men det räcker inte

Innan krypteringen var utbredd över internet gjorde NSA: s 11b-dollar på årsbasis det lätt för dem att samla upp data. Genom att knacka på centrala punkter för global internetinfrastruktur samlade de in de flesta e-postmeddelanden, telefonsamtal, surfningssessioner och data.

Där kryptering tillämpas kommer NSA att försöka ta bort skydd mot kommunikation. Störningar i anslutningar kan lura deltagarna att tro att det finns ett fel. Förhoppningen är att människor kommer att återgå till okrypterade kanaler för att kringgå det tillverkade felet.

Om skyddsavskärmning inte fungerar kommer NSA att bryta in i datacentra där e-post eller telefonsamtal lagras eller kompromissa med tjänsteleverantörerna. Om NSA inte kan fånga upp data under transport kan de komma åt dem i datacentret

Dessutom kommer NSA att försöka försvaga eller bryta krypteringssystem eller införa bakdörrar (ofta genom hemliga betalningar). Dessa sista steg har i synnerhet lämnat våra nätverk mer sårbara för hackare.

Med tanke på deras budget, storlek och sofistikering är NSA sannolikt den första som hittar betydande sårbarheter i tekniska produkter och protokoll. Men de är inte de sista, och någon sårbarhet, om den inte åtgärdas omedelbart, upptäcks så småningom av andra regeringar och brottslingar.

Regeringen plockar våra lås, smyger runt våra privata liv och lämnar dörren öppen för att andra ska komma in.

Hur CIA hackar människor

Hur CIA kommer att hacka dig

Till skillnad från NSA har CIA agenter på området. Du kan förvänta dig att de hittar dig var du än är i världen.

Men CIA övervakar eller hackar inte internet i massiv skala (NSA gör det redan).

CIA använder hackningstekniker för att extrahera intelligens direkt från slutpunkterna, som din telefon eller dator. Det är svårt att hacka enheter i stor skala och riktade attacker ger bättre resultat.

CIA sysselsätter många datavetare och forskare för att hitta svagheter. Deras mål är att komma in på din enhet, antingen på distans eller direkt, för att extrahera data och intelligens, eller kanske till och med kontrollera den.

På samma sätt som NSA förvarar CIA också sårbarheter istället för att avslöja dem till tillverkarna.

Hur du skyddar dig mot NSA och CIA

Om inte den amerikanska regeringen har riktat dig bör du inte vara rädd för CIA.

Det är läskigt och obekvämt, för att inte tala om orättvisa och olagliga, att få alla dina drag registrerade i evighet av NSA. Deras handlingar utsätter dig också för andra, som förföljare, lokala myndigheter eller kriminella företag.

"Regeringen plockar våra lås, smyger runt våra privata liv och lämnar dörren öppen för att andra ska komma in."

Använd kryptering när du kan. Överväg att kryptera dina känsliga e-postmeddelanden med PGP eller gå till säkrare snabbmeddelandeplattformar.

För att stoppa NSA som spårar dig:

 • Betala alltid med kontanter eller Bitcoin
 • Undvik ridesharing-appar och onlinebutiker
 • Sök med DuckDuckGo
 • Kryptera dina chattar
 • Använd inte e-post
 • Bläddra med Tor och ett VPN
 • Blockera annonser och tredjepartscookies
 • Undvik sociala nätverk

Det är svårt att göra, men att stänga av telefonen (eller bli av med den) kommer att göra det svårare för NSA att spåra dina rörelser. Du kan också göra ett försök att försvinna helt.

För att stoppa CIA som spårar dig:

 • Använd enheter som får regelbundna säkerhetsuppdateringar
 • Alltid uppdatera din telefon och dator (för att skydda mot kända säkerhetsproblem)
 • Lämna inte dina enheter obevakade
 • Lägg inte onödiga nätverksenheter i ditt hem (kameror, smarta TV-apparater, kylskåp)

Och kom ihåg att om du riskerar att bli mördad ska du undvika helt nya bilmodeller!

NSA kontra CIA: Hur du skyddar dig från båda
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.