Nätneutralitet: vad upphävandet betyder och hur en VPN kan hjälpa

[ware_item id=33][/ware_item]

Dollarer som bildar en cirkulär


Uppdatering: Från 11 juni 2018 har Net Neutrality officiellt upphävts, vilket innebär att reglerna för att internetleverantörer ska ge lika tillgång till webbinnehåll inte längre gäller.

Denna situation är oacceptabel, men kampen är inte över - få din röst att höras och låt oss ta Net Neutrality tillbaka!

***

Trots miljontals kommentarer om neutral nät neutralitet som översvämmade webbplatsen för Federal Communication Commission (FCC) och trots det nästan enhälliga skriket från offentliga tjänstemän och tekniska experter, ignorerade FCC den 14 december 2017 vilja från den överväldigande majoriteten av allmänheten och istället fortsatte med att ta bort netneutralitet.

En princip som har styrt internet under större delen av dess existens, netneutralitet skapades för att främja och främja ett gratis och öppet internet. Det är principen att alla webbplatser och tjänster - oavsett hur stora eller små - behandlas på samma sätt, och sent förra veckan dödade det.

Vad som kommer att hända när nettoneutraliteten är omvänd?

Genom att flytta internetregleringskraften från avdelning II tillbaka till avdelning I ger FCC nu leverantörer av internettjänster (ISP: er) möjlighet att strypa, prioritera, blockera och radikalt omforma internet på något sätt som de finner lämpligt. Så länge de avslöjar sina affärsmetoder, har ISP: er i USA fri tid att marknadsföra sina tjänster, men de vill, vilket innebär att konsumenterna, återigen, kommer att lämnas vid deras ISP: s begäran.

Upphävningen kommer troligtvis att påverka internetanvändare i andra länder. Eftersom USA traditionellt ses som en pionjär inom internetteknologi sätter detta beslut ett prejudikat från vilket andra länder troligtvis kommer att ta ledtrådar. USA är också den mest populära källan till innehåll som konsumeras internationellt, och det inflytande som ISP nu har på öden för innehållsskapare och distributörer som Netflix eller Spotify är dåliga nyheter för hela världen.

Tyvärr är detta bara toppen av isberg; de långsiktiga konsekvenserna är fortfarande för tidigt att berätta.

Hur en VPN kan hjälpa nätneutralitet

Även om en VPN inte kan skydda dig mot alla effekter av upphävandet av netneutralitet kan det hjälpa till att minska bristen. Till att börja med kan en VPN hjälpa användare att undvika ISP-strypning, vilket innebär att om din internetleverantör beslutar att bromsa en viss tjänst som Hulu medan du inte gör samma sak för en konkurrent som Netflix, kan anslutning till en VPN-server hjälpa till att undvika någon avsiktlig ISP strypning och låt användare bläddra och strömma normalt.

Ett VPN kan också hjälpa användare att blockera begränsade webbplatser. Ett återkommande argument mot upphävandet är tron ​​att ISP: er nu kommer att kunna svartlista vissa webbplatser - antingen att göra dem otillgängliga eller endast tillgängliga för användare som betalar en avgift. Genom att ansluta till en VPN-server utanför ISP: s jurisdiktion kan användare i huvudsak förbi svartlistade webbplatser och bläddra fritt.

En VPN returnerar kontrollen till användarna genom att låta dem surfa anonymt på webben - samtidigt som de tar komfort i en säker, krypterad anslutning. När allt kommer omkring kan en internetleverantör inte diskriminera vissa webbplatser eller tjänster om den inte kan se vilka du använder.

Vad en VPN inte kan göra

Tyvärr kan inte ett VPN hjälpa användare att matcha hastigheten på prioriterade webbplatser eller tjänster. Om en ISP till exempel skulle göra att Hulu-innehåll strömmar snabbare än Netflix eller Amazon Prime Video, kommer en anslutning av en VPN inte att låta användaren ta Netflix och Prime Video upp till Hulus hastigheter.

Ett annat bekymmer är hur ISP: er ska hantera nollklassificerade webbplatser. När en internetleverantör beslutar att marknadsföra en webbplats genom att utesluta den från en konsumentens dataplan kallas den för en nollklassad webbplats eftersom uppgifterna som används på den tjänsten inte räknas till ens totala datagräns. När nätneutralitetsskydd upphävs har ISP: er nu mer kontroll över hur de hanterar nollklassificerade tjänster. Att använda en VPN kan i teorin jämföra spelområdet genom att föra tillbaka en webbplats eller tjänst med nollklassificering i ens standarddataplan, men med tanke på att det inte finns något incitament för konsumenter att göra det kommer nollklassificering fortfarande att ha en negativ inverkan på konkurrensen på internet.

Kampen är långt ifrån över

Det beräknas att nästan 83% av amerikanerna motsätter sig FCC: s inställning, och även om FCC har röstat för att avsluta netneutraliteten kommer inte upphävandet att träda i kraft ytterligare några månader. Därför finns det fortfarande tid att låta din röst höras.

Besök https://www.battleforthenet.com/, en kampanj ledd av våra vänner över på Fight for the Future, och uppmanar kongressen att stoppa upphävandet och förankra principerna för neutral neutralitet genom lagstiftning.

Nätneutralitet: vad upphävandet betyder och hur en VPN kan hjälpa
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.