Misslyckades internet med att leverera sina tidiga löften?

[ware_item id=33][/ware_item]

Internet-knapp för datorns tangentbord.


Med sina många föregångare och vanliga utbytbara terminologier är det svårt att fastställa internetets födelsedatum exakt, även om det är rättvist att säga att i mitten av 1990-talet började internet komma in i samhället och näringslivet..

Trots att internet kanske inte har nått sitt topp i början av 2000-talet, hade det säkert nått varje öra när Dotcom Bubble-bristen 2001 utplånade 1,7 biljoner US-dollar i internetaktier.

Nu, med 4 miljarder internetanvändare globalt, och över 2,3 miljarder smartphones där ute, har internet en stor inverkan på alla våra liv.

Men hur fungerar internetprestanda mot sina tidiga löften? Har det uppfyllt våra drömmar och förväntningar?

Vad skulle internet vara?

Visst internet lovade oss ingenting, men samtidigt fanns det löften om vad det kunde göra. Åtminstone förväntade vi oss att internet skulle omvandla världen på ett visst sätt.

Strax efter kollapsen av Dotcom Bubble sammanfattade James Fallows några populära internetförväntningar i New York Review of Books. Kom hans förutsägelser, både goda och dåliga, att skett?

Misslyckas: Sanningen kommer att göra människor fria

Fallows skriver "val kommer att bli mer om" frågor "eftersom väljare lättare kan undersöka varje kandidats ställning." Och "regeringen kommer att bli mer ärlig när pengarnas roll utsätts."

"Regeringen kommer att bli mer ärlig, eftersom pengarnas roll utsätts."

Vi skrattar men är också lite ledsna över detta uttalande. Med tanke på några av de nyare avförande politiska kampanjerna, kan vi inte tänka oss hur internet kan ha gjort val renare och väljarna mer informerade.

Även om det har blivit mycket lättare att sprida användbar information om en kandidat (och kringgå de potentiellt partiska och korrupta gatekeepers i mainstream media), har det också blivit mycket lättare att sprida felinformation och lögner.

Den medvetna läsaren kan vara bättre informerad än någonsin, men de som inte har råd att undersöka vilda uttalanden och memes tillbaka till sina källor får lita på att andra sprider information. Förutom att den här är din rasistiska farbror, och han har nu en Youtube-vlog med en miljon prenumeranter.

Misslyckades internet med att leverera sina tidiga löften?Internet är som The Ring, men med mindre mord (förhoppningsvis).

Kanske ?: Människor i olika kulturer kommer att bli mer toleranta när de bygger elektroniska kontakter över traditionella gränser

Det har aldrig varit lättare att dela historier från främmande kulturer och civilisationer, men det har gjort människor mer eller mindre rasistiska?

I Sri Lanka frågar en uppvärmd debatt i ett annars inte alltför auktoritärt land om sociala medier kan ha skylden för viral anti-muslimsk hatprat som har rasat upp våldsamma buddhistiska extremister tillräckligt för att attackera sina medborgare.

Extremistiska grupper från ISIS till det amerikanska nazistpartiet har snabbt blivit kunniga på sociala medier och använder chattgrupper, forum och bloggar för att rekrytera nya medlemmar för sina hatliga orsaker.

Endast i få fall har politiska extremister emellertid kunnat undergräva de demokratiska samhällena grundligt genom effektiv användning av internet.

Ett glimt av hopp är att det vi ser online bara är ett förstärkt drama, inte ett kortfattat hot.

Misslyckas: virtuella vänner och medarbetare kommer att ersätta familjer och samhällen

Det har blivit mycket lättare att träffa människor online, kan det vara att diskutera nischämnen, få vänner eller leva ut otäcka fetischer och fantasier.

Men försvagar eller stärker detta samhällen, som inte längre begränsas av fysiska möten, långa pendeltider och andra skyldigheter?

Hur mycket har internet sammanfört familjer som är spridda över hela landet eller tillåtet långväga relationer att överleva? Hur vanligt är egentligen begreppet en "familj WhatsApp-grupp", där dussintals avlägsna kusiner och generationer alltid kan prata på deras modersmål, oavsett samhälle de växer upp i, eller var i världen de för närvarande bor?

Misslyckande: Vi läser alla Daily me

I sin artikel reciterar Fallows Nicholas Negroponts koncept om Daily Me - en hypotetisk dagstidning som är samlad för individen. Förutsägelsen om att vi i framtiden kommer att anpassa vårt onlineutrymme har varit fascinerande särskilt redaktörer länge. Fallows skriver:

"I verkligheten är vi inte så långt ifrån fullständig anpassning av kommunikationssystemet."

Kanske detta är nära verkligheten på dagens internet, men en viktig detalj är avstängd. På de flesta av det personliga internet är det inte vi som sätter ut platsen. Istället har vi delegerat denna roll till algoritmerna för övervakningsgiganter.

Google anpassar våra sökresultat baserat inte på vad vi vill se, men på vad Google vill att vi ska se. Deras incitament kan vara att få oss att komma tillbaka för mer, men bara så att vi klickar, köper och avslöjar mer av oss själva.

Facebook dikterar också vad vi får se. De visar oss inlägg som vi är mer benägna att engagera oss i, även om det bara är med en liknande eller en arg emoji. Facebook har medgett (och dåligt om ursäkt för) med hjälp av en funktion som tillät dem att manipulera våra känslor genom att filtrera vad som visas i vårt flöde.

Internet är vår dagliga utgåva av Daily Me, men vi är inte redaktörerna. Vi är inte ens kunden, och knappt läsaren. Istället är Daily Me bara moroten framför oss som leder oss till närmaste köpcentrum.

Är internet ett misslyckande?

Det kan framgå av ovanstående förutsägelser att internet har misslyckats med vart och ett av sina löften (även om det är förmodligen inte en dålig sak att riva familjer från varandra).

Internet har inte förändrat våra liv eller ekonomin på den grundläggande nivå som vi ofta förväntat oss.

Mycket av den positiva förändringen har hänt i samhällets marginaler, där det kan vara svårare att hitta representativa berättelser och kvantitativa data. Alla som inte känner sig representerade i mainstream kan nu nå ut till likasinnade människor (även anonymt och säkert).

Internet förändrade sannolikt inte vem vi är i våra kärnor - det förvandlade inte bigots till välgörenhet do-gooders eller göra politiker ärliga - men det gjorde det verkligen lättare än någonsin att döma någon av deras tweets.

Misslyckades internet med att leverera sina tidiga löften?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.