Kan Facebook-frågesporter verkligen säga namnet på din framtida make?

[ware_item id=33][/ware_item]

Facebook-frågesporter invaderar din integritet


Naturligtvis kan de inte, det är absurd.

Men kritiska quiztitlar som dessa kullar våra Facebook-väggar, nästan ständigt. Ångest är vanligtvis bara i form av en annan doting förälder postar sitt barns första middag, promenad eller turd.

Men värre är att för att ta ett av dessa lediga frågesporter måste användare låta frågesproducenterna få tillgång till alla sina Facebook-data. Det fungerar förmodligen inte annars. Skräcken.

Kanske är du inte den typen (trovärdig) som tar en avskyvärd onlinequiz, och undviker dem som om du skulle göra en förgiftad kalk ovanpå ett berg av elände; men har du idioter för vänner?

Inte innehåll med bara dina detaljer, Facebook-frågesporter söker också åtkomst till all information i dina vänner profiler också. Så om en av dina vänner som släpper i knäet tar en frågesport, kan de ge bort dina personuppgifter såväl som sina egna.

Och för vad? Troligtvis bara för att se vilken Beyoncé-låt som är mest som deras kärleksliv, eller vilken kattungebild som bäst återspeglar deras personlighet.

Integritetsinställningar gör inte det du tror att de gör

Men inte att oroa dig. De flesta förnuftiga människor har sina Facebook-profiler inställda på privat i den dumma tron ​​att detta kommer att skydda deras data.

Nej.

Även om din Facebook är privat kan en frågesportutvecklare - som du inte känner - få tillgång till allt från din profil: din religion, sexuell läggning, politisk tillhörighet, bilder, din lista över idiotvänner och alla grupper du tillhör.

Massor av information för att bygga en relativt robust bild av dig, som kan användas på en mängd onda sätt.

Facebook verkar emellertid inte bry sig mycket om det här gapande av en integritetspolicy, och blottar bara lite vagt spott i din allmänna riktning. Deras villkor anger att när du installerar en app, kan du ge den tillåtelse att:

“... få åtkomst till din offentliga profil, som innehåller ditt namn, profilbilder, användarnamn, användar-ID (kontonummer), nätverk och all information du väljer att göra offentligt tillgängligt. Du ger också appen annan information för att anpassa din upplevelse, inklusive din vännerlista, kön, åldersintervall och språk. "

Detta är ett enormt integritetsproblem; dina vänner kan acceptera att dela din information utan din vetskap eller samtycke.

Hur är detta acceptabelt? Dessa är standardinställningarna för sekretess för applikationer!

Exakt vad som delas och varför gör de detta?

Det finns ett stort antal Facebook-quiz-appar där ute, och det är svårt att inte vara skeptisk när man funderar över deras existens.

Vad har de att vinna på att berätta vad din favoritfärg ska vara? Inte så mycket. Det är dina läckra data, mogna för skörd, som de verkligen vill ha.

Och dessa appar är inte bara "att samla in data för att göra bättre frågesporter." Tro det eller inte, det finns verkligen inte mycket vetenskaplig studie eller algoritm som krävs för att berätta vilken berömd fiktiv hund som bäst matchar ditt nuvarande humör.

Om du hittar det kommer en apps sekretesspolicy att gå i detalj om hur de kan använda dina personliga identifierbara data för sina egna vinster. När det gäller vad dessa vinster är är din gissning lika bra som alla andra. Men det är troligtvis de pengar som tjänas genom att pimpla dina detaljer till högstbjudande.

Det blir värre, men varje gång någon installerar en Facebook-app kommer den att fortsätta att köra i bakgrunden och tär all ny information den kan skörda. Appen samlar in data länge efter att en användare har glömt frågesporten de tog om One Directions skorstorlekar.

Vilken skämt.

Facebook-frågesporter markerar ett större integritetsproblem

Folks attityder till integritet och internetsäkerhet är hänsynslösa inkonsekvent.

Nästan ingen skulle sitta naken i ett starkt upplyst, gardinfritt vardagsrum och visa sitt kött för alla och diverse. Men många verkar inte tänka på att Facebook, Apple och Google väljer varje aspekt av deras liv.

Denna inkonsekvens gör oss sårbara. Att acceptera en form av integritetsbrott men bli upprörd över en annan gör det svårt för lagstiftare att skapa användaravtal som folk kommer att acceptera (och inte är besatt med kryphål).

Det är dags att upplysa och söka efter konsistens över hela sekretesspektrumet. Och kom ihåg: Det är inte bara dina data du ger bort nästa gång du vill veta vad din mat-IQ är.

Som förresten inte är en riktig sak.

Kan Facebook-frågesporter verkligen säga namnet på din framtida make?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.