Integritetskostnaden för DNA-profilering av konsumenter

[ware_item id=33][/ware_item]

Inget inträdesskylt över DNA-dubbla spiralsträngar


Låt oss prata om data. Nej, inte din Facebook gillar att företag använder för att skräppostta dig med riktad annonsering. Eller dina metadata, som avslöjar mycket om dig (och din katt). Vi pratar om dina faktiska data. Ditt DNA.

Ditt DNA är ditt genetiska fingeravtryck. Ditt DNA är helt unikt. Ditt DNA kan berätta saker om din hälsa, personlighet, historia och mer. Åh, och ditt DNA kan ägas av Ancestry.com, 23andMe eller något annat genetiskt förfedraföretag.

Vänta, va?

Vilken information lämnar vi till DNA-profiler?

Vad finns i ditt DNA? Tja, det innehåller markörer för sjukdom, hår och ögonfärg, möjliga personlighetsdrag, ditt arv ... I grund och botten är DNA det som gör dig, du. Hej, du kan förmodligen till och med klona någon från ett salivprov några år längs banan.

Och vi ger detta till ett kommersiellt företag bara för en chans att se om vår mormor-mormor var royalty eller om vi är avlägsna släkt med George Clooney?
Viktigare, till vem överlämnar vi oss själva kärnan? Och med vilka regler är de bundna?

Enligt vilka regler måste genetiska testföretag spela?

För närvarande finns det lite, om någon övergripande lagstiftning om riktlinjer för genetiska tester direkt till konsumenter. Medan Frankrike och Tyskland har förbjudit konsumentgenetisk testning, har andra länder ingen specifik lag.

I USA har FDA kommit med några riktlinjer som testkrav och en översyn. Men vad gäller lagar kring styrning? Det här är en statlig stat och härrör från andra icke-specifika regler.

Kan det vara ett fall där teknik accelererar snabbare än tillsynsmyndigheterna? När de möjliga implikationerna av massiva kommersiella DNA-databaser diskuteras ordentligt i en reglerande mening kommer det att bli som att försöka spela in med Usain Bolt.

En titt på sekretesspolicyn för genetiska testföretag

För närvarande är det främst upp till DNA-profileringsföretagen att införa säkerhets- och sekretesspolicy. Så hur har de det??

Låt oss dela upp en del av sekretesspolicyn på Ancestry.com, till exempel:

"[Ancestry.com] kan också använda din information i genealogiska eller genomiska forskningsprojekt, för att förbättra eller utveckla nya produkter och tjänster och för interna affärsändamål ..."

Betydelse, Ancestry.com kommer att använda ditt DNA:

  • i forskning (vilken typ av forskning exakt? Forskning om det finns en seriemördaregen?)
  • för nya produkter och tjänster ("bra idé Jim! Låt oss öppna en datingsarm för företaget!")
  • för “interna affärsändamål” (okej, så vad händer om min genetik i slutändan kan avgöra hur mottaglig jag är för vissa former av marknadsföring, eesh!)

"[Ancestry.com] delar inte gemensam identifierande information kopplad till din genetiska eller hälsodata med tredje parter om vi inte får ditt uttryckliga medgivande eller är skyldiga att göra det."

Det finns inga villkor för vad som ”krävs”, men 2017 fick USA-baserade Ancestry.com 34 kriminella stämningar från USA, Tyskland, Kanada och Storbritannien. Och de släppte data i 31 av dessa fall.

”[Ancestry.com] använder din personliga information för att marknadsföra nya produkter och erbjudanden från oss eller våra affärspartners. Detta inkluderar reklam som anpassas till dig baserat på dina intressen. "

Den här talar för sig själv!

Hur säker är de uppgifter du skickar in för genetisk testning?

Tja, hur säker är data? Om du är en amerikansk medborgare med en kreditrapport, exponerades förmodligen dina känsliga personuppgifter av Equifax tillsammans med 143 miljoner andra.

3 miljarder (miljarder !!) Yahoo-användare visade sig också vara hackade 2017 med förfalskade kakor. Och Aadhaar, identitetssystemet för över 1 miljard indier som inkluderar biometrisk information, har äventyrats flera gånger.

Oavsett system som människor har på plats har vi nu lärt oss att ingenting är ofelbart. En kombination av programvarufel och sociala teknik trick som används av hackare kan ha en global inverkan.

Din hänsynslösa familj och deras DNA kommer att förråda dig

Vill du veta den mest störande aspekten av allt detta? Du behöver inte ens tillhandahålla ett prov själv för att bli fast i det.

Om din bror, syster eller mormor Lilly skickar in sitt DNA, betyder familjemarkörer att det finns en god chans att ditt essens finns.

Vi vet ännu inte alla hemligheter som vårt DNA innehåller. Men med tillräckligt stora datamängder och maskininlärningsalgoritmer, kan du satsa att dessa företag hindrar med att försöka ta reda på det.

Varför? Så de kan naturligtvis tjäna mer pengar på dig. Under 2017 värderades marknaden för genetisk testning direkt till konsument till 117,12 MUSD. År 2026 förutspås det att nå 611,24 miljoner dollar.

Integritetskostnaden för DNA-profilering av konsumenter
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.