I en vinst för företrädare för integritet kan DuckDuckGo nu vara din standardsökmotor i EU

[ware_item id=33][/ware_item]

Android-logotypen viftar med en DuchDuckGo-flagga.


Nya Android-användare i EU kommer att dra nytta av ett antitrustbeslut som Europeiska unionen utfärdade förra året.

Från och med mars får användarna möjlighet att välja mellan fyra sökmotorer när de registrerar sig och ställer in en Android-enhet. Valet blir deras standardwebbplats närhelst de initierar en sökning i Chrome eller Android-startsidan. Standardsökleverantörens dedikerade app kommer också att installeras på enskilda enheter.

Google kommer att förbli ett alternativ, men användare måste uttryckligen ange sina preferenser för att det ska förbli standardinställningen.

Sekretessmedveten sökmotor DuckDuckGo vann en konkurrensutsatt anbudsprocess som ska visas som det vanligaste alternativet i EU-länderna. Det betyder inte att det automatiskt kommer att bli den mest populära sökmotorn bland Android-enheter i EU, men det är ett starkt uppsving för företagets image och övergripande synlighet.

Varför tvingas Google att be användare om deras preferenser?

Ett landmärkesbeslut av EU: s antitrustregulatorer i juli 2018 bötfärdade Alphabet (Googles moderbolag) på nästan 5 miljarder USD, med uppgift att ”Google har använt Android som ett fordon för att cementera dominansen i sin sökmotor. . . [och] nekade de europeiska konsumenterna fördelarna med effektiv konkurrens ”och ansåg praxis vara olaglig enligt EU-lagstiftningen.

I synnerhet noterade EU-lagstiftare att Alphabet gjorde det obligatoriskt för smarttelefontillverkare att förinstallera Googles paket med appar, inklusive sökning och Chrome, om de ville ha tillgång till Play Store.

Den tilllade att rapporterade betalningar till vissa tillverkare och mobilnätoperatörer för att uteslutande använda Google-appar samt förhindra att vissa kör alternativa versioner av Android strider mot antitrustregleringen.

Vad kommer hända härnäst?

Android-användare har alltid haft möjligheten att välja en annan sökmotor än Google, men alternativet begravdes så djupt inne i inställningsmenyn att de flesta användare kanske inte ens visste att det var i deras kontroll.

Det nya systemet kommer att sätta användarna i fyrkantig kontroll, eftersom de kommer att behöva välja sin sökmotor preferens under installationen. Alternativen varierar för varje land i EU eftersom urvalskriterierna är knutna till ett auktionssystem.

Varje leverantör har angett till Google hur mycket det är villigt att betala företaget varje gång de väljs. De tre bästa leverantörerna väljs och visas för användare, med Google som avrundar listan. Det valda företaget betalar dock endast det belopp som erbjuds av det fjärde högsta budet och inte sitt eget pris.

Övningen träder i kraft i mars, men auktionsbuden granskas var fjärde månad.

Här är fördelningen mellan länder och länder:

Land

Sökmöjligheter

österrike DuckDuckGo, GMX, Info.com
belgien DuckDuckGo, Info.com, Qwant
bulgarien DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
kroatien DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Tjeckien DuckDuckGo, Info.com, Seznam
Danmark DuckDuckGo, Givero, Info.com
estland DuckDuckGo, Info.com, Yandex
finland DuckDuckGo, Info.com, Yandex
Frankrike DuckDuckGo, Info.com, Qwant
Tyskland DuckDuckGo, GMX, Info.com
Grekland DuckDuckGo, Info.com, Qwant
Ungern DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Island DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
irland DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Italien DuckDuckGo, Info.com, Qwant
lettland DuckDuckGo, Info.com, Yandex
liechtenstein DuckDuckGo, Info.com, Qwant
litauen DuckDuckGo, Info.com, Yandex
luxemburg DuckDuckGo, Info.com, Qwant
Malta DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
nederländerna DuckDuckGo, GMX, Info.com
Norge DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
polen DuckDuckGo, Info.com, Yandex
portugal DuckDuckGo, Info.com, Qwant
Republiken Cypern DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
rumänien DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Slovakien DuckDuckGo, Info.com, Seznam
slovenien DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Spanien DuckDuckGo, Info.com, Qwant
Sverige DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Storbritannien Bing, DuckDuckGo, Info.com

DuckDuckGo dominerar alternativen för alla länder utom Storbritannien, där Microsofts Bing hade det högsta budet. Det kan bero på de högre intäkterna som sökannonser i Storbritannien oundvikligen kommer att få i jämförelse med länder som Lettland och Kroatien.

När Alphabet först meddelade sin avsikt att auktionera alternativ för sökleverantörer för Android, kritiserades beslutet kraftigt av DuckDuckGo VD Gabriel Weinberg, som sa att Google kommer att fortsätta att vinna på bekostnad av konkurrensen.

2) En pay-to-play-auktion med endast fyra slots innebär att konsumenterna inte får alla de val de förtjänar, och Google kommer att tjäna på tävlingens bekostnad. Vi uppmuntrar tillsynsmyndigheterna att arbeta direkt med Google, oss och andra för att säkerställa det bästa systemet för konsumenterna.

- Gabriel Weinberg (@yegg) 2 augusti 2019

Det verkade som om han har stöttat sig från sina tidigare känslor, och inser förmodligen att det är en ovärderlig möjlighet för hans företag att få fram och mitt i konsumenternas sinnen.

Ändå, om du värdesätter din integritet, kramar vid oönskade annonser och inte vill läskig övervakningsteknisk bevakning över alla dina åtgärder på nätet, är den här nyheten definitivt anledning att fira.

I en vinst för företrädare för integritet kan DuckDuckGo nu vara din standardsökmotor i EU
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.