Hur man skapar ett VPN

[ware_item id=33][/ware_item]

Bokstäverna V, P och N. Förutom att det ser ut som om de är byggda med ett barns byggstenar.


Ett virtuellt privat nätverk (VPN) hjälper dig att skydda dina surfdata från internetleverantörer. Det kan också hjälpa dig att dölja din IP-adress från webbplatser du besöker, samt ta bort blockering av webbplatser och kringgå innehållsbegränsningar baserat på din plats.

En VPN är inte så svår att installera. Kostnader och tekniska krav beror på vad du vill använda VPN för. Det beror också på om du kan lita på din hemleverantör och om du kan hitta ett datacenter du litar på.

I allmänhet är en VPN en krypterad tunnel mellan din enhet och en fjärrserver. Detta gör att din enhet visas på de webbplatser du besöker som om du är i samma nätverk som din fjärrserver. Enheter som lokala myndigheter och internetleverantörer kan inte längre se din online-aktivitet. Men ISP för fjärrservern kommer att göra det.

Hur man skapar ett VPN

Om du reser mycket och vill använda internet som om du var hemma bör du ställa in en VPN mellan dina mobila enheter och en maskin du har hemma. Du kan använda en gammal bärbar dator eller en Raspberry Pi som din server och ansluta den till din router hemma. Du installerar VPN-serverprogramvaran på den här maskinen och installerar VPN-klientprogramvaran på din telefon och bärbara dator. När du är utanför ditt hemnätverk kan du aktivera ditt eget VPN och surfa på internet som om du var hemma. Du kan strömma video och få tillgång till alla tjänster som du normalt skulle göra. Din hemleverantör kan se din aktivitet, men de platser du besöker, inklusive utländska regeringar och osäkra Wi-Fi-åtkomstpunkter eller ISP: er, kan inte.

Så ställer du in ditt eget VPN på en fjärrserver

Om du inte kan lita på din hemleverantör, om du behöver dölja din onlineaktivitet från din lokala regering eller om internetåtkomst hemma är blockerad kan du ställa in en VPN på en fjärrserver, vanligtvis en virtuell privat server i molnet. Du måste lita på inte bara Internetleverantören för denna servergård utan också operatören på gården med dina surfdata. Om du kan hyra en server anonymt genom att betala med Bitcoin och säkra din server på rätt sätt kanske du kan uppnå en bra grad av anonymitet online. Du kan ansluta till den här servern när du är hemma eller reser och effektivt dölja din plats från de webbplatser du besöker. Du behöver inte längre lita på din internetleverantör hemma med dina surfdata.

Hur man skapar en VPN-server

Att ställa in ditt eget VPN kan ta viss teknisk kunskap och erfarenhet av att konfigurera servrar och nätverk. Om du ställer in ett VPN hemma, måste du också veta hur du ställer in den fysiska maskinen som fungerar som VPN-servern samt konfigurerar din hemmarruter.

Lyckligtvis finns det tillgängliga verktyg som gör detta så enkelt som möjligt för dig.

Shadowsocks

Shadowsocks är inte en fullfjädrad VPN utan snarare en HTTP-proxy. Om allt du behöver dirigera eller avkänna är din webbläsare och en handfull kompatibla appar, kommer Shadowsocks att belöna dig med en enkel installationsprocedur. På din bärbara dator eller telefon kan du installera speciell programvara eller konfigurera dina nätverksinställningar. Appar är tillgängliga i Play Store och App Store.

OpenVPN

OpenVPN är ett av de mer kraftfulla och omfattande open source-verktygen. Det är mycket svårare att installera och konfigurera än Shadowsocks, men är också mycket mer anpassningsbara. Appar är tillgängliga i App Store och Play Store.

Wireguard

Wireguard är ett nyare protokoll som även i sitt tidiga betafas redan visar stort löfte. Använd inte den för att försöka störta en regering, eftersom det fortfarande kan finnas några buggar och säkerhetshål, men det kombinerar användarvänligheten av Shadowsocks med funktionerna i OpenVPN för hemmabruk.

SSH

Om du försöker undvika långa inställningar eller konfigurationer är en enkel lösning att bara konfigurera eller hyra en server som du har SSH-åtkomst till. Du kan sedan spara tillbaka din trafik genom denna SSH-tunnel med en klient som sshuttle.

Kostnaderna för att köra ditt VPN

Det finns alltid kostnader för att driva din egen VPN-server, även om de varierar stort beroende på vad du försöker uppnå. Om du kör ett VPN hemma, förutsatt att du redan har en höghastighetsinternetanslutning, är din enda extra kostnad den enhet som VPN körs på. Detta kan vara så lågt som 20 USD. Om du har en oanvänd dator hemma kan du kanske återanvända det.

Om du hyr en VPS i molnet betalar du mellan 3 USD och 10 USD för en anständig server, liknande kostnaden för betalade VPN-leverantörer.

Kommersiella VPN: er

En kommersiell VPN-leverantör som ExpressVPN kommer att förse dig med egen programvara i utbyte mot en månatlig prenumeration. De befriar dig från svårigheterna med att konfigurera din egen server och klient, och ger dig kundsupport dygnet runt. Du kan också dra nytta av hundratals servrar i många länder som du kan växla mellan sömlöst. Dessa servrar är optimerade för strömning och nedladdning av innehåll. Du måste lita på din betalda VPN-leverantör och bör noga kontrollera deras integritetspolicy, särskilt när det gäller deras loggningspraxis.

Hur man skapar ett VPN
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.