Hur man gör en liten server till ditt hem

[ware_item id=33][/ware_item]

Ett hus som består av blå servrar och ett blått tak ovanpå


Servrar är bara datorer utan skärmar och tangentbord, men de kan vara relativt billiga att köpa, jämfört med kostnaderna för att hyra en Virtual Private Server (VPS) i molnet.

Lagring kan snabbt bli dyrt i en molninstans, men hårddiskar med över 1 TB kapacitet kostar mindre än 50 USD.

Med det i åtanke, låt oss titta på hur du bygger en hemmaserver så att du kan skära ner dyra online-lagringsutrymme.

En steg-för-steg-guide för installation av en hemserver

1. Börja med en enkel dator med en billig eller integrerad grafikprocessor (om du vill visa statistik eller grafik på en bildskärm senare).

2. Anslut datorn till en skärm och ett tangentbord (bara för installationsprocessen, så behöver du inte lära dig hur du installerar Ubuntu via nätverket).

3. Installera Ubuntu med minimikraven och aktivera ssh och öppna en port i den inbyggda brandväggen. Det är ganska viktigt att du inaktiverar lösenordsbaserad inloggning via ssh, och det rekommenderas inte att göra den öppna porten tillgänglig för allmän internet. Håll istället din hemserver bakom en fysisk brandvägg som en router och bara vidarebefordra de portar som du vill vara tillgängliga för alla.

Ubuntu-installationsstegen i detalj

 1. Förbered din server genom att ansluta bildskärm, tangentbord, mus och Ethernet-kabel
 2. Förbered en Ubuntu Live USB
 3. Sätt i Live USB i servern
 4. Starta servern och ange BIOS-inställningarna
 5. Starta från Live USB och installera Ubuntu på din server (all data kommer att raderas)
 6. Efter installationen aktiverar du shh med följande kommandon:
  sudo apt uppdatering
  sudo apt install ssh
  sudo ufw tillåta 22
 7. Du kan nu koppla bort skärmen, tangentbordet och musen och använda din vanliga dator
 8. För att ta reda på serverns interna IP-adress, navigera till din router och se listan över anslutna enheter
 9. Du kan logga in på din server med kommandot ssh [email protected]
  Byt ut 'ubuntu' med ditt användarnamn och IP-adressen med din serverns IP-adress
 10. När du är inloggad kan du lägga till din dators ssh-nyckel på servern och inaktivera inloggning med användarnamn och lösenord för din säkerhet
 11. Du är nu redo att installera program på din dator! Bäst är att börja med att få de senaste uppdateringarna:
  sudo apt uppdatering
  sudo apt uppgradering

4. När ssh är aktiverat kan du logga in på din hemserver från din bärbara dator, så länge du är i samma nätverk.

Några fantastiska saker att göra med din nya hemserver

Följande förslag är relativt enkla om du är bekväm med en kommandorad. Du kommer att behöva redigera konfigurationsfiler, men inte att programmera dig själv.

Värd din egen Tor .onion-tjänst

Betygstabell: 1 poäng för bandbredd, 1 poäng för datorkraft, 1 poäng för lagring

Hur mycket datorkraft du förbrukar kommer naturligtvis att bero på vad du är värd och dina bandbreddskrav beror på hur många som besöker din webbplats. Men för en enkel personlig webbplats kommer dina behov inte att vara mycket höga. Allt du behöver är koden för din webbplats, en webbserver (som nginx eller apache) och tor-programvaran.

Var värd för en chattjänst

Betygstabell: 1 poäng för bandbredd, 1 poäng för datorkraft, 1 poäng för lagring

En chattjänst som ejabberd är lätt att installera, men kan vara tråkig att konfigurera. Tyvärr finns det också färre personer som använder Jabber / XMPP när människor migrerar till centrala mobilplattformar, trots den utmärkta krypteringsfunktionen för OTR.

Kör en Tor-nod

Betygstabell: 2 poäng för bandbredd, 3 poäng för datorkraft, 1 poäng för lagring

Att installera och konfigurera en tor-nod är bland de enklaste saker du kan göra och är en utmärkt service för integritet. Var dock försiktig, om platsen för din dolda tjänst verkligen behöver vara hemlig, kör inte ett relä och en dold tjänst samtidigt.

Om du är på en bostadsanslutning kanske du kanske inte vill köra en utgångsnod, eftersom det kan göra att det verkar som om andra använder din internetanslutning för onda saker. Om du är i ett land där du kan hållas ansvarig för vad andra gör på din IP, ställ bara in ett relä istället.

Kör en Bitcoin-nod

Betygstabell: 3 poäng för bandbredd, 3 poäng för datorkraft, 3 poäng för lagring

Din lilla hemserver kommer troligtvis behöva en lagringsförlängning för att köra Bitcoin, som har nått 170 GB och kommer att växa med cirka 40-80 GB per år (kanske ännu mer, om samhället någonsin kan komma överens om en blockstorleksökning).

Att köra en Bitcoin-nod är en utmärkt idé om du försöker verifiera integriteten i nätverket för dig själv, till exempel om du får Bitcoin-betalningar regelbundet, eller om du investerar i det. Annars kan köra en fullständig nod bara vara ditt lilla bidrag till decentraliseringen av morgondagens finansiella infrastruktur. Bravo, du!

Kör en blixtnod

Till skillnad från att köra en Tor- eller Bitcoin-nod är en Lightning-nod främst för dig. Du kan inte använda det för mycket just nu, men löfte om omedelbara, billiga Bitcoin-transaktioner är utan tvekan spännande. För att köra en blixtnod måste du också köra en Bitcoin-nod, även om du kan skära ned på bandbreddskraven genom att inte vidarebefordra block eller transaktioner.

Kör dina egna servrar för att decentralisera webben

Internet blir mer och mer centraliserat när applikationer och data pressas in i molnet. Med bara ett dussin stora molnleverantörer runt om i världen är de mer kapabla än någonsin att spionera på oss och till och med neka oss tillgång till vår e-post, data eller kommunikation.

Genom att lägga tillbaka våra uppgifter i våra hem kan vi långsamt ta tillbaka våra rättigheter från de som kontrollerar vår integritet.

Hur man gör en liten server till ditt hem
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.