Hur IP-kontrollörer fungerar och varför de ibland har fel

[ware_item id=33][/ware_item]

Se din IP-adress.


Din IP-adress gör det möjligt för webbplatser att "se" din plats. Men sanningen är att GeoIP (IP-plats) inte är så smart.

Vi har alla sett filmer där ett tekniskt geni skriver in några arkiga kommandon och lyckas hämta den dåliga (eller bra) killen hemadress, vanligtvis med en bekväm fullfärgskopia av deras körkort att starta.

Filmer och TV kommer notoriskt att oskärpa linjerna när det gäller teknik. En scen kan visa en hacker kontrollera en webbplats som på något sätt kommer att veta den exakta platsen för ett mål. Men lyckligtvis fungerar det inte så här i den verkliga världen.

Vad är en IP-adress?

En IP-adress fungerar som ditt hus, och det är vad som låter andra datorer prata med din dator. Om du beställer en bok online måste du ange en adress för att få den. Du kan ange en alternativ adress, kanske en postlåda, men utan adress kommer du inte att få boken.

Detsamma gäller internet- och IP-adresser. En VPN kommer att dölja din plats, men datorn behöver fortfarande en adress för att få information.

Har IP Checkers min adress?

IP-ägandelistor kallas 'WHOIS'-databasen. När bitar av IP-adresser ("netblocks") tilldelas, görs namnet och adressen till den person som ansvarar för dem offentligt tillgängligt.

Det enda sättet ditt namn skulle vara i en IP-databas är om du registrerade en netblock, vilket inte kunde hända omedvetet.

Istället kommer adressen för din IP nästan säkert att peka på din ISP. Även om detta vanligtvis är tillräckligt korrekt för att räkna ut vilket land du är i, kan det inte identifiera dig personligen.

Som sagt, det har förekommit tillfällen då domstolsbeslut tvingat ISP: er att lämna användarens adresser. Åklagare kan använda GeoIP för att hitta dig, men de skulle behöva en domstolsstämning för att få personlig information från en ISP.

Hur exakta är IP-checkar?

GeoIP baseras främst på offentliga databaser som kanske inte är korrekta eller uppdaterade. Det är till fullo möjligt för din Internetleverantör att behålla sin IP-adress i ett annat land.

Om du någonsin har besökt en webbplats och sett innehåll på ett annat språk, är webbplatsens IP-adress antagligen registrerad i ett annat land.

IP-adresser som är registrerade i andra länder förklarar också varför webbplatser som använder GeoIP för att blockera eller begränsa åtkomst ibland misslyckas och förhindrar åtkomst till fel användare. Det är möjligt att du befinner dig på ett ställe, men en föråldrad databas sätter dig någon annanstans.

Kan min IP-adress ansluta mig till andra data?

GeoIP-tjänster drivs ofta av tredje part och kan koppla dina detaljer med en teknik som kallas fingeravtryck. Data kan brytas från din sökhistorik och kombineras med din IP för en mer exakt bild. Men om du inte specifikt har angett din adress och IP-adress, finns det inget sätt för en webbplats att veta exakt var du är.

Men i de flesta fall är GeoIP tillräckligt korrekt. Tro det eller ej; få människor är intresserade av dina exakta koordinater. De bryr sig bara om din grova plats så att de kan rikta dig med skräddarsytt innehåll eller tjänster.

Dölj din IP och använd en betrodd IP-kontroller

GeoIP är en intressant och användbar teknik, och det hjälper oss att se tillämpligt innehåll, men det kan också ge felaktiga resultat. Ibland kan det bli ganska irriterande att dyka upp någonstans vi inte är.

Det mest effektiva sättet att dölja din IP är att använda en VPN-tjänst, som ExpressVPN. Och om du behöver använda en IP-kontroller, se till att du använder en tjänst du kan lita på.

Hur IP-kontrollörer fungerar och varför de ibland har fel
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.