Hur fungerar DNS?

[ware_item id=33][/ware_item]

Vad betyder DNS?


Domain Name System (DNS) fungerar som Internet-telefonens katalog. I stället för telefonnummer kommunicerar datorer med numeriska adresser som heter IP-adresser som ser ut som 192.168.1.1.

Antalet är bra för datorer, men människor är fruktansvärda att komma ihåg dem. Föreställ dig att du måste veta att om du vill nå Google måste du skriva in 172.217.24.196. Och det är bara en webbplats - det finns miljoner fler på internet! Du behöver ett stort minne eller en massiv anteckningsbok och en väldigt mycket tålamod för att komma ihåg dem alla. Kommer du ihåg alla dina vänner telefonnummer?

DNS löser minnesproblemet eftersom det ger ett sätt för en dator att acceptera ett mänskligt läsbart namn (t.ex. www.expressvpn.com) och konvertera det till en IP-adress.

Hittills så bra, men här är fången: För att ta reda på vilken IP-adress som följer med vilket namn, måste du fråga en DNS-server. Som standard använder du troligtvis din Internet-leverantörs DNS-servrar (ISP), och därför kommer du att be deras DNS-server att hitta IP-adressen till dig.

Problemet är att för att hitta den IP-adress du vill måste du berätta för din Internetleverantör vem du vill prata med. Så även om de kanske inte ser vad du skickar till och från den webbplatsen, vet de vilka webbplatser du försökte eller ville besöka, eftersom du letade upp den webbplatsens IP-adress.

Vad låter DNS internetleverantörer se när du besöker en webbplats?

Tänk på DNS ​​som att ringa katalogförfrågningar (vi antar att det fortfarande är en sak !?). Operatören kommer att fråga dig vem du letar efter och de kommer då att ge dig den personens telefonnummer. Om du inte ger dem namnet kan de uppenbarligen inte slå upp det telefonnumret.

Men det är inte allt; telefonföretaget känner också till följande metadata:

  • Vem du vill ringa (för att du berättade för dem)
  • Vilken tid du gjorde begäran
  • Troligtvis ditt telefonnummer och vart du ringde från

Sammantaget kan de säga: ”En person med telefonnummer xxx ringde klockan 19:05 den 18 september 2017 och bad om John Smiths telefonnummer”. Det är ganska mycket information om dig.

Det som är värre är att en tredje part kan anta att om du ringer för att köra förfrågningar för ett John Smiths nummer, du också vill prata med sa John Smith - och det är helt möjligt att han kan vara en person av intresse för någon som spionerar på dig.

Men hur relaterar katalogförfrågningar till ett internetbaserat scenario? Om du vill besöka www.expressvpn.com kommer följande att inträffa:

  • Skriv webbadressen i din webbläsare
  • Din dator skickar en begäran till din DNS-server för att be om IP-adressen
  • DNS-servern hittar IP-adressen och returnerar den till din dator

DNS-servern kan se att en dator på IP-adressen 192.168.1.1 letade upp IP-adressen för www.expressvpn.com kl 18:06 den 18 september 2017.

Det enda skälet till att din dator skulle försöka slå upp det namnet skulle vara om du försökte ansluta till det. Så, precis som telefonnummeranalogin, kan det antas att det är en webbplats du vill besöka.

Skydda din DNS-trafik med ExpressVPN

Den goda nyheten är att när du ansluter till ExpressVPN, hanterar våra servrar alla dina DNS-förfrågningar - inte din ISP.

Eftersom ExpressVPN säkrar din trafik kan din ISP inte ens veta om du gör en DNS-begäran. Vi loggar aldrig DNS-förfrågningar, och när vi letar upp ett namn för din räkning är all annan DNS-server att se vår serveradress - de kan aldrig se dig.

Eftersom alla på samma server delar samma DNS-server som du, kommer alla förfrågningar från en enda källa och blandar dina förfrågningar med alla annans. Även om någon skulle vara intresserad av DNS-trafik skulle de inte kunna isolera någon speciell användare.

Låt oss köra igenom katalogfrågan senare, men den här gången för en användare som är säkrad med ExpressVPN:

  • Skriv www.expressvpn.com i din webbläsare
  • DNS-sökningen går till en ExpressVPN DNS-server
  • Din Internetleverantör kan inte se den eller ens identifiera den som DNS-trafik
  • Vår DNS-server gör begäran för dina räkning

Hur det här ser ut för en annan DNS-server är: En ExpressVPN-server begärde adressen till www.expressvpn.com klockan 19:09 18 september 2017. Kort sagt, den berättar ingenting om vem som faktiskt lämnade begäran, och därmed din integritet är säkrad.

Hur fungerar DNS?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.