Hur du byter ut gamla eller skadade hårddiskar på ett säkert sätt

[ware_item id=33][/ware_item]

safe-hårddisk-förfogande


Om du är som de flesta andra datoranvändare kommer du sällan att slänga bort eller ta bort data. Och med att diskutrymme blir billigare och billigare behöver du sällan göra det. Men om du någonsin behöver bli av med en gammal hårddisk är det viktigt att vidta försiktighetsåtgärder först.

Kostnaden för minneslagring har minskat dramatiskt under de senaste åren. Enligt data samlade av John C. McCallum skulle en hårddisk med tillräckligt med utrymme för att hålla två Terabyte (TB) data ha kostat dig 1 360 USD under 2004. Tre år senare, 2007, låg priset ner till 530 USD. 2010 skulle det bara ha kostat $ 140 USD och 2013 $ 110 USD.

Idag kan du få nästan dubbelt så mycket utrymme för $ 110 USD, och två TB-enheter är nu på den mindre änden av det tillgängliga spektrumet av hårddiskar.

Hur man förbereder sig för en hårddiskfel

Det är viktigt att konfigurera din dator ordentligt för att se till att hårddisken är krypterad. Detta är enkelt att installera på en Mac med det inbyggda FileVault. Windows-användare kan använda program som Bitlocker för att kryptera sina hårddiskar och de flesta Linux-distributioner, som Ubuntu, har den här ursprungliga krypteringsfunktionen.

Det rekommenderas att behålla en fysisk andra hårddisk (inte bara en separat partition på din interna hårddisk). En stationär dator kan ofta enkelt anpassa en annan hårddisk till sitt torn, och en extern hårddisk gör det för mindre torn eller bärbara datorer. Om du bara säkerhetskopierar dina viktigaste data, blir lagringskraven inte dyra alls.

Oavsett vilken säkerhetslösning du väljer, kom ihåg att kryptera dina säkerhetskopior. Kryptering tillämpas vanligtvis genom att bara kryssa i en ruta och kommer att säkerställa att data skyddas från anfall, stöld eller förlust.

Hårddiskfel kan vara svårt att förutse, och ibland är de plötsliga och omedelbart dödliga. För det mesta kommer dock hårddiskfel sakta att krypa upp på dig, med fler och fler fel som uppstår när du startar datorn, fler systemkrasch och ett ökande antal otillgängliga filer.

Förhoppningsvis kommer den typiskt långsamma typen av misslyckande att du kan flytta filer till en ny enhet utan betydande dataförlust.

Byt ut din hårddisk

Med tanke på hur snabbt hårddiskarna blir större och billigare kommer du förmodligen att byta ut maskinens hårddisk innan du byter ut din dator. Hårddiskar har snabbt rörliga delar och är en av de minst hållbara delarna av en dator, med en genomsnittlig livslängd på bara tre till fem år.

Trots en så kort livslängd finns det en livlig marknad för använda hårddiskar. Vissa människor köper dem för billig datalagring, medan andra, som kriminella grupper, systematiskt köper upp gamla hårddiskar för att leta efter privata data och företagshemligheter.

Lösenord och kakor lagrade på hårddiskar kan vara särskilt värdefulla, men din personliga information kan också efterfrågas av många skäl, inklusive identitetsstöld.

Hur du hanterar din gamla enhet

När du har flyttat dina data till en ny enhet måste du bli av med din gamla hårddisk. Helst fungerar din hårddisk fortfarande fortfarande, och du kan formatera den med de inbyggda verktygen i ditt operativsystem, till exempel DiskWipe på Windows, Disk Utility på Mac OS X eller Gnome Disk Utility på Ubuntu.

Formatera helt enkelt hela enheten, skriv över den med nollor (välj det här alternativet i diskverktyget) och upprepa eventuellt processen en eller två gånger, bara för att vara säker.

Att återställa dina data nu blir oerhört svårt och oöverkomligt dyrt. Även om en välfinansierad motståndare, till exempel en stor regerings spionagentur, kanske fortfarande kan återställa en del av dina uppgifter.

Högprofilerade mål för övervakning kommer troligen att behöva genomgå några extra steg för att göra deras hårddiskar oläsliga, till exempel att demontera hårddisken och slipa ytorna på skivorna eller rita delarna. Men dessa processer rekommenderas inte för oerfarna användare och kan utgöra allvarliga hälsorisker.

Se till att gamla system är skyddade

Det är aldrig för sent att se till att gamla hårddiskar inte innehåller okrypterade personuppgifter. Kryptering var inte så utbredd som det är nu, även så nyligen som för tre år sedan, så troligen är dina gamla enheter inte ordentligt säkrade.

Om du inte har möjlighet att torka av hårddisken, till exempel på grund av att din dator inte längre kan upptäcka den, kanske andra inte kan komma åt dina data. Det är emellertid ibland svårt att bedöma hur lätt en hårddisk kan fixas och att osäkerheten kan medföra risk.

Det enklaste sättet att göra din hårddisk oläslig, i fall där du inte har åtkomst till den, är att borra ett hål i eller slå den med en hammare.

Att förstöra en hårddisk på ett sådant sätt kräver stor försiktighet och erfarenhet av borrning. Du kommer antagligen att behöva tillämpa mycket kraft som kan orsaka skada på dig eller din omgivning.

Kassera gamla hårddiskar på ett säkert och ansvarsfullt sätt

Kom ihåg att hårddiskar inte bara kan kasseras i hushållsavfallet, eftersom de innehåller giftiga material och delvis är återvinningsbara. Din närliggande elektronikmarknad eller återvinningsstation bör kunna hjälpa dig.

Bild: KirillM / Insättningsfoton

Hur du byter ut gamla eller skadade hårddiskar på ett säkert sätt
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.