FaceApps popularitet uppmanar integritetsproblem, men när kommer vi att lära oss?

[ware_item id=33][/ware_item]

FaceApp-logotypen, med horn.


Chansen är stor att du nyligen har träffat foton av vänner och familjår in i framtiden, tack vare den virala fotoappen FaceApp.

Appen, som först blev framträdande 2017, har gjort ett slags comeback på grund av det populära #FaceAppchallenge, drivet av kändisar som laddar upp en återgivning av hur deras framtida jag kan se ut.

Visa detta inlägg på Instagram

När du tar en resa till år 3000.

Ett inlägg delat av Jonas Brothers (@jonasbrothers) den 16 jul 2019 kl. 14.38 PDT

Men trots den sociala medias tränas till synes oskadliga karaktär, kom integritetsproblem fram efter en tweet (nu raderad) av säkerhetsforskaren Joshua Nozzi.

En raderad Joshua Nozzi Tweet om Faceapp.

Joshua publicerade sedan en slags ursäkt och sade att han "hade fel att ha lagt ut anklagelsen utan att testa den först." Men massor av publikationer plockade på den tweeten, med en högt som förklarade att "Ryssarna äger alla dina gamla foton."

Frågan väcker nu uppmärksamhet vid USA: s högsta ledningar, med senatens minoritetsledare Chuck Schumer som gör en officiell begäran till FBI att genomföra en nationell säkerhetsutredning av FaceApp.

Är FaceApps integritet väsen verklig?

FaceApps kärngrupp, inklusive dess VD och utvecklare, verkar från S: t Petersburg, som (uppenbarligen) inte hjälper saken och är den viktigaste poängen för de flesta av de olika rösterna..

Appens användarvillkor gör lite för att dämpa oro. Om du laddar ner och registrerar dig på FaceApp ger du företaget ”en evig, oåterkallelig, icke-exklusiv, royaltyfri, världsomspännande, fullt betald, överförbar sublicensierbar licens för att använda, reproducera, ändra, anpassa, publicera, översätta, skapa derivat verk från, distribuera, offentligt utföra och visa ditt användarinnehåll och alla namn, användarnamn eller likhet som tillhandahålls i samband med ditt användarinnehåll i alla medieformat och kanaler som nu är kända eller senare utvecklade, utan kompensation till dig. "

Och dess integritetspolicy tar ett steg längre: "genom att registrera dig för och använda tjänsten godkänner du överföringen av information till USA eller till något annat land där FaceApp, dess dotterbolag eller tjänsteleverantörer har anläggningar."

TL; DR: FaceApp äger allt ditt innehåll

När FaceApp har laddats upp äger och kan överföra allt ditt innehåll till servrar i länder där det har en fysisk närvaro (läs: Ryssland). Dessutom har den fria tyglar att göra vad den vill med det, inklusive att ändra, distribuera eller visa det offentligt.

Om du inte är nöjd med det här är det inte mycket du kan göra bortsett från att ta bort appen och aldrig använda den igen. En del av serviceavtalet avstår från din rätt att stämma företaget vid domstol.

Ja, villkoren och integritetsimplikationerna är otroliga. Men är företaget verkligen en stooge för den ryska regeringen på ett uppdrag att invadera miljoner amerikaners personliga liv?

Inte riktigt, säger säkerhetsforskarna Elliot Anderson och Will Strafach. De säger att det inte finns några bevis för att FaceApp laddar upp användarens fullständiga kamerarullar till fjärrservrar. Elliot tilllade i ett uttalande till NBC News att "i allmänhet frågar denna app inte mycket data från användaren."

I ett uttalande till TechCrunch adresserade FaceApps VD Yaroslav Goncharov direkt kontroversen och anklagelserna om invasion av privatlivet.

Han sa att "vi säljer eller delar inte användardata med tredje part", och tillägger att "alla FaceApp-funktioner är tillgängliga utan att logga in, och du kan bara logga in från inställningsskärmen. Som ett resultat loggar 99% av användarna inte in; därför har vi inte tillgång till data som kan identifiera en person. "

Appens molninfrastruktur finns inte heller i Ryssland, där företaget använder en kombination av Amazon Web Services och Google Cloud för att hålla sin AI-redigeringsteknik flytande.

Så medan dina obekväma selfies förmodligen inte kommer att ingå i en massiv databas som övervakas av KGB, avslöjar FaceApp-kontroversen potentiella problem med sekretess i vår omfamning av allt teknik.

Men hur är det med min integritet??

Den olyckliga verkligheten är att vi inte gör tillräckligt för att hålla tekniska företag ansvariga för de uppgifter de begär.

Hur ofta har du skyndt accepterat alla appbehörigheter som lagts fram i en hast att redigera din selfie med det senaste kattfiltret? Du ger troligen uttryckligt medgivande för att appen ska övervaka och samla mer information än vad som är absolut nödvändigt.

I själva verket är det praktiskt taget ingen skillnad mellan FaceApp och Facebooks servicevillkor, som också ger företaget en "icke-exklusiv, överförbar, sublicensierbar, royaltyfri och världsomspännande licens för att vara värd, använda, distribuera, modifiera, köra, kopiera, offentligt utföra eller visa, översätta och skapa derivatverk av ditt innehåll. "

Låt oss inte glömma att kärnan i Cambridge Analytica-skandalen var en till synes oskyldig frågesport app som kallas "thisisyourdigitallife." Många accepterade snabbt alla slutanvändaravtal med en tanke på vad som kan omfatta. Under processen fick skrupelfria utvecklare tillgång till personuppgifter från 87 miljoner människor.

Det råder ingen tvekan om att teknikföretag kan göra mer för att hjälpa användarna att förstå vad de får till sig. Men vad är incitamentet för dem att göra det när hela modellen hänger på en mycket invasiv ram av datapunkter för exakt annonsinriktning?

Visst, då och då finns det en skandal som utbryter och förargade användare gipsmeddelanden på samma plattformar som de hatar på. Men nyhetscykeln fortsätter och det gör vi också. Det finns räkningar att betala och jobb att komma tillbaka till. Vår integritet kan vänta ytterligare en dag.

FaceApps popularitet uppmanar integritetsproblem, men när kommer vi att lära oss?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.