Det är lysande. Men vad är internet?

[ware_item id=33][/ware_item]

Det är lysande. Men vad är internet?


Vi använder det varje dag och det har blivit en absolut viktig del av våra liv. Men vad är egentligen Internet?

Ordboken definierar det således:

"Ett globalt datornätverk som tillhandahåller en mängd olika informations- och kommunikationsanläggningar, bestående av sammankopplade nätverk med standardiserade kommunikationsprotokoll."

Men vilket värde har det? Det är ju inte en konkret enhet.

Internet är bara lika användbart som den information som folk lägger på den. Det är bara en datainsamling. Utan den verkliga världen och riktiga människor som gör riktiga saker, skulle det inte finnas något att sätta online. Internet skapar inte, det kan bara regurgitera.

Vi behöver fortfarande den verkliga världen: de verkliga forskarna, de verkliga konstnärerna, de verkliga författarna. Vi behöver verkliga skapelser, byggda offline. Annars har vi inget annat än åsikt. Internet kan inte ersätta kunskap. Det kan inte ens lära sig. Allt det kan göra är att lagra det vi redan vet.

Internet är ungefär som en garderob. Det är bara användbart när du har kläder. Och för att göra kläder behöver vi en skräddare.

Trots detta kan Internet vara en plats av förundran och förvirring. Den är full av läckra infonuggets, bara väntar på att bli upptäckt. Till exempel…

Vad väger internet?

Med hjälp av lite mycket grov matematik har det uppskattats att Internet väger ungefär samma som en jordgubbe. Eller ett medelstort ägg, om du hellre vill.

internetutvecklingMänniskor står i kö för att använda Internet som en apa ser på.

Utvecklingen av Internet

I början fanns det ingenting. Inte ens en enda kattvideo.

Och sedan kom Internet. Det började långsamt, och människor använde det initialt bara för att söka efter begränsad information.

Sakerna förändrades snabbt. Dagens internet är ett stort och ständigt utvecklande verktyg som innehåller en häpnadsväckande mängd information. Det är häpnadsväckande vad man kan lära sig från bara några Google-sökningar. Det förbinder också människor över hela planeten, så att de kan interagera och dela kunskap som ingenting vi någonsin har känt tidigare.

Det finns också underhållningen. Musik- och filmindustrin inser äntligen internetens kraft. Det är en fördel, inte ett hinder att ha dina skapelser tillgängliga för någon, när som helst. Ett konstverk kunde nu potentiellt ses av 3,2 miljarder människor (mängden människor i världen med internetuppkoppling). Det är otroligt. Det är en exponeringsnivå som alla konstnärer i det förflutna bara kunde drömma om.

Bra. Men hur stort är Internet?

Internet beräknas vara 1,2 zettabyte - och växer. En zettabyte är en biljon gigabyte.

En dubbelskikts Blu-ray-skiva (industristandarden) är 50 GB. Det betyder att du behöver 24 miljarder Blu-ray-skivor för att hålla innehållet på Internet.

En Blu-ray-skiva är 12 cm bred, vilket gör sin radie 6 cm. Med hjälp av kraften i matematik (πr²) får vi ytan på en blåstråle till 113,1 cm².

Så Internet är 24 miljarder gånger 113,1 cm².

Detta fungerar på 271 km² (168 miles²). Vilket innebär att Internet är ungefär lika stort som Barbados.

Hur fungerar Internet?

Internet är ett nätverk av datorer, av vilka det finns två huvudtyper:

  • Local Area Network (LAN): Ett LAN är två eller flera anslutna datorer i närheten, som bara delar data mellan sig med en stängd anslutning. Det är den typ av installation som du kan se på ett kontor.
  • Wide Area Network (WAN): Ett WAN består också av två eller flera datorer, men de är längre ifrån varandra. Uppgifterna delas via telefonlinjer, fiberoptik eller satellit och anslutningen är öppen. Internet är ett WAN.

För att fungera korrekt behöver dessa nätverk a server.

En server är en dator som kör programvara och lagrar information. Den delar sedan denna information med andra datorer som begäran den. Webbsidor lagras på servrar och när du skriver in en URL ber du om information från en server. Servern ger dig tillgång till den här informationen och visar den på webbsidan.

Din dator blir klient i detta utbyte. Webbläsare (Chrome, Safari, Opera) begär informationen från servern och visar den sedan på ett sätt som är vettigt för dig.

Internet kattAlla tyst! Titta på den söta katten! Titta på CUTE CAT!

Men vad händer om jag bara vill titta på kattvideor?

Inga problem! 300 timmar video laddas upp till YouTube varje minut. Det är 18 000 timmar video per timme, vilket är 432 000 timmar per dag. Det betyder att det finns 49,31 års video som laddas upp till Youtube - Every. Enda. Dag.

Det beräknas 15% av den dagliga internettrafiken avser katter. Förutsatt att YouTube följer denna trend, 7,39 år av kattvideor laddas upp till YouTube varje dag. Ingen kan se så mycket katt.

World Wide Web eller Internet?

Numera är villkoren Internet och World Wide Web utbytbara. Men de är inte tekniskt samma sak.

  • Internet är ett nätverk av anslutna datorer runt om i världen.
  • World Wide Web är en del av Internet. Det är ett virtuellt nätverk av webbplatser, alla anslutna via länkar till varandra.

World Wide Web uppfanns av en man vid namn Tim Berners-Lee 1989. Det fanns ett internet innan dess och datorer kunde kommunicera med varandra på distans, men det fanns inga webbsidor.

Vad är Internet byggt med?

World Wide Web är mestadels en samling filer, alla formaterade som HTML-dokument. HTML innehåller länkar, text och bilder.

Alla webbsidor är byggda med HTML-filer. Din webbläsare kommer att läsa HTML, sedan visar den webbsidan.

Du kan se HTML på en sida mycket enkelt. Högerklicka bara på den här sidan och välj sedan Inspektera eller Inspektera element. Det som visas till höger är grunden på webbsidan - det är allt HTML.

Bakom HTML finns Cascading Style Sheets (CSS) och Javascript (JS). Dessa filer tillåter programmerare att manipulera HTML.

Du kan till exempel ställa in varje titel på din sida till fyrtio pixlar i CSS. Nu varje gång du anger en titel i HTML-filen blir den fyrtio pixlar hög.

Det här ser ut så här:

HTML:

Detta är en titel!

CSS: h1 {font-size: 40px;}

url-adressWebbadressen är adressen till webbsidan.

URL: er tar dig dit du behöver vara

En URL är en enhetlig resurslokalisator, även känd som en webbadress. Så här vet din webbläsare var du ska leta efter den sida du vill visa.

Det är inte många som skriver ut hela URL-adresser längre. De flesta webbplatser hittas via en länk från en annan sida eller från en sökmotor. Webbadresser kan vara långa och besvärliga och att komma ihåg dem kan vara tuffa. Lyckligtvis indexerar sökmotorer webbsidorna så att vi inte behöver komma ihåg webbadressen.

Men vad betyder allt?

Detta är en ålder av matematik - stort antal och massiv processorkraft.

Internet är den drivande kraften bakom det eftersom Internet är stora siffror och massiv processorkraft. Och allt visas med vacker grafik och kattvideor.

Det här är en bra tid att leva. Men med stor kraft kommer stort ansvar. Internet är den största uppfinningen av mänskligheten, och vissa försöker kontrollera det. Vi måste hålla Internet gratis och öppet för alla. Och det är något som är värt att kämpa för.

Så vad är Internet? Det är allt. Och ingenting. Den har kraften att förena världen och kraften att förstöra den. Internet är allt du vill att det ska vara. Det är världen till hands och din portal till stjärnorna.

Internet är underbart. Och vi skulle vilja behålla det så.

Bild: studiostoks / Dollar Photo Club
Internet Evolution: riccardo1990 / Dollar Photo Club
Katt !: Alena Ozerova / Dollar Photo Club
URL: bakhtiarzein / Dollar Photo Club

Det är lysande. Men vad är internet?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.