Är du fast vid nyårets resolutioner? Här är tio förslag för att förbättra din cybersäkerhet 2020

[ware_item id=33][/ware_item]

En lista med titeln 2020 med bockar bredvid varje rad.


Med det nya året och decenniet (!) Nästan över oss är det dags att sätta sig ner och utarbeta några ambitiösa nyårslösningar. Du kanske vill träffa gymmet mer, kolla några resmål från din lista (även om det kan vara virtuellt) eller hålla dig i nära kontakt med vänner och familj.

Vi har några cybersäkerhetsrelaterade resolutioner som du kanske vill överväga att lägga till din lista om du inte redan har gjort dem. Vissa av dessa tar bara några sekunder, medan andra kan ta evigt (som att uppdatera dina enheter - vi skämt, nästan).

Kolla in dessa nyårslösningar för cybersecurity för 2020:

 1. Använd HTTPS överallt
 2. Börja använda en säker meddelanden-app
 3. Börja också använda en sekretessorienterad webbläsare
 4. Använd starka lösenord; lagra dem i en lösenordshanterare
 5. Använd 2FA och MFA där det är möjligt
 6. Var försiktig med allmän Wi-Fi
 7. Var mer försiktig med vad du delar online
 8. Ta bort konton som du inte längre behöver
 9. Tänk innan du klickar på den e-postlänken
 10. Uppdatera dina enheter

1. Använd HTTPS överallt

Om en webbplats använder HTTPS (indikeras av det gröna låset i webbläsarfältet) betyder det att data mellan din webbläsare och webbplatsens server är krypterade.

Det finns fortfarande massor av webbplatser som inte erbjuder den här grundläggande HTTPS-krypteringen, men utsätter dina data för din ISP, din server ISP, din Wi-Fi-router / operatör och alla enheter mellan din ISP och serverens ISP.

Med EFF: s HTTPS Everywhere-förlängning (tillgängligt för Firefox och Chrome och ingår i ExpressVPN-webbläsarutvidgningarna) kan du se till att all data som reser mellan din webbläsare och en webbplatss server är krypterad. Du kan korsa denna upplösning på några sekunder.

 • Hämta HTTPS överallt

2. Gör övergången till en säkrare meddelanden-app

Från WhatsApp till Snapchat ger meddelandeappar en enkel tjänst att kommunicera med vänner, familj och medarbetare.

Men utan kryptering kan dina meddelanden läsas av företaget bakom appen, tredje parter och regeringar som samlar in privat information om sina medborgare.

Tack och lov använder flera meddelandeappar en-till-ende-kryptering för att förhindra att någon utom dig och den avsedda mottagaren ser meddelandets innehåll. Vi rekommenderar att du får Signal (tillgängligt på iOS, Android och Desktop), eftersom det utan tvekan har det säkraste meddelandeprotokollet för partiet, är standardkrypterat som standard och är helt öppen källkod så att dess säkerhet kan garanteras för.

Det kanske svåraste med att använda dessa meddelandeappar är att få alla andra du meddelar att använda samma app som du gör. Men din personliga integritet och säkerhet är värt det.

 • Bästa meddelandeappar för att hålla dina meddelanden privata och säkra
 • Hur du skyddar dina meddelandeappar med ett lösenord

3. Börja också använda en sekretessorienterad webbläsare

Helst bör din webbläsare uppdateras ofta för att skydda dig mot nya hot.

Vi rankade de mest populära webbläsarna baserade på integritet och säkerhet, och medan Tor Browser kom ut på toppen såg vi att Firefox och Krom-baserade Brave var bättre lämpade för daglig användning. Båda är öppen källkod och har en mängd olika innehåll och annonsblockerande alternativ.

 • De mest populära webbläsarna rankas efter deras integritet och säkerhet
 • Vad är webbläsaravdelning?

4. Använd starka lösenord och lagra dem i en lösenordshanterare

Du har hört det tidigare, men "lösenord" är INTE ett bra lösenord. Varken är ditt namn, födelsedatum eller din hemstad. Gör dina lösenord svårare att gissa - till exempel genom att använda en slumpmässig lösenordsgenerator - och lagra dem i en lösenordshanterare. På så sätt behöver du bara komma ihåg lösenordet för din lösenordshanterare. Skriv bara inte ner det.

 • ExpressVPN: s slumpmässiga lösenordgenerator
 • Hur man använder en lösenordshanterare

5. Använd 2FA och MFA där det är möjligt

Ett lösenord är helt enkelt inte säkert längre - du vill fördubbla ditt skydd med en annan lösenord. Denna fördubbling av lösenord kallas ofta tvåfaktors- eller flerfaktorsautentisering och blir snabbt en standardform för ytterligare säkerhet som krävs för dina konton. Du gör antagligen redan detta i viss kapacitet med en SMS-kod som skickas till din telefon eller med en app.

 • Varför ska jag använda tvåfaktorautentisering?
 • Vilken tvåfaktors autentiseringsmetod ska du använda?

6. Var försiktig med allmän Wi-Fi

Det kan finnas många offentliga Wi-Fi-hotspots att låsa din enhet till för gratis åtkomst till internet. Men det betyder ofta att din onlineaktivitet är prisgiven för Wi-Fi-leverantören, som, om den är okrypterad, kan utsätta din trafik för någon.

Bortsett från att använda ett VPN för att skydda dig på allmän Wi-Fi, se till att du inte automatiskt ansluter till dessa nätverk, använder data om du kan och undvik att skicka känslig information som ditt kreditkort i offentliga Wi-Fi-nätverk.

 • Vilken information passerar via mobila Wi-Fi-nätverk
 • Hur offentlig Wi-Fi kommer till ett pris för sina användare
 • Hur du använder ett VPN för att skydda dig på allmän Wi-Fi

7. Var noga med vad du delar online

Ibland är det svårt att inte dela det du har på Facebook och Instagram eller ropa till Twitter-tomrummet. Tänk dock på att när du gör det alltid finns det en chans att någon kan ta reda på vad du gör, var du är och vem du är med.

Mycket kan göras med den informationen, inte minst för att phish dig, eller rikta dig till en social engineering attack. Gå igenom dina foton och gör dem privata på sociala medier, eller radera dina inlägg helt och hållet om du tycker att det ger för mycket bort.

 • Hur du gör dina bilder mer privata på sociala medier
 • Vad är socialteknik?
 • Vad är phishing?

8. Radera konton som du inte längre använder

Facebook inte längre glädje? Slutat med appar och tjänster som du registrerade dig för? Just Delete Me har ett användbart sammanhang av webbplatser och tjänster som hjälper dig ta reda på om du kan ta bort dina olika konton. Om du vill #DeleteFacebook eller andra sociala medier och meddelandekonton har vi en guide för det.

 • Hur du tar bort det som Google vet om dig permanent
 • Hur du tar bort alla dina onlinekonton

9. Tänk två gånger innan du klickar på den e-postlänken

All säkerhet i världen kan inte hjälpa dig om du faller för ett phishing-försök. Lär dig hur du kan försvara dig mot phishing-attacker och när du ska ifrågasätta begäran om dina lösenord och kreditkortsinformation.

10. Uppdatera dina enheter

Slutligen, och vi vet att det är ont, kommer en uppdatering av dina enheter att skydda dig mot skadlig programvara, programvarufel och nolldagar. Uppdatera bara dem, och medan du väntar kan du njuta av en paus från skärmen också.

Vilka är dina nyårslösningar för 2020? Berätta inte för oss!

Är du fast vid nyårets resolutioner? Här är tio förslag för att förbättra din cybersäkerhet 2020
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.