Är DNA-tester hemma värda sekretessriskerna?

[ware_item id=33][/ware_item]

Är DNA-tester hemma värda sekretessriskerna?


Jag medger att jag alltid har varit fascinerad av DNA-testsatser. Min släktlinje är komplex och spänner över en rad kulturer och geografiska regioner, så jag har varit ivriga att komma till botten av det. Dessutom skulle det vara coolt att förstå vilken typ av medicinska tillstånd jag kan vara mottaglig för och vilka försiktighetsåtgärder jag kan behöva vidta.

Och jag är inte ensam. En av 25 amerikaner har nu tillgång till sina personliga genetiska data, med de fyra ledande genetiska databaser som nu innehar information om uppskattningsvis 26 miljoner människor.

En del av charmen är hur lätt processen är. Testningssatser är prisvärda och börjar på cirka 65 USD. Och allt du behöver göra är att skicka in ett prov av din saliv och vänta på att resultaten skickas tillbaka till dig. 

Ditt DNA som produkt

DNA-testsats verkar vara alla roliga och spel tills du inser att du villigt betalar hårda kontanter för att företag ska hålla några av dina mest personliga detaljer. Och de håller inte exakt hemligheten heller. 

23andme, en av de mer populära DNA-testtjänsterna, började sälja tillgång till anonymiserad DNA-data till mer än 13 företag 2016, inklusive läkemedelsproducenten GlaxoSmithKline, som betalade nästan 300 miljoner USD för det.

Visst, de flesta kunder accepterar villkoren i detta program och kan välja bort. Men hälsovårdsadvokater pekar på förvirrande integritetsförklaringar och säger att kunder ofta inte är medvetna om vad de lämnar över eller i vilken utsträckning DNA-företag utnyttjar denna information. 

Kan DNA-kit berätta viktiga saker?

Resultaten om ditt arv kan vara intressanta, men de är inte perfekta, särskilt om du inte är av europeisk härkomst. Detta beror på att många fler människor av europeisk härkomst har tagit testerna och tillhandahållit databaserna mest information att dra ifrån.

För vissa är deras DNA-testresultat ett sätt att undersöka vad deras hälsorisker är och använda det som en grund för ett nytt samråd med sin läkare. 

Men läkarna säger att testsatser kan orsaka onödiga ångest, särskilt eftersom det fortfarande finns mycket utrymme för förbättringar när det gäller hemmaprövningens noggrannhet när det gäller att identifiera mottaglighet för sjukdomar och troliga egenskaper. I själva verket har falska positiva effekter för genetiska tillstånd lett till nära katastrofer, som en användare som planerade en förebyggande bröstkirurgi när ett test felaktigt indikerade en mutation starkt kopplad till bröstcancer.  

Ett annat skäl till att du inte kan lägga för mycket vikt på information från konsumentens DNA-kit är medan de kan återspegla din sannolikhet för att drabbas av en sjukdom, de har inte någon faktor i livsstilspåverkan som din kost, oavsett om du röker, miljön du bor i , och hur aktiv du är. 

Utöver nyhetsfaktorn är det svårt att komma med ett tvingande skäl att välja DNA-testsatser. 

Men det är för forskning!

DNA-tillverkare har aldrig dolt det faktum att deras företag handlar lika mycket om att samla en enorm mängd genetisk data som betjänar personer som är nyfikna på deras förfäder. Värdet på de data som de samlar in är hur de kan hålla kostnaden för ett DNA-test inom räckhåll för den genomsnittliga personen.

DNA-testföretag kan hävda att deras databaser bidrar till saker som cancerforskning eller förebyggande av diabetes, men även om det är sant betalar läkemedelsföretag inte 23 och stora pengar som en filantropisk strävan. Oavsett vilket läkemedelsföretag som gör ett genombrott kommer att vara mer fokuserade på att patentera mediciner och tjäna miljarder av upptäckten. 

Och som nyligen visade fall av prishöjningar på läkemedel är hälsoindustrin inte en ädel frälsare för att göra en bättre värld för oss alla. Det är upp till dig om du är O.K. med dessa företag som drar nytta av dina uppgifter.

Men det hjälper till att lösa brott!

Sedan finns det ökningen av att använda GEDmatch, en släktforskningsdatabas, för att lösa brott, den mest högprofila instansen var förra årets fångst av en man som tros vara Golden State Killer, en seriemördare som var aktiv i Kalifornien på 1970- och 80-talet . Utredare behöver inte hitta en exakt matchning till DNA som hittas vid brottsplatser utan snarare täta matcher som kan hjälpa till att sammanställa en lista över avlägsna släktingar - en teknik som har visat sig värdefull i detta kalla fall och dussintals fler som sedan dess har blivit knäckt på liknande sätt.

Även om detta kan vara en vinst för brottsbekämpning och rättvisa har det väckt etiska problem. Bör någon bara försöka ta reda på om släktträdet vara en del av en straffutredning? Denna användning av DNA-databaser kräver också att individer är identifierbara, inte en del av ett anonymiserat aggregat.

Efter att polisen löste Golden State Killer-ärendet ändrade GEDmatch sina användarvillkor så att användare måste välja att deras DNA-profiler ska inkluderas i brottsbekämpningssökningar, och brottsutredningar som använder webbplatsen är nu begränsade till allvarliga kategorier som mord och våldtäkt.

Kan ditt DNA användas mot dig?

GEDmatchs ändring av servicevillkoren pekar på en annan oro över DNA-tester hemma: Även om du samtycker till ett företags villkor idag, kan de alltid ändras i morgon, för bättre eller sämre.

En annan oro är möjligheten att ditt DNA en dag kommer att användas av försäkringsbolag för att bedöma din försäkring. I USA finns lagar för att förhindra diskriminering baserad på genetik för att få sjukförsäkring och anställning, men individer kan nekas livförsäkring baserat på kliniska genetiska test. Huruvida denna lag en dag kommer att utvecklas till att inkludera genetiska tester hemma är att se.

Och kom ihåg att ditt test inte bara avslöjar din genetiska kod utan också ger glimtar till nära familjemedlemmar.

Sedan finns det hackare

Slutligen har allt i en databas potential att hackas, oavsett skyddsåtgärder.

Jag tyckte att DNA-satser var ofarliga, så att de behandlade dem som ett roligt experiment. Men företag kan inte lita på våra uppgifter. Och jag är inte villig att fatta chefer för verkställande direktörer genom att frivilligt överföra min information till dem. 

Jag säger inte att du borde göra detsamma. Men förstå integritetsriskerna innan du tar steget.

Är DNA-tester hemma värda sekretessriskerna?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.