Är Craig Wright mannen bakom Bitcoin?

[ware_item id=33][/ware_item]

vem-är-Satoshi-Nakamoto


Kommer den riktiga Satoshi snälla att stå upp?

Det är frågan i allas sinnen den här veckan efter att den australiensiska datorforskaren och affärsmannen Craig Wright påstod sig vara Satoshi Nakamoto - uppfinnaren av Bitcoin.

Wrights "bekännelse" har publicerats i stor utsträckning i BBC, GQ, The Economist och hans personliga blogg. Det har också väckt ett antal svar som hävdar att Wright faktiskt inte är Nakamoto. Så vem har rätt? Är Craig Wright personen bakom aliaset till Satoshi Nakamoto? Vi bestämde oss för att ta på oss våra detektivkappar och avslöja mysteriet själv.

Så var börjar vi?

Till skillnad från andra avslöjanden av alter ego har jakten på Satoshi Nakamotos sanna identitet involverat många individer som spekulerats för att vara uppfinnaren av Bitcoin, men hittills har alla troliga kandidater förnekat det. Fram till idag är identiteten på Satoshi Nakamoto ett av internetens stora mysterier.

Wright är bara den senaste i en lång rad möjliga kandidater som ska vara Nakamoto, men han är den första som påstås vara Bitcoin-uppfinnaren själv. Till stöd för sina vilda påståenden har Wright erbjudit en rad bevis som ansluter sig till den svårfångade programmeraren och till och med har godkännanden från andra individer bakom Bitcoin som bekräftar sina påståenden. Så vad är bevisen? Och staplar de alla upp?

1. Blogginlägg innan Bitcoin släpps

En av de tidigaste och mest okomplicerade bevis som tyder på att Wright är Nakamoto är en samling med inlägg från den förstnämnda personliga bloggen, som nämner den förestående frigörelsen av Bitcoin innan cryptocurrency faktiskt släpptes.

Tyvärr för Wright, detta bevis fanns ganska lätt. Flera rapporter tyder på att Wrights inlägg var bakomlagda för att ge intrycket att Wright hade information om Bitcoin innan det släpptes. Inläggen har sedan förvånansvärt tagits bort från Wrights blogg.

2. Wrights akademiska och personliga historia

Att skapa Bitcoin var ingen meningsfull prestation och antydningar till Nakamotos kryptografiska geni. Många har sedan spekulerat att Wrights imponerande lista över akademiska prestationer gör honom till en bra kandidat för att bli far till Bitcoin. Enligt hans nu raderade Linkedin-profil har Wright en doktorsexamen. i datavetenskap från Sydneys Charles Sturt University, tjänade som lärare och ämneskoordinator vid universitetet och till och med utvecklade en magisterexamen i digital kriminalteknik för skolan.

Eller inte. Forbes fick ett uttalande från CSU i december 2015 där det anges

”Wright har inte tilldelats en doktorsexamen. från CSU ”.

Universitetet avvisade också att bekräfta Wrights andra prestationer vid CSU, vilket väcker frågor om trovärdigheten för hans andra påståenden. Dessutom var Wright tidigare centrum för en utredning av det australiska skattekontoret, som började efter att entreprenören lanserade ett misstänkt krav på miljontals dollar i skattelättnader. Sammantaget inspirerar Wrights rutiga historia inte mycket förtroende för att han är grundaren av ett cryptocurrency som bygger på ansvarighet och säkerhet.

3. En digital signatur från Nakamoto

Det faktum att Wright lämnade tvivelaktiga påståenden om sig själv i det förflutna garanterar emellertid inte omedelbart att hans nuvarande påstående också är falsk. För att bestämma det måste vi titta på beviset han presenterade för att visa att han är skaparen av Bitcoin.

Wright skapade påstås en digital signatur och lade den till ett anförande av den Nobelprisbelönade författaren och filosofen Jean-Paul Sartre. Framgången för Wrights bevis hänger på idén att den digitala signaturen gjordes med en kryptografisk nyckel som bara kunde vara i Nakamotos ägande.

digital signaturer wrightWright hävdar att han lade till en ny digital signatur, tillhörande Nakamoto, till ett anförande av författaren Jean-Paul Sartre.

Så fungerar Wrights bevis? Konsensus från datasäkerhet och cryptocurrency cirklar är ett rungande "nej". Signaturen som Wright presenterade som bevis fästes inte på ett skrivande av Sartre, utan helt enkelt en signatur från en 2009 Bitcoin-transaktion av Nakamoto. Med andra ord tog Wright en befintlig digital signatur och presenterade den som en ny för att bevisa sin identitet som Nakamoto.

Andra har hävdat att Wrights bevis är onödigt komplicerade och i princip inte öppna för validering. De anklagar Wright för att avsiktligt presentera ett invecklat bevis för att lura mindre tekniska kunniga medlemmar av pressen och allmänheten när ett mycket enklare bevis skulle räcka. Som en Bitcoin-kärnutvecklare har sagt, behöver Wright bara tillhandahålla en signatur, känd som Nakamotos, på meddelandet "Craig Wright är Satoshi Nakamoto," istället för att "fotokopiera någon annans underskrift på ett offentligt tillgängligt dokument och hävda att det är ett bevis på att du är dem."

Wright har sedan svarat på hans skeptiker och hävdat att han kommer att överföra "bitcoin från ett tidigt block" och presentera en serie oberoende verifierbara bevis "under de kommande dagarna." Vissa experter är dock övertygade om att till och med att flytta pengar från ett tidigt block inte är tillräckligt, och Wright skulle inte kunna bevisa sitt fall om han inte kunde flytta ett mynt från bitcoin första grupp transaktioner (känd som Genesis-blocket) eller underteckna ett meddelande med den privata nyckeln från det blocket.

Till ingen överraskning stötte Wright sitt löfte om att ge ytterligare bevis och sa att han "inte har modet" att bevisa sitt fall och (igen) ta bort alla sina tidigare blogginlägg..

Juryens In, och Wright är nästan säkert inte Satoshi Nakamoto

Sammantaget verkar bevisen inte stapla till Wrights fördel. Men mannen själv verkar inte vara orolig av situationen och konstaterar

”Jag vill inte ha pengar, jag vill inte berömma, jag vill inte beundra. Jag vill bara vara ensam ... Jag kommer aldrig, aldrig att vara på kameran någonsin igen. ”

När vi når slutet av denna veckolånga kontrovers är det nästan säkert att Craig Wright inte är Satoshi Nakamoto. Men frågorna kvarstår: vem är Satoshi Nakamoto? Var är Nakamoto nu? Kommer nästa kandidat som påstår sig vara honom / henne / dem att presentera ett mer övertygande fall? Svaret kommer med tiden.

Bild: ulchik74 / Insättningsfoton
Craig Wright: Nypheean172 / Wikimedia Commons
Digital signatur: Julia Tim / Insättningsfoton

Är Craig Wright mannen bakom Bitcoin?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.