9 saker du kan göra med en hemserver

[ware_item id=33][/ware_item]

Internetets hemikon. Men större. Och rött.


Att köra din egen server hemma kan vara billigt och kräver endast grundläggande kunskaper om kommandoraden. En gammal bärbar dator kan konverteras till en server utan några fysiska ändringar, och till och med ett blygsamt skrivbord från butiken skulle enkelt kunna köra alla applikationer nedan utan mycket ansträngning.

Skälen för att inrätta ett sådant system kan skilja sig mycket från person till person. En del människor tror att en dator som du äger, ställer in och fysiskt håller hemma är den enda servern du helt kan lita på, särskilt när den används för att lagra känslig information som kryptografiska nycklar, personuppgifter eller Bitcoin. Många är bekvämare med det här alternativet än att använda en leverantör som Dropbox.

I andra fall kan prestanda också ha betydelse. Om din personliga musik- och filmbibliotek är för stor för din bärbara dator, kan det hålla sig i molnet innebära att kämpa med långsam internethastighet. Ett internetavbrott hemma skulle också avbryta åtkomsten till dina filmer.

Här är några idéer om vad du ska göra med din hemserver:

1. Lagra personliga filer

Du kan dela data på serverns hårddisk med vem du vill. Det kan vara bekvämt om du vill göra filer tillgängliga för andra utan att gå igenom Dropbox. Du kan också begränsa detta till endast datorer i ditt hemnätverk, vilket gör det enkelt att dela filer mellan familjemedlemmar. Hastighetsförbättringarna kommer att märkas, särskilt för stora filer.

Som ett alternativ till en fullstor server kan vissa externa hårddiskar också fungera som en "nätverksmonterad lagringsenhet".

Svårighet
Kosta
Integritet
$$$

2. Värd en personlig webbplats

Om du inte har miljoner visningar per månad eller bor i utkanten av världen kommer alla gamla bärbara datorer att fungera på samma sätt som din molnleverantör. Något som en WordPress- eller Jekyll-webbplats kostar dig ingenting och presterar bra. Detta är utmärkt för värd för din kontaktinformation, krypteringsnycklar och länkar till dina sociala medier. Och du kan enkelt köra den som en lökplats också!

Svårighet
Kosta
Integritet
✱✱ $

3. Använd SecureDrop

Om du behöver säkert och anonymt acceptera filer, till exempel i din egenskap av journalist, kommer du att hitta SecureDrop mycket användbart. SecureDrop är som en död brevlåda i skogen som vem som helst kan anonymt lägga till filer till. Du kan också använda SecureDrop för att kommunicera med dina källor. Även om mjukvaran är säker att använda i molnet, gör det att göra det lättare att lita på att ingen har manipulerat med den på en maskin fysiskt nära dig..

Svårighet
Kosta
Integritet
✱✱✱ $

4. Har din egen chatserver

Visst har meddelandetjänsten Jabber / XMPP förlorat en rättvis andel användare under de senaste åren, främst på grund av dess dåliga prestanda på mobila enheter. Men sanningen är inget annat meddelandeprotokoll som uppfyller alla villkor för att vara väl testade, ha välgranskad kryptering och att fungera utan användning av tredje part. Om du inte bara vill att dina chattar ska krypteras utan också dina metadata skyddas är Jabber vägen att gå. Den kan också köras via en lökserver.

Svårighet
Kosta
Integritet
✱✱ $

5. Kör din egen e-postserver

Om du lyckas driva din egen e-postserver är du så hardcore för en sekretesspolitiker som kan vara. På grund av förekomsten av skräppost är det verkligen svårt att få e-post från din egen server accepterad. Att konfigurera krypteringsprotokollen ordentligt är heller ingen enkel prestation. Rekvisita till dig!

Svårighet
Kosta
Integritet
✱✱✱✱✱ $$$

6. Skapa din egen VPN

Ett hem-VPN skiljer sig huvudsakligen från en kommersiell VPN-leverantör på det att det bara finns en enda serverplats: ditt hem. Genom att ha din egen VPN kan du surfa på webben säkert var du än är - förutsatt att du kan lita på din hemleverantör. Din trafik kommer dock inte att blandas med någon annans, vilket innebär att vissa av sekretessfördelarna med en kommersiell VPN inte finns. Du kommer också att missa ett användargränssnitt (UI) och appar för alla dina enheter, men ett VPN-hem kan hjälpa dig att få åtkomst till dina personliga filer och IoT-enheter på ett säkert sätt.

Svårighet
Kosta
Integritet
✱✱✱ $

7. Kör en Tor-nod

Beroende på din vilja att bidra till Tor-nätverket och lagligheten av det i din hemjurisdiktion kan du konfigurera din Tor-nod som antingen ett relä eller en utgångsnod. Om det är en utgångsnod låter du andra använda ditt hemnätverk för att surfa på internet som om det var deras eget. Detta hjälper dem att vara anonyma. Om det bara är ett relä, donerar du din bandbredd till nätverket men all trafik in och ut från ditt hem är krypterad.

Svårighet
Kosta
Integritet
$$$

8. Ställ in en Bitcoin-nod

Om du äger Bitcoin och är orolig för om reglerna för Bitcoin följs kan du ställa in en Bitcoin-nod. På detta sätt kan du kontrollera, utan att behöva lita på andra, hur många Bitcoins som finns och att de alla spenderas av sina rättmätiga ägare. Om du får Bitcoin som betalning kan du använda din nod för att verifiera att medlen har kommit i din plånbok. Det är väldigt lätt att springa bakom Tor också.

Svårighet
Kosta
Integritet
$$

9. Kör en Lightning-nod

Om du regelbundet gör och tar emot små Bitcoin-betalningar, kommer en Lightning-nod att hjälpa dig att öka deras hastighet betydligt och minska deras kostnader. För att köra en Lightning-nod behöver du också en Bitcoin-nod men väldigt lite extra lagrings- eller datorkapacitet. Liksom många andra tjänster kan du också köra denna nod bakom Tor.

Svårighet
Kosta
Integritet
$

En hemserver är ett roligt sätt att lära sig om internet

Att få en hemserver kan vara en stor inlärningsupplevelse. Genom att installera ett nytt operativsystem på din gamla dator, lära dig att använda kommandoraden och konfigurera servrar, konfigurationsfiler och programvara får du se hur internet fungerar, upprätthålla vissa principer kring sekretess och decentralisering och i allmänhet bara visa hur badass du är.

9 saker du kan göra med en hemserver
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.