5 berömda whistleblowers som riskerade allt

[ware_item id=33][/ware_item]

En illustration av en visselpipa dekorerad med stjärnorna och ränderna.


"Se något, säg något" är en säkerhets- och medvetenhetskampanj som körs över flera städer i USA.

Om du ser missförstånd, kriminell aktivitet eller bara något misstänkt förväntas du varna myndigheterna.

Men vad händer om det är myndigheterna som gör något fel, genom att missbruka sin makt eller agera misstänkt? Helst bör en institution ha interna klagomekanismer, en ombudsperson eller en extern byrå mot korruption.

Medlemmar i USA: s underrättelsemiljö har dock svårt att väcka problem internt och de som gör det ignoreras ofta.

Dessutom gäller visselpipskyddsskydd ofta inte (till exempel för entreprenörer) och måste endast rapporteras till kongressen.

Vad händer med dem som lyckas blåsa i visselpipan? Av de berömda exemplen nedan är ett i fängelse, ett har fängslattid, ett väntar på rättegång, ett är i exil, och det andra är på språng.

1. Edward Snowden

2013 lämnade 'Ed' sitt jobb hos en amerikansk försvarsentreprenör för Hong Kong och tog med sig 10 000 dokument som beskriver den amerikanska övervakningsapparaten.

Snowden överlämnade den här troven till journalister som i flera år fortsatte att släppa informationen i olika dossierer som täcker övervakning, spionage, hacking och brott mot medborgarrätt.

Edward Snowden fick asyl i Ecuador men på grund av att USA annullerade sitt pass på väg, blev det strandat på flygplatsen Sheremetyevo i Moskva. Han beviljades tillfälligt asyl i Ryssland, där han fortsätter att leva fram till idag.

2. Daniel Ellsberg

Daniel Ellsberg släppte Pentagon Papers 1971 och redogjorde för de löpande lögnen för Lyndon B. Johnson-administrationen angående kriget i Vietnam.

Dokumenten var fotokopior som Ellsberg kunde göra under sitt arbete hos RAND Corporation och till att börja med försökte han övertyga senator Fulbright att släppa handlingarna till senaten (eftersom en senator inte kunde åtalas för något de säger på golvet).

När detta misslyckades skickade Ellsberg dokumenten till New York Times, som snabbt fick ett domstolsbeslut som förbjöd dem att publicera eller rapportera om dess innehåll.

Ellsberg, fortfarande på flykt från FBI, skickade dokumenten till andra tidningar, inklusive Washington Post, som slutligen publicerade berättelserna.

Ellsbergs rättegång 1973 avslöjade att regeringen olagligt hade avlyssnat Ellsberg och till och med brutit in på hans psykiatrikontor för att hitta diskrediterande information. Fallet kastades ut av domstolen.

Pentagon Papers släpptes endast fullt ut och gjordes tillgängliga för allmänheten 2011.

3. Chelsea Manning

Chelsea Manning var en intelligensanalytiker med den amerikanska armén som var stationerad i Irak. Hon hade tillgång till klassificerade databaser som innehåller videor, diplomatiska kablar och krigsloggar från Afghanistan och Irak - som hon släppte till Wikileaks.

En del av innehållet beskrev amerikanska krigsförbrytelser i Irak, inklusive mordet på Reuters-journalister och de som hjälpte de sårade.

Chelsea Manning berättade för en online bekant om hennes handlingar, vilket resulterade i hennes fångst. Chelsea stod inför anklagelser som kunde ha lett till dödsstraff men fick en straff på 35 år i maximal säkerhetsfängelse.

Under 2017 reducerades domen till president sju år av president Obama, och hon släpptes samma år.

4. Vinnare av verklighet

En amerikansk militärentreprenör anställde Reality Winner, där hon kunde få ett dokument om Rysslands inblandning i valet 2016, som hon gjorde tillgängligt för publikationen The Intercept.

Myndigheterna fångade Winner på grund av metadata som hittades på dokumenten som avslöjade skrivaren hon använde. Hon dömdes till fem år och tre månader i fängelse, den längsta domen av en federal domstol för att ha lämnat information till media.

Det finns hopp om att vinnaren kan förlåtas av president Trump, som uttryckte sitt stöd för Winner i en Tweet.

5. Skuggmäklare

Shadow Brokers är en hackinggrupp (och visselpipor) som är aktiv sedan 2010. De varnar allmänheten om säkerhetsproblem som skapats och utnyttjats av NSA.

Ledaren för Shadow Brokers är Harold T. Martin III, en entreprenör hos samma företag som Snowden arbetade med innan han blåste i visselpipan.

En del spekulerar i att Shadow Brokers är det ryska motintelligensarbetet och agerar i syfte att undergräva NSA i sin globala verksamhet.

Harold T. Martin III är för närvarande arresterad och väntar på rättegång.

Bonus: Paul Revere en visselpipa?

Paul Revere var en amerikansk revolutionär som bokstavligen blåste en vissling 1775 och varnade amerikanska revolutionärer om ankomsten av brittisk kolonial milis.

Även om de inte vanligtvis kallas en visselpipa, styrde de brittiska styrkorna vid den tiden över kolonierna. Deras makthandlingar var lagliga medan revolutionen var olaglig.

Att göra vad som är rätt är inte alltid att göra det som är lagligt, och de många kvinnor och män som gör vad som är rätt inför fängelsetiden eller till och med döden är hjältar.

Anonymitet är ett viktigt verktyg för att hålla sig säker som en visselpipa. Var försiktig, men få hjälp från välrenommerade journalister och advokater och teknologer när du varnar världen om brott som utförs av myndighet.

5 berömda whistleblowers som riskerade allt
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.