3 kryptokurser som bryr sig om din integritet

[ware_item id=33][/ware_item]

Altcoins som bryr sig om din integritet


Bitcoin är det inte helt anonymt.

Det är sant att du inte behöver koppla ditt riktiga namn eller telefonnummer till en Bitcoin-transaktion, men det finns flera sätt att av anonymisera ditt konto.

Varje cryptocurrency har någon form av blockchain som lagrar alla transaktioner som någonsin har skett på dess system för evighet. Vem som helst kan ladda ner den här blockchainen och se den här historien, analysera den och kopiera den.

Spåret till varje Bitcoin, till exempel, kan avslöja sina ägare och de ultimata mottagarna av pengarna. De flesta integritetsfokuserade altcoin-blockchains förändrar Bitcoin kryptografiska signaturer till tekniker för att göra detta spår mer otydligt.

Olycklig med Bitcoins brist på integritet, gick ett gäng kryptografer och programmerare för att skapa alternativa kryptokurser (eller altcoins), som ger starkare integritetsskydd och gör det mycket svårare att spåra dina medel, ta reda på hur mycket du äger eller vilka betalningar du gör.

3 altcoins som sätter din integritet först:

Monero

Huvud funktion: Ringsignaturer
Skapad: April 2014 under namnet BitMonero
Öknamn: XMR
Totalt marknadsvärde: 1,3 miljarder dollar
nackdelen: Stor storlek (kB) av transaktioner
Transaktioner per dag: ~ 4000
Totalt blockstorlek: 29,2 GB

Sekretessfunktion: ringsignaturer

Monero har implementerat konceptet med ringsignaturer. En ringsignatur bevisar att någon i en grupp människor signerade något, men det avslöjar inte vem.

Föreställ dig att du står framför tio skåp, som var och en har ett okänt antal mynt inuti. Du kan nu bevisa att du har nyckeln till ett av dessa skåp, men du behöver inte visa vilken.

Endast under en transaktion skulle du låsa upp och överföra mynten till någon annan och bara du och de vet hur många mynt du har överfört.

Kritik:

Monero får kritik eftersom det är svårt att använda, särskilt för nykomlingar. Deras utveckling fokuserar på myntets kärnarkitektur snarare än att bygga plånböcker eller enkla integrationer. Under en lång tid var det enda sättet att interagera med Monero-plånboken genom ett kommandoradsgränssnitt.

Ringsignaturer är också mycket dyra och beräkningstiden för verifiering är relativt lång. Underteckningarna kräver mycket data (en enda standardtransaktion kan vara större än 15 kB, jämfört med 260 byte i Bitcoin). Naturligtvis måste data också överföras och lagras, vilket gör blockchains med ringsignaturer utmanande att skala uppåt.

Rusa

Huvud funktion: Coinjoin
Skapad: Januari 2014 under namnet Darkcoin
Öknamn: RUSA
Totalt marknadsvärde: 2 miljarder dollar
nackdelen: Gör obevisade antaganden om integritet och säkerhet
Transaktioner per dag: ~ 5 000
Totalt blockstorlek: 4GB

Sekretessfunktion: Coinjoin

Dash använder Coinjoin-mekanismen (som också finns för Bitcoin). Flera användare binder sina transaktioner till en, vilket gör det svårt för en observatör att se vilka ingångar som hör till vilka utgångar (se bilden ovan). Det är dock fortfarande möjligt att fastställa vilken adress som har hur mycket medel i den.

Kritik:

Kritiker anklagar Dash för att köra som ett professionellt företag snarare än ett decentraliserat team. Rädslan är att angripare av projektet, till exempel regeringar, bara måste äventyra en enda organisation för att undergräva cryptocurrency. Eftersom Dash fokuserar mer på marknadsföring än att utveckla myntet, kan det också skjuta säkerhetsprioriteringarna bakom. Till exempel var det senaste åtagandet till deras Github-arkiv för över ett halvt år sedan.

Coinjoin-mekanismen får kritik för att vara en otillräcklig integritetslösning som, om den genomförs korrekt, inte skulle behöva en ny blockchain. Den största fördelen med Dash jämfört med Bitcoin's Coinjoin är att alla i Dash måste använda det, vilket innebär att användare inte sticker ut så mycket för att värdera sin integritet.

Det finns även oro för att en felaktig implementering av Coinjoin fortfarande kan öppna upp användare för deanonymisering, som bilden nedan illustrerar.

Gör Bitcoin anonymt med Joinmarket.

ZCash

Huvud funktion: Nollkunskap bevis
Skapad: Oktober 2016
Öknamn: ZEC
Totalt marknadsvärde: 600 miljoner dollar
nackdelen: Få använder nollkunskapsproven
Transaktioner per dag: ~ 5 000 (av vilka 12 använder fullständiga integritetsfunktioner)
Totalt blockstorlek: 7,7 GB

Sekretessfunktion: Nollkännedom

Konceptet med ett nollkunnigt bevis är att visa att du känner till lösningen på ett problem utan att avslöja lösningen.

Föreställ dig att ha två mynt framför dig, ett ditt och ett som ägs av någon annan. Nollkännedom kan du utan tvivel visa att du äger ett av mynten utan att avslöja vilken det är. Genom att använda den här funktionen kan du bevisa att du har mynt, men inte vilka mynt du äger - ingen kan se hur många mynt du har, även om de vet din adress.

Kritik:

Cypherpunk-scenen kritiserar ZCash för att vara ett företag snarare än en decentraliserad grupp människor. ZCash samlade in pengar från Venture Capital-företag och 20% av ZCash-gruvbelöningen går tillbaka till dessa tidiga investerare.

Integriteten av nollkännedom bevis beror på en första ceremoni för skapande av nycklar, i vilken en krypteringsnyckel skapas och senare förstörs. Att ställa ZCash betyder att man litar på den här ceremonin eftersom någon som innehar denna nyckel kan godtyckligt utveckla ZCash från ingenstans.

I likhet med ringsignaturer förbrukar bevis med nollkunskap mycket bearbetningskraft och bandbredd och hotar projektets skalbarhet. Till skillnad från i Monero har ZCash gjort användningen av nollkunskapskontroll frivillig, och mindre än 1% av alla transaktioner använder dem, vilket gör det svårt att använda ZCash som ett anonymt betalningsmedel.

Kan Bitcoin implementera ringsignaturer och nollkännedom för mer integritet?

Även om det skulle vara möjligt att implementera ringsignaturer och nollkunskap i Bitcoin, är det mycket osannolikt att det någonsin kommer att hända på grund av motviljan från Bitcoin-ekosystemet att göra betydande och riskfyllda förändringar och den dåliga skalbarheten för dessa kryptografiska tekniker.

Medan Coinjoin-transaktioner redan är möjliga i Bitcoin, används de sparsamt, vilket gör dem mindre användbara som en integritetsmantel.

Det finns många idéer om hur man gör Bitcoin mer anonym, inklusive Lightning Network, Schnorr Signatures och mer esoteriska koncept som Mimblewimble.

Data insamlade från Bitinfocharts och Coinmarketcap.

3 kryptokurser som bryr sig om din integritet
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.